STS-3 was de derde bemande Amerikaanse Space Shuttle-missie. Deze ruimtevlucht ging op 22 maart 1982 van start en werd uitgevoerd met het ruimteveer Columbia. Dit was de eerste lancering van een Amerikaans ruimteveer waarbij de External Tank (ET) niet wit was geverfd maar in z’n oorspronkelijke kleur gelaten werd om op deze manier overtollig gewicht te besparen. Ook was dit de eerste en enige missie waarbij op de White Sands Space Harbor landingsbaan in de Amerikaanse staat New Mexico werd geland. Doel van deze derde Space Transportation System (STS) missie was om het Remote Manipulator System (RMS) robotarm verder te testen en om voor het eerst verschillende experimenten in het ruimteveer uit te voeren.
Crew info
De bemanning van de STS-3 missie bestond uit gezagvoerder Jack Lousma en piloot C. Gordon Fullerton. Jack Lousma was één van de astronaut ondersteuningsleden voor de Apollo 9, 10 en 13 missies naar de Maan. Bij de Apollo 13 missie was hij ook de persoon die als Capcom, degene die contact houdt met de astronauten, de legendarische boodschap ‘’Houston we have a problem’’ ontving. Lousma maakte oorspronkelijk ook deel uit van de Apollo 20 bemanning maar deze missie werd samen met de Apollo 18 en 19 Maanmissies geschrapt wegens besparingen. Na het Apollo Maanprogramma was deze astronaut ook pilot gedurende de Skylab 3 ruimtevlucht en reservepiloot tijdens de eerste en enige Apollo-Soyuz koppeling. Gordon Fullerton was één van de astronaut ondersteuningsleden voor de Apollo 14 ,15 ,16 en 17 Maanmissies. Daarna maakte hij deel uit van het team van astronauten dat met het ruimteveer Enterprise in 1977 tal van landingstesten uitvoerden in het kader van de Approach and Landing Tests (ALT). Fullerton maakte na de STS-3 ruimtemissie ook deel uit van de STS-51-F bemanning. De reservebemanning voor deze derde Space Shuttle missie bestond uit Thomas K. Mattingly en piloot Henry W. Hartsfield.
De STS-3 bemanning tijdens hun training - Foto: NASA
Lancering en missie
Op 22 maart 1982 werd om 11u00 plaatselijke tijd het Amerikaanse ruimteveer Columbia voor de derde keer gelanceerd vanop het Kennedy Space Center in Florida. Het ruimteveer had hiervoor slechts zeventig dagen doorgebracht in de Orbiter Processing Facility (OPF) waar het klaargemaakt werd voor zijn derde vlucht. De lancering werd één uur uitgesteld vanwege een technisch probleem. Kort na de lancering koppelden de twee Solid Rocket Booster (SRB's) hulpraketten en de External Tank (ET) zich, zoals gepland, los van het ruimteveer Columbia. De belangrijkste doelstellingen van de missie waren het testen van de RMS robotarm en het uitvoeren van allerlei experimenten aan boord van het ruimteveer. Verder zou ook onderzocht worden hoe de Columbia zich zou gedragen tijdens tal van manoeuvers in een baan om de Aarde. Tijdens de vlucht bleken beide bemanningsleden last te hebben van ruimteziekte en traden er verschillende kleine technische problemen op. Zo werkte het toilet niet altijd, raakte één Auxiliary Power Unit (APU) oververhit en waren er enige tijd problemen met de communicatie.
Het laadruim van het ruimteveer Columbia met aan de RMS robotarm het
Plasma Diagnostics Package experiment - Foto: NASA
In het laadruim van het ruimteveer Columbia bevonden zich tijdens deze missie verschillende experimenten die gemonteerd werden op een Spacelab pallet. Met deze experimenten bestudeerde men ondermeer de vijandige omgeving van de ruimte in een lage baan om de Aarde. Binnenin de leef- en werkruimte van het ruimteveer bevonden zich voor het eerst ook enkele wetenschappelijke experimenten zoals het Continuous Flow Electrophoresis System experiment en het Mono-disperse Latex Reactor experiment die ontwikkeld werden voor biologische doeleinden. Oorspronkelijk zou de missie zeven dagen duren maar omdat er te veel wind was op de landingsplaats, werd de missie verlengd naar acht dagen. Normaal had het Amerikaanse ruimteveer Columbia moeten landen op de Edwars Air Force Base in Californië, maar vanwege te slecht weer werd de landingsplaats veranderd naar de White Sands Space Harbor in New Mexico. Hierdoor vond er een grote verhuizing plaats van een veertigtal goederenwagons met daarop alle hulpmiddelen om zeker te zijn dat het ruimteveer veilig kon landen. In 1976 selecteerde NASA dit gebied als test- en trainingsite voor het Space Shuttle programma waarna de White Sands Space Harbor bij elke Space Shuttle-missie dienst deed als back-up landingsplaats. Uiteindelijk landde op 30 maart 1982 om 09u05 plaatselijke tijd het ruimteveer Columbia na een succesvolle derde ruimtemissie op de 10,7 kilometer lange landingsbaan van de White Sands Space Harbor in New Mexico. Net als bij de vorige missies werd het ruimteveer na zijn terugkeer opnieuw gecontroleerd op schade en bleken er 36 hittewerende tegels verdwenen en 19 beschadigd te zijn. Het ruimteveer Columbia werd uiteindelijk op 6 april 1982 teruggebracht naar het Kennedy Space Center waar het klaargemaakt werd voor zijn vierde ruimtevlucht. Dit was de eerste en enige keer dat een ruimteveer landde op de White Sands Space Harbor in New Mexico.
Cijfers en overzicht
- 3de bemande Amerikaanse Space Shuttle missie
- Aantal astronauten: 2
- Duur missie: 8 dagen, 4 minuten
- Aantal omwentelingen: 130
- Baan coördinaten: 241 x 249 kilometer
- Hellingshoek van de baan: 38°
- Afgelegde afstand: 5 367 008 kilometer