Cover A Breathtaking Window on the Universe (2nd edition)

Medio september 2013 kwam de tweede, verbeterde editie uit van deze softcover die een overzicht geeft van de geschiedenis van Europa's grootste sterrenwacht: Observatorio del Roque de los Muchachos - ORM op de 2 396m hoge Caldera de Taburiente van het Canarische eiland La Palma. Deze tweede editie werd gedrukt op beter glossy papier en telt 20 extra pagina's.

Het boek is ingedeeld in 12 hoofdstukken, waarbij de werking van telescopen en het belang van sterrenkundig onderzoek uitgebreid uit de doeken worden gedaan. De geschiedenis van La Palma komt aan bod en de redenen waarom het ORM op het meest noordwestelijk gelegen eiland van de Canarische eilanden in de Atlantische Oceaan werd gevestigd. La Palma onderscheidt zich niet enkel van de andere Canarische eilanden door het ontbreken van massa-toerisme, maar tevens door de "Sky Law" uit 1988, waardoor de bewoners werden gesensibiliseerd om lichtvervuiling te voorkomen en waardoor alle luchtverkeer boven het ORM observatorium werd verboden.

Het merendeel van het boek is gewijd aan de ORM telescopen met gedetailleerde informatie voor elk van de 15 observatoria (17 m MAGIC, 10,4 m Gran Telescopio Canarias, 4,2 m William Herschel Telescope, 3,6 m Telescopio Nazionale Galileo, 2,6 m Nordic Optical Telescope, 2,5 m Isaac Newton Telescope, 2,0 m Liverpool Telescope, 1,2 m Mercator telescoop, 1,0 m SuperWASP Qatar telescope, 1,0 m Jacobus Kapteyn Telescope, 0,97 Swedish Solar Telescope, 0,6 m KVA, 0,45 m Dutch Open Telescope, 0,2 m Automatic Transit Circle en de CILBO meteoren sky camera).

Alle wetenschappelijke data van de telescopen op ORM wordt in database nodes geplaatst van het Centro de Astrofisica de La Palma (CALP) en het Instituto de Astrofisica de Canarias - IAC hoofdkwartier op het eiland Tenerife. In het nieuwe millennium leidde het op deze manier beschikbaar maken van astronomische data tot een nieuwe generatie van e-Science sterrenkundigen die de databanken exploiteren op nieuwe ontdekkingen.

Het laatste hoofdstuk is gewijd aan het management van een grote sterrenwacht en de integratie in een Common Northern Observatory (Europese Noordelijke Sterrenwacht), die kaderde in de OPTICON en ASTRONET roadmap om het gebruik van Europese telescopen te optimaliseren en de wetenschappelijke activiteiten te coördineren.

Het boek sluit af met appendices over astro-toerisme op La Palma, het verschil tussen astrologie en astronomie en bevat een uitgebreide woordenlijst. De auteur, Sheila Crosby, werkte als technicus op de sterrenwacht en huwde met Carlos Gonzalez die als ingenieur verbonden is aan de 3,58m Telescopio Nazionale Galileo, die werd uitgerust met de HARPS spectrograaf voor het Noordelijke halfrond. Sheila geeft zelf rondleidingen op het ORM. Samengevat, een schitterend boekje met up-to-date informatie over alle telescopen van de op één na beste waarnemingsplek in het Noordelijke halfrond.

Philip Corneille

Philip Corneille

Sterrenkunde redacteur.Fellow van de British Interplanetary Society (BIS).Fellow of the Royal Astronomical Society (RAS).

Dit gebeurde vandaag in 1969

Het gebeurde toen

Een Amerikaanse Delta raket brengt vanop de Cape Canaveral lanceerbasis in Florida de eerste Britse militaire Skynet communicatiesatelliet in de ruimte. De satelliet bleef echter maar een jaar operationeel. Foto: NASA

Ontdek meer gebeurtenissen

Steun Spacepage

Deze website wordt aan onze bezoekers blijvend gratis aangeboden maar om de hoge kosten om de site online te houden te drukken moeten we wel het nodige budget kunnen verzamelen. Ook jij kunt uw bijdrage leveren door ons te ondersteunen met uw donatie zodat we u blijvend kunnen voorzien van het laatste nieuws en artikelen boordevol informatie.

100%

Sociale netwerken