Foto: NASA, ESA, CSA, STScI

Op een nieuwe midden-infraroodopname van de NASA/ESA/CSA James Webb Space Telescope is het Sombrero-sterrenstelsel te zien, ook bekend als Messier 104 (M104). De kenmerkende, gloeiende kern die te zien is op beelden met zichtbaar licht schittert niet en in plaats daarvan is een gladde binnenschijf te zien. De scherpe resolutie van Webb's MIRI (Mid-Infrarood Instrument) brengt ook details van de buitenste ring van het sterrenstelsel in beeld en geeft inzicht in hoe het stof, een essentiële bouwsteen voor astronomische objecten in het heelal, is verdeeld. De buitenste ring van het sterrenstelsel laat voor het eerst ingewikkelde klonten zien in het infrarood.

Onderzoekers zeggen dat de klonterige aard van het stof, waar MIRI koolstofhoudende moleculen detecteert die polycyclische aromatische koolwaterstoffen worden genoemd, kan wijzen op de aanwezigheid van jonge stervormingsgebieden. In tegenstelling tot sommige sterrenstelsels die met Webb zijn bestudeerd, waaronder Messier 82, waar 10 keer zoveel sterren worden geboren als in het Melkwegstelsel, is het Sombrero-sterrenstelsel echter geen specifiek broeinest van stervorming. De ringen van het Sombrerostelsel produceren minder dan één zonsmassa aan sterren per jaar. Ter vergelijking: het Melkwegstelsel produceert ruwweg twee zonsmassa's per jaar. Het superzware zwarte gat in het centrum van het Sombrero-melkwegstelsel, ook wel een actieve galactische kern (AGN) genoemd, is tamelijk volgzaam, zelfs met een forse 9-miljard zonsmassa's. Het is geclassificeerd als een lage lichtkracht. Het is geclassificeerd als een AGN met een lage helderheid, die langzaam invalt op materiaal uit het sterrenstelsel en een heldere, relatief kleine straal uitzendt.

In het Sombrero-sterrenstelsel bevinden zich ook zo'n 2000 bolvormige sterrenhopen, een verzameling van honderdduizenden oude sterren die door zwaartekracht bij elkaar worden gehouden. Dit type stelsel dient als een pseudo-laboratorium voor sterrenkundigen om sterren te bestuderen, duizenden sterren binnen één stelsel met dezelfde leeftijd, maar verschillende massa's en andere eigenschappen is een intrigerende mogelijkheid voor vergelijkend onderzoek. Op de MIRI-afbeelding zijn sterrenstelsels van verschillende vormen en kleuren te zien op de achtergrond van de ruimte. De verschillende kleuren van deze achtergrondstelsels kunnen astronomen iets vertellen over hun eigenschappen, zoals hoe ver weg ze staan.

Verbluffende beelden zoals deze, en een reeks ontdekkingen in de studie van exoplaneten, sterrenstelsels door de tijd heen, stervorming en ons eigen zonnestelsel, zijn nog maar het begin. Onlangs kwamen wetenschappers van over de hele wereld samen, virtueel, om zich aan te melden voor waarnemingstijd met Webb tijdens zijn vierde jaar van wetenschappelijke activiteiten, dat begint in juli 2025. Algemene waarnemingstijd met Webb is concurrerender dan ooit. Een recordaantal van 2377 voorstellen werd ingediend voor de deadline van 15 oktober 2024, met aanvragen voor ongeveer 78 000 uur waarnemingstijd. Dit is een overinschrijvingspercentage (de verhouding tussen de gevraagde observatie-uren en de feitelijk beschikbare tijd in een jaar waarin Webb operationeel is) van ongeveer 9 op 1. De voorstellen hebben betrekking op een breed scala aan observatie-uren. De voorstellen bestrijken een breed scala aan wetenschappelijke onderwerpen, waarbij verre sterrenstelsels tot de meest aangevraagde waarneemtijd behoren, gevolgd door exoplaneetatmosferen, sterren en stellaire populatie, en tot slot exoplaneetsystemen.

De James Webb Space Telescope is de grootste en krachtigste telescoop die ooit in de ruimte is gelanceerd. In het kader van een internationale samenwerkingsovereenkomst leverde ESA de lanceerdienst voor de telescoop met behulp van de Ariane 5 draagraket. In samenwerking met partners was ESA verantwoordelijk voor de ontwikkeling en kwalificatie van Ariane 5-aanpassingen voor de Webb-missie en voor de inkoop van de lanceerdienst door Arianespace. ESA leverde ook het werkpaard spectrograaf NIRSpec en 50% van het mid-infrarood instrument MIRI, dat is ontworpen en gebouwd door een consortium van nationaal gesubsidieerde Europese instituten (The MIRI European Consortium) in samenwerking met JPL en de Universiteit van Arizona.

Bron: ESA

Kris Christiaens

K. Christiaens

Medebeheerder & hoofdredacteur van Spacepage.
Oprichter & beheerder van Belgium in Space.
Ruimtevaart & sterrenkunde redacteur.

Dit gebeurde vandaag in 2006

Het gebeurde toen

Vanop de Bajkonoer lanceerbasis in Kazachstan wordt met behulp van een Sojoez raket de Franse COnvection ROtation and planetary Transits (COROT) ruimtetelescoop in de ruimte gebracht voor onderzoek naar exoplaneten en astroseismologie. De COROT ruimtetelescoop is een project dat wordt geleid door het Franse ruimtevaartagentschap CNES in samenwerking met Franse laboratoria (CNRS) en verschillende internationale partners zoals Frankrijk, België, Duitsland, Oostenrijk, Spanje en Brazilië. Deze 630 kilogram zware ruimtetelescoop bleef tot eind juli 2013 operationeel en ontdekte een dertigtal planeten rondom andere sterren. Foto: CNES

Ontdek meer gebeurtenissen

Redacteurs gezocht

Ben je een amateur astronoom met een sterke pen? De Spacepage redactie is steeds op zoek naar enthousiaste mensen die artikelen of nieuws schrijven voor op de website. Geen verplichtingen, je schrijft wanneer jij daarvoor tijd vind. Lijkt het je iets? laat het ons dan snel weten!

Wordt medewerker

Steun Spacepage

Deze website wordt aan onze bezoekers blijvend gratis aangeboden maar om de hoge kosten om de site online te houden te drukken moeten we wel het nodige budget kunnen verzamelen. Ook jij kunt uw bijdrage leveren door ons te ondersteunen met uw donatie zodat we u blijvend kunnen voorzien van het laatste nieuws en artikelen boordevol informatie.

100%

Sociale netwerken