De Uranusmaan Ariel
Foto: NASA

Ariel is de twaalfde maan van Uranus en werd in 1851 ontdekt door de Britse astronoom William Lassell. De naam “Ariel” is afkomstig uit William Shakespeare’s werk 'The Tempest' waar het de naam van een gevaarlijke geest was. Deze Uranus maan heeft een diameter van 1 158 kilometer en werd in 1986 bezocht door de Amerikaanse ruimtesonde Voyager 2 die tot op heden nog steeds de enigste gedetailleerde foto’s maakte van dit hemellichaam.

-
De Uranusmaan Ariel - Foto: NASA

Op het oppervlak van Ariel zijn twee geologische kenmerken terug te vinden, kraters en valleien. Deze valleien zijn allemaal met elkaar verbonden, zijn honderden kilometers lang en kunnen op sommige plaatsen tien kilometer diep zijn. De meeste kraters op Ariel vertonen sporen dat het oppervlak van deze maan nog steeds heel actief en vrij jong is maar wat aan de basis ligt van deze grote geologische veranderingen is nog steeds niet gekend alhoewel sommige geloven dat het binnenste van deze maan ooit zeer heet moet zijn geweest en nu afgekoeld is waardoor deze grote scheuren en valleien in het oppervlak zouden kunnen ontstaan zijn. Ariel bevindt zich op een afstand van 190 930 kilometer van Uranus en de maan bestaat voor 70% uit ijs. De grootste inslagkrater op Ariel kreeg de naam 'Yangoor', is ongeveer 78 kilometer groot en vertoont sporen van geologische veranderingen sinds zijn ontstaan.

Kris Christiaens

K. Christiaens

Medebeheerder & hoofdredacteur van Spacepage.
Oprichter & beheerder van Belgium in Space.
Ruimtevaart & sterrenkunde redacteur.

Dit gebeurde vandaag in 1999

Het gebeurde toen

Twee kleine sondes maken zich los van de Amerikaanse ruimtesonde Deep Space 2 en begeven zich naar het Marsoppervlak. Helaas verloor men tijdens de afdaling naar het Marsoppervlak alle communicatie met de twee sondes. De probes wogen in totaal slechts 3,6 kg en waren bedoeld om als eerste ruimtetuigen ooit onder de oppervlakte van een andere planeet door te dringen. Het onderste deel zou zich 0,6 meter diep in de Marsbodem penetreren en het bovenste deel zou op het oppervlak blijven om data door te sturen naar de Mars Global Surveyor. Foto: NASA

Ontdek meer gebeurtenissen

Redacteurs gezocht

Ben je een amateur astronoom met een sterke pen? De Spacepage redactie is steeds op zoek naar enthousiaste mensen die artikelen of nieuws schrijven voor op de website. Geen verplichtingen, je schrijft wanneer jij daarvoor tijd vind. Lijkt het je iets? laat het ons dan snel weten!

Wordt medewerker

Steun Spacepage

Deze website wordt aan onze bezoekers blijvend gratis aangeboden maar om de hoge kosten om de site online te houden te drukken moeten we wel het nodige budget kunnen verzamelen. Ook jij kunt uw bijdrage leveren door ons te ondersteunen met uw donatie zodat we u blijvend kunnen voorzien van het laatste nieuws en artikelen boordevol informatie.

100%

Sociale netwerken