Artistieke impressie van exoplaneet 55 Cancri e
Foto: NASA / JPL-Caltech / R. Hurt

Wetenschappers van de universiteit van Yale hebben een sterk vermoeden dat de exoplaneet 55 Cancri e voor een groot deel bestaat uit diamant. Deze exoplaneet is tweemaal zo groot als de Aarde en heeft een massa die acht maal zo groot is als onze planeet. Hierdoor behoort deze exoplaneet officieel ook tot de 'superaardes'.

De exoplaneet 55 Cancri e draait samen met vier andere planeten rondom de zonachtige ster 55 Cancri die zich veertig lichtjaar van de Aarde bevindt. Doordat 55 Cancri e in een zeer krappe baan om haar moederster draait, bedraagt de oppervlaktetemperatuur ongeveer 2 000° Celsius. Daarnaast draait deze exoplaneet ook razendsnel om haar moederster. Eén jaar duurt op 55 Cancri e slechts achttien uur. Astronomen gingen er eerder van uit dat exoplaneet 55 Cancri e vooral uit ijzer, silicium en superheet water bestaat. De Yale-wetenschappers laten nu echter zien dat de kenmerken die deze exoplaneet heeft ook verklaarbaar zijn wanneer 55 Cancri e helemaal geen water bevat maar wel koolstof in de vorm van grafiet en diamant, ijzer en siliciumverbindingen. Een koolstofrijke samenstelling heeft ook een enorme invloed op de thermische evolutie van de exoplaneet. Zo kan dit zijn invloed hebben op plaattektoniek, vulkanisme, seismische activiteit en eventuele vorming van bergen. Indien Cancri 55 e een koolstofrijke samenstelling heeft, zal het 'diamant' gehalte van deze exoplaneet minstens dertig procent kunnen bedragen. Daarnaast kan deze nieuwe theorie ook bewijzen dat de wetenschap niet langer moet aannemen dat verre rotsachtige exoplaneten als 55 Cancri e een samenstelling hebben die te vergelijken is met de Aarde. Rechtstreekse metingen van de samenstelling van deze superaarde heeft men echter nog niet en daarom moeten de onderzoekers beroep doen op modelberekeningen die gebaseerd zijn op 'aardse' gegevens en bestaande theorieën over planeetvorming. De exacte samenstelling van de Cancri 55 e zal men pas kunnen achterhalen wanneer de atmosfeer van deze planeet kan onderzocht worden.

Kris Christiaens

K. Christiaens

Medebeheerder & hoofdredacteur van Spacepage.
Oprichter & beheerder van Belgium in Space.
Ruimtevaart & sterrenkunde redacteur.

Dit gebeurde vandaag in 1975

Het gebeurde toen

De Russische ruimtesonde Venera 9 maakt na een geslaagde landing de eerste foto's van het oppervlak van de planeet Venus. Dit was de eerste keer in de ggeschiedenis van de ruimtevaart dat een ruimtetuig in een baan om Venus werd gebracht en dat een lander beelden vanop een andere planeet terug naar de Aarde stuurde. Foto: Roscosmos

Ontdek meer gebeurtenissen

Redacteurs gezocht

Ben je een amateur astronoom met een sterke pen? De Spacepage redactie is steeds op zoek naar enthousiaste mensen die artikelen of nieuws schrijven voor op de website. Geen verplichtingen, je schrijft wanneer jij daarvoor tijd vind. Lijkt het je iets? laat het ons dan snel weten!

Wordt medewerker

Steun Spacepage

Deze website wordt aan onze bezoekers blijvend gratis aangeboden maar om de hoge kosten om de site online te houden te drukken moeten we wel het nodige budget kunnen verzamelen. Ook jij kunt uw bijdrage leveren door ons te ondersteunen met uw donatie zodat we u blijvend kunnen voorzien van het laatste nieuws en artikelen boordevol informatie.

100%

Sociale netwerken