De CST-100 Starliner capsule net na de landing.
Foto: NASA/Bill Ingalls via REUTERS

De nieuwe Amerikaanse ruimtecapsule CST-100 Starliner is op zondag 22 december 2019 terug veilig geland op aarde. Nadat de onbemande ruimtecapsule op vrijdag 20 december in de ruimte werd gebracht door een Atlas V raket keerde deze nu vervroegd terug naar de aarde doordat de capsule in een verkeerde baan om onze planeet terecht kwam. Ondanks de deels mislukte testvlucht is Boeing toch tevreden over deze eerste ruimtevlucht van de Starliner. 

De CST-100 Starliner, die werd ontworpen en gebouwd door het Amerikaanse lucht- en ruimtevaartbedrijf Boeing, landde om 13u58 Belgische tijd op de White Sands Space Harbor in de Amerikaanse staat New Mexico. Dit was de eerste maal in de geschiedenis van de ruimtevaart dat een Amerikaanse ruimtecapsule landt op begane grond in plaats van op zee. Tijdens de terugkeer in de atmosfeer kreeg het beschermende hitteschild van de Starliner capsule temperaturen te verduren tot meer dan 1 650 graden Celsius. Om de klap met de grond zoveel mogelijk op te vangen werden onderaan de capsule zes airbags opgeblazen en werd de snelheid van de dalende capsule afgeremd tot 30 kilometer per uur. Op Nu de onbemande capsule terug op aarde is, zit de Orbital Test Flight er op. Met deze Orbital Test Flight wou zowel Boeing alsook de Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA de nieuwe ruimtecapsule uitvoerig testen alvorens deze astronauten in de ruimte moet brengen. Normaal had deze onbemande capsule zich tijdens deze Orbital Test Flight automatisch moeten vastmaken aan het internationale ruimtestation ISS waar de capsule een week zou aan vastgehecht blijven. Doordat de CST-100 Starliner capsule tijdens de lancering in een verkeerde baan om de aarde werd uitgezet werd er te veel brandstof verbruikt en zat een koppeling met het internationale ruimtestation ISS er niet meer in. De oorzaak van dit probleem zou te wijten zijn aan een softwareprobleem. Hierdoor beslisten NASA en Boeing om de capsule vervroegd te laten terugkeren naar de aarde. Nu Boeing er niet in geslaagd is om dit nieuwe ruimtevaartuig te laten koppelen met het ruimtestation is de kans groot dat de eerste bemande testvlucht wordt uitgesteld. Toch sluit NASA niet uit dat de Crew Flight Test missie in 2020 zal doorgaan. Tijdens deze eerste bemande testvlucht moet de Starliner ruimtecapsule de drie astronauten Christopher Ferguson, Michael Fincke en Nicole Aunapu Mann naar het ISS ruimtestation brengen. Hieronder kan u de beelden van de landing bekijken! 

Kris Christiaens

K. Christiaens

Medebeheerder & hoofdredacteur van Spacepage.
Oprichter & beheerder van Belgium in Space.
Ruimtevaart & sterrenkunde redacteur.

Dit gebeurde vandaag in 1687

Het gebeurde toen

Overlijden van de Pools-Duitse astronoom Johannes Hevelius. Hij publiceerde in 1647 het resultaat van zijn vier jaar durende cartografisch onderzoek van de Maan onder de titel 'Selenographia sive Lunae Descriptio'. Hierbij ontdekte hij ook de zogeheten 'libratie' (langzame schommeling) van de Maan. Tijdens zijn cartografisch werk van de sterrenhemel introduceerde Hevelius ook een aantal sterrenbeelden die vandaag de dag nog steeds in gebruik zijn zoals de sterrenbeelden 'Jachthonden' en 'Sextant'.

Ontdek meer gebeurtenissen

Redacteurs gezocht

Ben je een amateur astronoom met een sterke pen? De Spacepage redactie is steeds op zoek naar enthousiaste mensen die artikelen of nieuws schrijven voor op de website. Geen verplichtingen, je schrijft wanneer jij daarvoor tijd vind. Lijkt het je iets? laat het ons dan snel weten!

Wordt medewerker

Steun Spacepage

Deze website wordt aan onze bezoekers blijvend gratis aangeboden maar om de hoge kosten om de site online te houden te drukken moeten we wel het nodige budget kunnen verzamelen. Ook jij kunt uw bijdrage leveren door ons te ondersteunen met uw donatie zodat we u blijvend kunnen voorzien van het laatste nieuws en artikelen boordevol informatie.

Sociale netwerken