Messier 92
Foto: Siggi Kohlert

M92 is een ondergewaardeerde bolvormige sterrenhoop in het sterrenbeeld Hercules. Dit komt doordat de meeste waarnemers enkel op zoek gaan naar de grotere en meer bekende bolhoop M13. De helderste sterren in M92 hebben een schijnbare magnitude van 12 en zijn voornamelijk oude rode reuzen. Er werden eveneens een 15-tal veranderlijke sterren ontdekt in deze bolhoop waarvan de meeste van het type RR Lyrae zijn. M92 telt een 300 000-tal sterren en staat op een afstand van 33 000 lichtjaar van de Aarde. De werkelijke diameter van deze bolhoop bedraagt 90 lichtjaar.

Sterrenbeeld: Hercules
Magnitude: 6.4
Coördinaten:

  • RA: 17h 17.1m
  • DEC: +43° 08'

Hercules

Geschiedenis

M92 werd op 27 december 1777 ontdekt door de astronoom Johann Elert Bode. De Franse kometenjager Charles Messier herontdekte het object op 18 maart 1781 en noemde het een "opvallende nevel". Niet William Herschel, maar zijn zoon John, was de eerste die er uiteindelijk in slaagde om het object tot in de kern op te lossen.

Waarnemen

M92 bevindt zich in een sterarm gebied wat niet zo gunstig is voor amateur-astronomen. Gelukkig is de bolhoop helder genoeg om zichtbaar te zijn in een zoeker van een telescoop. Op een heel donkere nacht, ver weg van elke storende lichtbron, is de sterrenhoop zelfs net zichtbaar met het blote oog. Met een kleine telescoop, tot 10 cm, ziet men een wollig vlekje met een verheldering naar de kern. In middelgrote telescopen kan men reeds de eerste randsterren ontwarren en met kijkers vanaf 20 cm is het mogelijk om de volledige cluster op te lossen.

Dit gebeurde vandaag in 1961

Het gebeurde toen

Vanop de Cape Canaveral lanceerbasis in Florida wordt een Juno II raket gelanceerd met aan boord de Amerikaanse Explorer 11 satelliet. Dit was de eerste satelliet dat werd uitgerust met een telescoop om bronnen van gammastraling waar te nemen. Explorer 11 stuurde tot 17 november 1961 data terug naar de Aarde waarna een eind kwam aan deze missie als gevolg van een probleem met de energievoorziening aan boord van het ruimtetuig. Gedurende de operationele levensduur van Explorer 11 detecteerde de satelliet 22 bronnen met gammastraling. Foto: NASA

Ontdek meer gebeurtenissen

Redacteurs gezocht

Ben je een amateur astronoom met een sterke pen? De Spacepage redactie is steeds op zoek naar enthousiaste mensen die artikelen of nieuws schrijven voor op de website. Geen verplichtingen, je schrijft wanneer jij daarvoor tijd vind. Lijkt het je iets? laat het ons dan snel weten!

Wordt medewerker

Steun Spacepage

Deze website wordt aan onze bezoekers blijvend gratis aangeboden maar om de hoge kosten om de site online te houden te drukken moeten we wel het nodige budget kunnen verzamelen. Ook jij kunt uw bijdrage leveren door ons te ondersteunen met uw donatie zodat we u blijvend kunnen voorzien van het laatste nieuws en artikelen boordevol informatie.

54%

Sociale netwerken