Volkssterrenwacht Urania
Foto: Urania

Vlaanderen telt officieel zes volksterrenwachten en nog verschillende andere centra waar je alles kan leren over astronomie of zelf naar de heelal kan kijken. Een volkssterrenwacht heeft als belangrijke taak het grote publiek te informeren over sterrenkunde en ruimtevaart en zowel de jeugd alsook volwassenen warm te maken voor deze bijzondere hobby. Elke volkssterrenwacht beschikt hierdoor over één of meerdere telescopen, een bibliotheek, vergaderruimte, tentoonstelling en auditorium. Ook de andere sterrenkundige centra in Vlaanderen beschikken over telescopen en organiseren regelmatig lezingen andere activiteiten. Leer aan de hand van dit artikel waar u in Vlaanderen terecht kan als u meer wil leren over ons zonnestelsel en het heelal. 

Eenieder kan op een volkssterrenwacht of andere sterrenkunde centrum steeds terecht voor vragen over astronomie of voor het volgen van een workshop of cursus in verband met astronomie of ruimtevaart. Op sterrenkijkdagen of opendeurdagen openen al deze sterrenkundige centra dan ook met plezier hun deuren voor het grote publiek waarbij men bezoekers zal voorzien van zoveel mogelijk informatie. 

Volkssterrenwachten en sterrenkunde centra in Vlaanderen

Volkssterrenwacht Mira (Vlaams-Brabant)

Volkssterrenwacht Urania (Antwerpen)

Volkssterrenwacht Beisbroek (West-Vlaanderen)

Kattevennen - Cosmodrome (Limburg)

Ugent Volkssterrenwacht Armand Pien (Oost-Vlaanderen)

Project- en Volkssterrenwacht AstroLab IRIS (West-Vlaanderen)

Observatorium Georges Lemaître Bocholt

Astropolis

De Sterrenjutters

 

Kris Christiaens

K. Christiaens

Medebeheerder & hoofdredacteur van Spacepage.
Oprichter & beheerder van Belgium in Space.
Ruimtevaart & sterrenkunde redacteur.

Dit gebeurde vandaag in 1976

Het gebeurde toen

Lancering vanop de Cape Canaveral lanceerbasis in Florida van de Amerikaans-Duitse Helios-B ruimtesonde. Net als Helios-A werd ook de Helios-B ruimtesonde in een heliocentrische baan gebracht, net binnen de baan van planeet Mercurius, om de Zon te kunnen bestuderen. Het ruimtetuig vloog enkele maanden later uiteindelijk op een afstand van "slechts" 43 432 kilometer langs de Zon. De sondes bereikten tijdens hun ruimtereis een topsnelheid van 70 kilometer per seconde waardoor het destijds de snelste machines ooit waren die door mens werden gebouwd. Foto: NASA

Ontdek meer gebeurtenissen

Redacteurs gezocht

Ben je een amateur astronoom met een sterke pen? De Spacepage redactie is steeds op zoek naar enthousiaste mensen die artikelen of nieuws schrijven voor op de website. Geen verplichtingen, je schrijft wanneer jij daarvoor tijd vind. Lijkt het je iets? laat het ons dan snel weten!

Wordt medewerker

Steun Spacepage

Deze website wordt aan onze bezoekers blijvend gratis aangeboden maar om de hoge kosten om de site online te houden te drukken moeten we wel het nodige budget kunnen verzamelen. Ook jij kunt uw bijdrage leveren door ons te ondersteunen met uw donatie zodat we u blijvend kunnen voorzien van het laatste nieuws en artikelen boordevol informatie.

1%

Sociale netwerken