Wanneer men waterraketten lanceert, zien we dat deze simpele raketten toch een mooi hoogte halen. Het is dan ook leuk om te kunnen achterhalen hoe hoog een waterraket kan vliegen. Het punt waar de maximum hoogte bereikt wordt, heet het hoogtepunt. Dit kan bepaald worden door het gebruiken van verschillende hoogtemeters. Leer aan de hand van dit artikel alles over het bepalen van de maximum behaalde hoogte van een waterraket.
Twee personen aan weerszijden van een rechte lijn van een gekende afstand, met de raket halverwege de twee personen. Gebruik kartonnen tubes met een draadkruis aan het einde. Aan het einde is een gradenboog bevestigd. Men houd de gradenboog evenwijdig aan het grondoppervlak Wanneer de raket gelanceerd wordt kijkt men door de kartonnen tube tot de raket in het hoogtepunt is gekomen en men noteert dan het aantal graden dat men afleest op de gradenboog. Door middel van eenvoudige driehoeksmeetkunde kunnen we nu de hoogte bepalen. Aangezien we met twee personen zijn kunnen we een gemiddelde nemen en zo de foutmarge verkleinen op onze aflezing.
Hoogte = afstand tot raket . tanα
voorbeeld:
Gegeven:
gemeten hoek 1: 67°
gemeten hoek 2: 69°
afstand tot raket: 20m
oplossing
Hoogte 1 = 20 . tan 67°
Hoogte 1 = 47,11m
Hoogte 2 = 20 . tan 69°
Hoogte 2 = 52,10m
Hoogtepunt = (Hoogte1 + Hoogte2) /2
Hoogtepunt = (47,11 + 52,10)/2
Hoogtepunt = 49,61m
Een iets andere methode is de volgende. Terug de zelfde opstelling maar we tekenen het uit op schaal. Wanneer we dan een lijn trekken op het aantal graden die we hebben afgelezen meten we de loodrechte afstand tot het lanceerpunt van de raket en herschalen we de afmeting zodat we het aantal meter uitkomen.
Professionele raketten en geavanceerde modellen gaan eerder gebruik maken van geautomatiseerde modellen die zich in de neus nestelen van de raket.
Het opnemen van de tijd gedurende de afdaling kan u ook iets vertellen, enkel zal de luchtweerstand de zaken wat ingewikkelder maken dan het lijkt:
4,9 . (dalingstijd (in seconden))²
Deze formule zal de hoogte berekenen in meter van een raket. Deze methode is niet de accuraatste en zal enkel aantonen welke lancering het hoogste is gegaan. Het vergelijken van lanceringstijden voor verscheidene raketten is geen goed middel welke de hoogste is gegaan in hoogte. Het is goed mogelijk dat de andere vlucht aan een grotere gemiddelde snelheid was dan de andere lancering.