Zonnevlekken

We hebben zonnevlekken in alle maten en vormen, de ene met een complexere magnetische structuur dan de andere, maar hoe kan je nu weten of een zonnevlek een gevaar vormt voor grote uitbarstingen? Om onderscheid te kunnen maken, zijn er regels opgesteld door het Mount Wilson observatorium in Californië. Elke zonnevlek zal nu in een bepaalde klasse ingedeeld worden.

De verscheidene classificaties

  1. α – Alpha:
    Een unipolaire zonnevlekkengroep.
  2. β – Bèta:
    Een zonnevlekkengroep die zowel positieve als negatieve polariteit heeft (dit noemt men bipolair), met een eenvoudige scheiding tussen de polariteiten.
  3. γ – Gamma:
    Een complexe actieve regio in welke de positieve en negatieve polariteiten zo onregelmatig verdeeld zijn dat dit niet als een bipolaire zonnevlekkengroep kan geclassificeerd worden.
  4. β-γ – Bèta-Gamma:
    Een zonnevlekkengroep die bipolair is maar voldoende complex is zodat geen enkele lijn kan getrokken worden tussen vlekken van omgekeerde polariteit.
  5. δ – Delta:
    De umbrae van omgekeerde polariteit in één enkele penumbra.
  6. β-δ – Bèta-Delta:
    Een zonnevlekkengroep met een algemene beta magnetische configuratie maar die één (of meer) delta zonnevlekken bevat.
  7. β-γ-δ – Bèta-Gamma-Delta:
    Een zonnevlekkengroep met een beta-gamma configuratie maar die één (of meer) delta zonnevlekken bevat.
  8. γ-δ – Gamma-Delta
    Een zonnevlekkengroep met een gamma configuratie maar die één (of meer) delta zonnevlekken bevat.

Meer dan de helft van de waargenomen zonnevlekgroepen zijn alpha en bèta klasses, bij de grotere zonnevlekgroepen hebben meestal een klasse bèta, bèta-gamma of delta. Het is algemeen bekend dat delta zonnevlekgroepen zeer actief zijn en grote uitbarstingen kunnen veroorzaken.

De delta klasse

Laten we even dieper ingaan op de delta klasse. Deze is het meest interessant voor ons wegens de grote activiteit die deze kunnen teweegbrengen. Aan de hand van volgend lijstje kan je zelf bepalen of een zonnevlek een delta klasse heeft:

  1. Delta groepen zijn meestal groot en 90 procent van de vlekken met omgekeerde polariteit hebben een hoog activiteitsniveau, vooral wanneer er zich grote zonnevlammen voordoen. Deze hebben meestal een complex, ongewoon of gebroken uitzicht van de umbra.
  2. Delta groepen vormen zich door het bijeenvoegen van zonnevlekken met omgekeerde polariteit van diverse dipolen, welke verbonden zijn met gedeelde magnetische veldlijnen in plaats van directe krachtlijnen. Alle vlekken bevinden zich in het penumbrale gebied.
  3. Delta zonnevlekken gaan zelden langer mee dan een rotatie om de zon en leven veel minder lang dan andere vlekken van dezelfde grootte. Alhoewel dat er zich nieuwe delta vlekken kunnen vormen in hetzelfde gebied.
  4. Delta zonnevlekkengroepen scheiden zich meestal niet, maar sterven eerder aan elkaar gesloten.
  5. Actieve delta gebieden stralen heldere H-alpha emissies uit. Soms kan men een filament uit de groep zien komen.

Een zonnevlekkengroep met Beta-Gamma-Delta classificatieEen perfect voorbeeld van een zeer complexe zonnevlekkengroep
met beta-gamma-delta classificatie, deze veroorzaakte ondermeer
een X2 klasse zonne uitbarsting.

Sander

Vancanneyt Sander

Oprichter & beheerder van Spacepage & Poollicht.beSterrenkunde en ruimteweer redacteur.

Dit gebeurde vandaag in 1958

Het gebeurde toen

In de Verenigde Staten wordt vanop de Cape Canaveral lanceerbasis de Signal Communications by Orbiting Relay Equipment (SCORE) satelliet in de ruimte gebracht met behulp van een Atlas raket. SCORE had ondermeer een bandrecorder aan boord met een opname van een kerstboodschap door president Eisenhower die dankzij deze missie werd uitgezonden vanuit de ruimte. De recorder functioneerde dertien dagen en kon ook andere boodschappen opnemen om deze later uit te zenden. Dit was de eerste maal dat een Atlas raket een satelliet in de ruimte bracht alsook de eerste maal dat men een communicatiesysteem testte vanuit een baan om de Aarde. Foto: USAF

Ontdek meer gebeurtenissen

Redacteurs gezocht

Ben je een amateur astronoom met een sterke pen? De Spacepage redactie is steeds op zoek naar enthousiaste mensen die artikelen of nieuws schrijven voor op de website. Geen verplichtingen, je schrijft wanneer jij daarvoor tijd vind. Lijkt het je iets? laat het ons dan snel weten!

Wordt medewerker

Steun Spacepage

Deze website wordt aan onze bezoekers blijvend gratis aangeboden maar om de hoge kosten om de site online te houden te drukken moeten we wel het nodige budget kunnen verzamelen. Ook jij kunt uw bijdrage leveren door ons te ondersteunen met uw donatie zodat we u blijvend kunnen voorzien van het laatste nieuws en artikelen boordevol informatie.

100%

Sociale netwerken