Het Rocket Lab Launch Complex 1 in Nieuw-Zeeland.
Foto: Rocket Lab

Nadat het ruimtevaartbedrijf Rocket Lab, dat zich specialiseert in het lanceren van kleine satellieten, in 2015 op zoek ging naar een geschikte locatie voor het lanceren van zijn Electron raketten, kwam men uiteindelijk uit op een afgelegen gebied op het schiereiland Mahia in Nieuw-Zeeland. In december 2015 begon Rocket Lab met de bouw van het lanceercomplex waarna dit in september 2016 uiteindelijk officieel werd geopend. De dichtste stad nabij het Rocket Lab Launch Complex 1, Wairoa, ligt op een afstand van vijftig kilometer van de lanceerbasis en rondom de lanceerbasis bevinden zich enkel maar kliffen die uitkomen in de Stille Oceaan. Om ervoor te zorgen dat de lanceringen Rocket Lab niet voor al te veel last zouden zorgen op vlak van verkeersleiding en de impact op de natuur sloot het bedrijf een overeenkomst af met de plaatselijke autoriteiten dat er niet meer dan 100 lanceringen zouden plaatsvinden per jaar. Op de lanceerbasis bevindt zich een hangar waarin de Electron raket geassembleerd wordt, een brandstofopslagplaats en een lanceercomplex. Daarnaast bouwde Rocket Lab in 2018 nabij Auckland in Nieuw-Zeeland ook een 7 500 vierkante meter grote fabriekshal waar men de onderdelen van de Electron raketten bouwt alvorens deze naar het Rocket Lab Launch Complex 1 worden gebracht. In december 2019 maakte Rocket Lab bekend dat het een tweede lanceercomplex gaat bouwen dat zich in de buurt van het eerste complex bevindt.

Algemene gegevens Rocket Lab Launch Complex 1

Naam: Rocket Lab Launch Complex 1
Alternatieve naam: Mahia Launch Complex
Land: Nieuw-Zeeland
Eigenaar: Rocket Lab
Hoogte: 104 m
Coördinaten: 39°26'15"S - 177°86'48"E
Start bouw: 2016

embed google map html

Overzicht operationele lanceercomplexen

Pad A: Electron
Pad B: Electron

Rocket Lab Launch Complex 1
Het afgelegen Rocket Lab Launch Complex 1 - Foto: Rocket Lab

Rocket Lab Launch Complex 1
Lancering van een Electron raket vanop Nieuw-Zeeland - Foto: Rocket Lab

Rocket Lab Launch Complex 1
Een Electron raket wordt in horizontale positie naar het lanceercomplex gebracht - Foto: Rocket Lab

Kris Christiaens

K. Christiaens

Medebeheerder & hoofdredacteur van Spacepage.
Oprichter & beheerder van Belgium in Space.
Ruimtevaart & sterrenkunde redacteur.

Dit gebeurde vandaag in 2000

Het gebeurde toen

Een Amerikaanse Delta II raket brengt vanop de Vandenberg lanceerbasis in Californië de Earth Observing-1 aardobservatiesatelliet in de ruimte. Deze satelliet maakte deel uit van NASA's New Millennium Program en kon dankzij het Advanced Land Imager instrument het aardoppervlak observeren in negen verschillende golflengtes. Foto: NASA

Ontdek meer gebeurtenissen

Redacteurs gezocht

Ben je een amateur astronoom met een sterke pen? De Spacepage redactie is steeds op zoek naar enthousiaste mensen die artikelen of nieuws schrijven voor op de website. Geen verplichtingen, je schrijft wanneer jij daarvoor tijd vind. Lijkt het je iets? laat het ons dan snel weten!

Wordt medewerker

Steun Spacepage

Deze website wordt aan onze bezoekers blijvend gratis aangeboden maar om de hoge kosten om de site online te houden te drukken moeten we wel het nodige budget kunnen verzamelen. Ook jij kunt uw bijdrage leveren door ons te ondersteunen met uw donatie zodat we u blijvend kunnen voorzien van het laatste nieuws en artikelen boordevol informatie.

100%

Sociale netwerken