Artistieke impressie van de exoplaneet NGTS-1b rondom de rode dwergster.
Foto: University of Warwick/Mark Garlick

Astronomen hebben een bijzondere planeet ontdekt rondom een andere ster die sterrenkundigen voor een groot raadsel stelt. Zo blijkt uit waarnemingen dat de exoplaneet NGTS-1b ongeveer even groot is als de planeet Jupiter en draait rondom een ster die maar half zo groot is als onze ster, de Zon. Volgens de huidige theorieën zou deze planeet niet kunnen bestaan waardoor deze ontdekking een grote verrassing is voor alle sterrenkundigen.

De rode dwergster, waarrond de raadselachtige exoplaneet NGTS-1b draait, is van spectraalklasse M en bevindt zich op een afstand van ongeveer 600 lichtjaar van de Aarde. De exoplaneet NGTS-1b bevindt zich op ongeveer 4,5 miljoen kilometer van de rode dwergster en draait om de 2,6 dagen om deze kleine ster. NGTS-1b is zelfs nog 30% groter dan de planeet Jupiter maar heeft wel 20% minder massa. Ondanks de zeer kleine afstand van de exoplaneet tot zijn bijhorende ster, slechts 3% van de afstand aarde-zon, bedraagt de temperatuur op deze planeet ongeveer 530°C. NGTS-1b wordt in astronomische termen dan ook een 'hete Jupiter' genoemd. Door zijn enorme omvang is de exoplaneet NGTS-1b vandaag de dag vrijwel de grootste exoplaneet ten opzichte van de omvang van zijn moederster. Astronomen stellen zich nu terecht de vraag hoe een dwergster als NGTS-1 zulke omvangrijke planeten kunnen krijgen? Tot op heden gingen sterrenkundigen er van uit dat er rondom dwergsterren enkel kleine, rotsachtige planeten kunnen ontstaan maar deze theorie zal door de ontdekking van NGTS-1b wellicht worden herzien. Astronomen willen nu vooral onderzoeken hoeveel er van deze exoplaneten voorkomen in ons heelal. De naam van deze exoplaneet is een verwijzing naar het Next Generation Transit Survey (NGTS) instrument dat zich in Chili bevindt en waarmee deze opvallende planeet werd ontdekt. Vanuit de dorre en afgelegen Atacamawoestijn in Chili bestudeert het Next Generation Transit Survey (NGTS) instrument op het Paranal observatorium exoplaneten die rond rode dwergsterren cirkelen. Doordat de moederster van NGTS-1b echter zeer zwak is, hebben de astronomen de monsterplaneet met veel moeite kunnen ontdekken. Nu het Next Generation Transit Survey (NGTS) instrument zijn eerste grote ontdekking van een dergelijk kaliber heeft gedaan, verwachten astronomen de volgende jaren nog meer verrassende en bijzondere ontdekkingen.

Wat is een rode dwergster?

Rode dwergsterren zijn sterren van spectraalklasse K5 tot K9 of M en hebben een massa tussen 0,08 en 0,5 maal die van de zon. Door de relatief kleine massa van deze sterren is de temperatuur in de kern van een rode dwerg lager dan in die van grotere sterren. Hierdoor gaat de kernfusiereactie van waterstof tot helium veel langzamer. Als gevolg van de langzame verbranding van waterstof en de lage temperatuur van een rode dwergster kan de levensduur van de minst massieve ster 10 tot 20 biljoen jaar bedragen. Doordat rode dwergsterren zeer lichtzwak zijn (absoluut 10 tot 300 000 maal zwakker dan onze ster, de zon) zijn deze niet met het blote oog waar te nemen. Toch vormen rode dwergen de grootste groep van sterren in ons heelal. Enkele bekende rode dwergsterren zijn: de ster van Barnard en de ster van Kapteyn.
Kris Christiaens

K. Christiaens

Medebeheerder & hoofdredacteur van Spacepage.
Oprichter & beheerder van Belgium in Space.
Ruimtevaart & sterrenkunde redacteur.

Dit gebeurde vandaag in 1969

Het gebeurde toen

Lancering vanop de Bajkonoer lanceerbasis van het Russische ruimtetuig Sojoez 5 met aan boord de drie kosmonauten Boris Volynov, Aleksei Yeliseyev en Yevgeny Khrunov. Het doel van deze missie was Sojoez 5 in de ruimte te laten koppelen met het Sojoez 4 ruimtetuig waarin zich één kosmonaut bevond waarna kosmonauten door middel van een ruimtewandeling konden wisselen van ruimtevaartuig. Een dag na de lancering koppelden beide ruimtetuigen zich aan elkaar en begaven twee kosmonauten zich van de Sojoez 5 naar het Sojoez 4 ruimtevaartuig. Dit was de eerste maal in de geschiedenis dat twee bemande ruimtetuigen in een baan om de Aarde aan elkaar koppelden en dat een crew zich door middel van een ruimtewandeling van het ene ruimtetuig naar het andere begaf. Foto: Roscosmos

Ontdek meer gebeurtenissen

Redacteurs gezocht

Ben je een amateur astronoom met een sterke pen? De Spacepage redactie is steeds op zoek naar enthousiaste mensen die artikelen of nieuws schrijven voor op de website. Geen verplichtingen, je schrijft wanneer jij daarvoor tijd vind. Lijkt het je iets? laat het ons dan snel weten!

Wordt medewerker

Steun Spacepage

Deze website wordt aan onze bezoekers blijvend gratis aangeboden maar om de hoge kosten om de site online te houden te drukken moeten we wel het nodige budget kunnen verzamelen. Ook jij kunt uw bijdrage leveren door ons te ondersteunen met uw donatie zodat we u blijvend kunnen voorzien van het laatste nieuws en artikelen boordevol informatie.

1%

Sociale netwerken