Sterrenbeelden aan de nachtelijke hemel.
Foto: Babak Tafreshi

Algemeen

Sextans is een klein equatoriaal sterrenbeeld dat geïntroduceerd werd door de Poolse astronoom Johannes Hevelius. Hij koos de naam ter herinnering aan het verlies van de sextant waarmee hij vroeger de posities van de sterren berekende. In 1679 werd de sextant samen met zijn andere astronomische instrumenten vernield in een brand in zijn sterrenwacht. Als modern sterrenbeeld heeft het geen verbonden mythologie. In grootte is Sextans het 47ste sterrenbeeld. Dit sterrenbeeld is het best zichtbaar in de maanden maart en april en bestaat uit allemaal zwakke sterren waardoor dit geen opvallend sterrenbeeld is. 

Sextans

Aangrenzende sterrenbeelden

  • Leo
  • Hydra
  • Crater

Wat zijn de belangrijkste sterren?

Het sterrenbeeld Sextant is geen erg helder sterrenbeeld, het bevat slechts één ster boven de vijfde magnitude. Zo is Alpha Sextantis met zijn helderheid van magnitude 4,5 de helderste ster in deze constellatie. Deze ster bevindt zich op een afstand van 287 lichtjaar van de Zon en heeft 122 keer meer lichtkracht dan onze eigen ster, de Zon. De tweede helderste ster in het sterrenbeeld Sextant is Gamma Sextantis. Deze ster maakt deel uit van een drievoudig stersysteem en heeft een visuele helderheid van magnitude 5,1. De derde helderste ster in het sterrenbeeld Sextant is Bèta Sextantis. Deze ster heeft een visuele helderheid van magnitude 5,0 en bevindt zich op een afstand van ongeveer 345 lichtjaar van ons. 

Welke andere objecten zijn er te vinden in Sextans?

In het sterrenbeeld Sextans kunnen we het elliptische sterrenstelsel NGC 3115 waarnemen. Dit sterrenstelsel heeft een visuele helderheid van magnitude 9,9 en bevindt zich op een afstand van ongeveer 31 miljoen lichtjaar van ons. NGC 3115 werd op 22 februari 1787 ontdekt door William Herschel. Dit stelsel is veel groter dan ons eigen sterrenstelsel en in de kern bevindt zich een superzwaar zwart gat. In het sterrenbeeld Sextant kunnen we ook twee sterrenstelsels terugvinden die vlakbij elkaar liggen. NGC 3169 is een spiraalvormig sterrenstelsel dat zich in de buurt van NGC 3166 bevindt en heeft een visuele helderheid van magnitude 10,3. NGC 3169 bevindt zich op een afstand van ongeveer 70 miljoen lichtjaar van ons. Dit stelsel is vervormd als gevolg van interacties met het nabijgelegen sterrenstelsel NGC 3166. Zowel NGC 3169 als NGC 3166 werden in 1783 ontdekt door William Herschel.

NGC 3169 (links) en NGC 3166 in het sterrenbeeld Sextant - Foto: ESO

Kris Christiaens

K. Christiaens

Medebeheerder & hoofdredacteur van Spacepage.
Oprichter & beheerder van Belgium in Space.
Ruimtevaart & sterrenkunde redacteur.

Dit gebeurde vandaag in 1986

Het gebeurde toen

Het Amerikaanse ruimteveer Challenger (STS-51-L) spat 73 seconden na de start van de lancering uit elkaar als gevolg van een brandstoflek in de rechterstuwraket. Zeven astronauten, waaronder de lerares Christa McAuliffe komen hierbij om het leven. Voor de Verenigde Staten, en de rest van de wereld die de lancering rechtstreeks volgden, was dit een grote ramp. De officiële onderzoekscommissie die na de ramp door toenmalig president Ronald Reagan werd ingesteld, concludeerde dat de waterstof en zuurstof, aan boord van de externe brandstoftank, in een grote wolk weliswaar zeer snel verbrandden, maar dat van explosieve verbranding geen sprake was. Het ruimteveer Challenger bevond zich midden in het inferno van de verbrandende brandstoffen en werd uiteindelijk uit elkaar gerukt. Foto: NASA

Ontdek meer gebeurtenissen

Redacteurs gezocht

Ben je een amateur astronoom met een sterke pen? De Spacepage redactie is steeds op zoek naar enthousiaste mensen die artikelen of nieuws schrijven voor op de website. Geen verplichtingen, je schrijft wanneer jij daarvoor tijd vind. Lijkt het je iets? laat het ons dan snel weten!

Wordt medewerker

Steun Spacepage

Deze website wordt aan onze bezoekers blijvend gratis aangeboden maar om de hoge kosten om de site online te houden te drukken moeten we wel het nodige budget kunnen verzamelen. Ook jij kunt uw bijdrage leveren door ons te ondersteunen met uw donatie zodat we u blijvend kunnen voorzien van het laatste nieuws en artikelen boordevol informatie.

Sociale netwerken