Meteorietinslag in Rusland

In enkele Russische steden in de regio Chelbayinsk hebben vrijdagochtend zware explosies plaatsgevonden als gevolg van inslagen van brokstukken afkomstig van een meteoriet. Eén van de brokstukken zou zelfs een zinkfabriek hebben verwoest. De meteoriet zorgde voor heel wat paniek bij de plaatselijke bevolking en zorgde ook voor heel wat schade. Volgens het Russische ministerie van Binnenlandse Zaken is er sprake van zeker 1 000 gewonden (Update 16u00).

De meteoriet, die aan de basis lag van deze ramp, brandde op vrijdagochtend 15 februari 2013 deels op in de atmosfeer van de Aarde maar fragmenten ervan wisten alsnog het aardoppervlak te bereiken. De neergekomen brokstukken vielen neer in de regio Chelyabinsk, zo'n 1500 kilometer ten oosten van Moskou. Hoeveel brokstukken er uiteindelijk er op Aarde zijn terechtkwamen is nog onduidelijk. Volgens de nieuwszender RT zijn er brokstukken en sporen van de impact van de meteoriet gevonden verspreid over meer dan 200 kilometer. Meteen na de inslag viel het internetverkeer en het mobiele telefoonnetwerk in de regio Chelyabinsk uit. Op het internet circuleren ook tal van filmpjes en foto's waarop een spectaculaire vuurbal te zien is die met hoge snelheid langs de horizon scheert. De meeste slachtoffers zouden gewond zijn door rondvliegende glasscherven en ander puin en enkele tientallen personen zouden ook zwaargewond zijn weggevoerd naar een ziekenhuis. Alles samen zouden er bijna 3000 gebouwen in Chelyabinsk schade hebben opgelopen. In de binnenstad alleen zijn is zeker aan 100 000 vierkante meter aan ramen gesneuveld. Onder de beschadigde infrastructuur zouden 361 scholen zijn en ook 34 medische faciliteiten. De Russische president Vladimir Poetin heeft enkele deskundigen van het Ministerie voor Noodsituaties naar het getroffen gebied gestuurd en vliegtuigen proberen de impactkraters en getroffen gebieden in kaart te brengen. 

Volgens de eerste schattingen zou de meteoriet ongeveer 10 ton hebben gewogen. De ruimterots zou de atmosfeer van de Aarde zijn binnengedrongen met een snelheid van zeker 54 000 kilometer per uur waarna de meteoriet op een hoogte van 30 tot 50 kilometer boven de grond uit elkaar gespat is. Aan de oevers van het Chebarkul-meer is een inslagkrater gevonden met een diameter van ongeveer zes meter. In de buurt van deze krater zijn inmiddels al verschillende fragmenten gevonden van de meteoriet met een diameter die varieert van 0,5 tot 1 centimeter.

Astronomen zeggen ook dat er helemaal geen verband is tussen de meteoriet die neergekomen is in Rusland en de asteroïde 2012 DA14 die vanavond langs de Aarde scheert. Dat beide incidenten op minder dan één dag tijd hebben plaatsgevonden, is puur toeval! Zo kwam de Russische meteoriet uit het oosten terwijl asteroïde 2012 DA14 een zuid-noord richting volgt.

Volgens de eerste berichten zou het grote nucleaire complex in Mayak geen schade hebben opgelopen. Dit complex behoort tot één van de grootste nucleaire sites ter wereld en heeft verschillende reactoren, plutoniumverwerkingsunits en een MOX-opwerkingsfabriek. Het complex bevindt zich op slechts 72 kilometer van Chelyabinsk.

Wil je meer weten over meteorieten en inslagkraters? Lees dan zeker deze artikelen: http://www.spacepage.be/artikelen/het-zonnestelsel/de-planeten/de-aarde/meteorieten-en-inslagkraters

Kris Christiaens

K. Christiaens

Medebeheerder & hoofdredacteur van Spacepage.
Oprichter & beheerder van Belgium in Space.
Ruimtevaart & sterrenkunde redacteur.

Dit gebeurde vandaag in 1969

Het gebeurde toen

Lancering vanop de Bajkonoer lanceerbasis van het Russische ruimtetuig Sojoez 5 met aan boord de drie kosmonauten Boris Volynov, Aleksei Yeliseyev en Yevgeny Khrunov. Het doel van deze missie was Sojoez 5 in de ruimte te laten koppelen met het Sojoez 4 ruimtetuig waarin zich één kosmonaut bevond waarna kosmonauten door middel van een ruimtewandeling konden wisselen van ruimtevaartuig. Een dag na de lancering koppelden beide ruimtetuigen zich aan elkaar en begaven twee kosmonauten zich van de Sojoez 5 naar het Sojoez 4 ruimtevaartuig. Dit was de eerste maal in de geschiedenis dat twee bemande ruimtetuigen in een baan om de Aarde aan elkaar koppelden en dat een crew zich door middel van een ruimtewandeling van het ene ruimtetuig naar het andere begaf. Foto: Roscosmos

Ontdek meer gebeurtenissen

Redacteurs gezocht

Ben je een amateur astronoom met een sterke pen? De Spacepage redactie is steeds op zoek naar enthousiaste mensen die artikelen of nieuws schrijven voor op de website. Geen verplichtingen, je schrijft wanneer jij daarvoor tijd vind. Lijkt het je iets? laat het ons dan snel weten!

Wordt medewerker

Steun Spacepage

Deze website wordt aan onze bezoekers blijvend gratis aangeboden maar om de hoge kosten om de site online te houden te drukken moeten we wel het nodige budget kunnen verzamelen. Ook jij kunt uw bijdrage leveren door ons te ondersteunen met uw donatie zodat we u blijvend kunnen voorzien van het laatste nieuws en artikelen boordevol informatie.

1%

Sociale netwerken