Artistieke impressie van de exoplaneet Gliese 832 c in vergelijking met de Aarde
Foto: Planetary Habitability Laboratory

Een internationaal team van astronomen, onder leiding van Robert A. Wittenmyer van de University of New South Wales in Australië, heeft een exoplaneet ontdekt die iets groter is dan de Aarde en slechts vijfmaal zo zwaar is als onze planeet. Deze superaarde bevindt zich op een afstand van 'slechts' zestien lichtjaar van onze planeet en behoort tot de meest 'aarde-achtige' exoplaneten.

De planeet Gliese 832 c draait om de 36 dagen om de ster Gliese 832 dat een rode dwergster is. Doordat deze ster zich op 'slechts' zestien lichtjaar van de Aarde bevindt, is deze ster vanop Aarde al waar te nemen met een kleine telescoop. Ter vergelijking: ons Melkwegstelsel is maar liefst 100 000 lichtjaar groot. Voor sterrenkundigen is de exoplaneet Gliece 832 c een zeer interessante planeet aangezien deze zich in de zogeheten 'leefbare zone' bevindt om zijn moederster en evenveel energie van zijn moederster ontvangt als de Aarde ontvangt van de Zon. Hierdoor zou de oppervlaktetemperatuur van deze planeet mild zijn. Rode dwergsterren zijn koeler en zwakker dan bijvoorbeeld onze ster waardoor de leefbare zone rondom dergelijke sterren zich veel dichter bij deze ster bevindt ten opzichte van de leefbare zone in ons zonnestelsel. Doordat de omloopbaan van Gliese 832 c minder cirkelvormig is als die van onze planeet kunnen er wel extreme seizoensverschillen ontstaan. Indien de atmosfeer van Gliese 832 c een hogere dichtheid heeft als de Aarde zou deze exoplaneet net zo onleefbaar kunnen zijn als Venus. Toch behoort Gliece 832 c volgens astronomen tot één van de meest aarde-achtige exoplaneten die we tot op heden kennen. Op de 'Habitable Exoplanets Catalog', een lijst met leefbare exoplaneten, staat Gliese 832 c dan ook in de top drie. Rondom de ster Gliese 832, die zich in het zuidelijke sterrenbeeld Kraanvogel (Grus) bevindt, bevindt zich ook de exoplaneet Gliese 832 b. Deze Jupiter-achtige planeet werd in september 2008 al ontdekt en draait om de 9,4 jaar om zijn moederster.

Bron: A Nearby Super-Earth with the Right Temperature but Extreme Seasons

Kris Christiaens

K. Christiaens

Medebeheerder & hoofdredacteur van Spacepage.
Oprichter & beheerder van Belgium in Space.
Ruimtevaart & sterrenkunde redacteur.

Dit gebeurde vandaag in 1976

Het gebeurde toen

Lancering vanop de Cape Canaveral lanceerbasis in Florida van de Amerikaans-Duitse Helios-B ruimtesonde. Net als Helios-A werd ook de Helios-B ruimtesonde in een heliocentrische baan gebracht, net binnen de baan van planeet Mercurius, om de Zon te kunnen bestuderen. Het ruimtetuig vloog enkele maanden later uiteindelijk op een afstand van "slechts" 43 432 kilometer langs de Zon. De sondes bereikten tijdens hun ruimtereis een topsnelheid van 70 kilometer per seconde waardoor het destijds de snelste machines ooit waren die door mens werden gebouwd. Foto: NASA

Ontdek meer gebeurtenissen

Redacteurs gezocht

Ben je een amateur astronoom met een sterke pen? De Spacepage redactie is steeds op zoek naar enthousiaste mensen die artikelen of nieuws schrijven voor op de website. Geen verplichtingen, je schrijft wanneer jij daarvoor tijd vind. Lijkt het je iets? laat het ons dan snel weten!

Wordt medewerker

Steun Spacepage

Deze website wordt aan onze bezoekers blijvend gratis aangeboden maar om de hoge kosten om de site online te houden te drukken moeten we wel het nodige budget kunnen verzamelen. Ook jij kunt uw bijdrage leveren door ons te ondersteunen met uw donatie zodat we u blijvend kunnen voorzien van het laatste nieuws en artikelen boordevol informatie.

1%

Sociale netwerken