Naast het eenvoudige lanceersysteem met kurk en voetbalnaald zijn er verschillende andere lanceerinrichtingen of launchers. Het nadeel bij de kurk was dat er drukverlies optrad en de raket dus minder hoog ging. Bij dit type lanceersysteem hebben we geen drukverlies, bereiken we hogere hoogtes, snellere lancering en nog veel meer...

Benodigdheden:

  • Buisnippel ؽ inch - 20cm
  • Buisnippel ؽ inch - 10cm
  • Teflon-tape
  • Ijzeren spanringen
  • Bocht 90° ؽ inch (eventueel op muurplaat voor eenvoudige bevestiging)
  • Rubberen spanringen
  • Gewapende tuinslang (grote diameter zodat ze over buisnippel past)
  • Aansluitingsstuk compressor (snelkoppeling)

Werkwijze


Afbeelding 1: De buisstukken

Het bouwen van dit lanceersysteem neemt niet veel tijd in beslag aangezien we alles zowat in elkaar moeten draaien. Voor we de buisnippels vastzetten draaien we rond de bovenste schroefdraad van elke buis wat teflon-tape. We draaien de buisnippel van 10cm in de muurplaat, dit is het horizontale stuk van het lanceersysteem, gevolgd door de buisnippel van 20cm die we bovenaan de muurplaat draaien.


Afbeelding 2: Verbinding met muurplaat

Nu beiden goed vastgemaakt zijn met de muurplaat gaan we een groef maken in de rechtopstaande buisnippel, in die groef zal later de rubberring komen. We letten er hier wel op dat de groef niet te hoog wordt geplaatst, deze mag niet hoger dan de hals van de fles zitten. Je kan de groef erin vijlen, slijpen,... zorg er wel voor dat de groef mooi rond is en niet te doep wordt uitgesneden. Vijl beetje per beetje de groef gelijkmatig uit en neem dan een rubberen spanring die je over de buis rolt tot in de groef, neem dan een fles en prober deze erover te krijgen. Indien dit niet lukt is de groef niet diep genoeg, rol dan de ring naar boven en vijl nog wat dieper uit. Herhaal deze stappen tot de fles er goed op past.


Afbeelding 3: Verbinding tuinslang met buisnippel

Nu onze buizen goed in elkaar steken en de groef gemaakt werd volgen de laatste stappen. We nemen onze tuinslang en wringen deze over de buisnippel, zodra deze er goed over gespannen zit en volledig over de schroefdraad zit nemen we een ijzeren spanband en spannen we alles goed op zoals je op afbeelding 3 ziet.


Afbeelding 4: Snelkoppeling compressor en tuinslang

Aan het uiteinde van onze tuinslang gaan we het compressorstuk plaatsen, we duwen het compressorstuk terug goed in de tuinslang en met behulp van een spanband zetten we het geheel terug goed vast.

Onze launcher is bijna klaar, aangezien we hier met een muurplaat zitten bevestigen we deze nog op een grondplaat, dit zal het richten vergemakkelijken als er meer wind is en de raket verkeerd kan terechtkomen. Indien je met een 90° bocht zit kan je deze vastklemmen tussen enkele houten blokjes of met behulp van zadelklemmen deze vastzetten op de grondplaat.

De launcher is nu volledig klaar en je kan er de eerste testen mee uitvoeren, probeer eerst met een lege fles te lanceren om te kijken of de launcher de druk aankan, test daarna met een gevulde fles om te zien hoe hoog de fles kan gaan.
Alvast veel plezier met deze launcher!

Sander

Vancanneyt Sander

Oprichter & beheerder van Spacepage & Poollicht.beSterrenkunde en ruimteweer redacteur.

Dit gebeurde vandaag in 1986

Het gebeurde toen

Het Amerikaanse ruimteveer Challenger (STS-51-L) spat 73 seconden na de start van de lancering uit elkaar als gevolg van een brandstoflek in de rechterstuwraket. Zeven astronauten, waaronder de lerares Christa McAuliffe komen hierbij om het leven. Voor de Verenigde Staten, en de rest van de wereld die de lancering rechtstreeks volgden, was dit een grote ramp. De officiële onderzoekscommissie die na de ramp door toenmalig president Ronald Reagan werd ingesteld, concludeerde dat de waterstof en zuurstof, aan boord van de externe brandstoftank, in een grote wolk weliswaar zeer snel verbrandden, maar dat van explosieve verbranding geen sprake was. Het ruimteveer Challenger bevond zich midden in het inferno van de verbrandende brandstoffen en werd uiteindelijk uit elkaar gerukt. Foto: NASA

Ontdek meer gebeurtenissen

Redacteurs gezocht

Ben je een amateur astronoom met een sterke pen? De Spacepage redactie is steeds op zoek naar enthousiaste mensen die artikelen of nieuws schrijven voor op de website. Geen verplichtingen, je schrijft wanneer jij daarvoor tijd vind. Lijkt het je iets? laat het ons dan snel weten!

Wordt medewerker

Steun Spacepage

Deze website wordt aan onze bezoekers blijvend gratis aangeboden maar om de hoge kosten om de site online te houden te drukken moeten we wel het nodige budget kunnen verzamelen. Ook jij kunt uw bijdrage leveren door ons te ondersteunen met uw donatie zodat we u blijvend kunnen voorzien van het laatste nieuws en artikelen boordevol informatie.

Sociale netwerken