De Maan

In de nacht van vrijdag 18 op zaterdag 19 oktober 2013 vindt een gedeeltelijke maansverduistering in de bijschaduw plaats. Van alle verduisteringen is een maansverduistering in de bijschaduw echter de minst indrukwekkende aangezien de Maan de kernschaduw niet raakt en zich gedeeltelijk in de bijschaduw bevindt. Deze eclips is vanuit België en Nederland zichtbaar.

In de nacht van 18 op 19 oktober 2013 is het Volle Maan en staat de Aarde op dat moment tussen de Zon en onze trouwe buur. Hierdoor komt de Maan in de schaduw van de Aarde te staan en ontvangt deze minder zonlicht. Doordat de Maan echter de kernschaduw, of ‘umbra’, niet raakt, bevindt deze zich tijdens deze eclips in de bijschaduw (penumbra). Hierdoor valt op de gehele Maan toch nog zonlicht. In de praktijk betekent dit voor de waarnemer dat grote delen van de Maan niet worden verduisterd en de verduistering slechts een grootte heeft van 0.79 in de bijschaduw. Het fel verlichte oppervlak van deze Volle Maan zal tijdens het maximum van deze eclips dus iets minder verlicht zijn. De eclips begint om 23u49 Belgische tijd (18 oktober) en is om 01u51 op zijn maximum (19 oktober). De Maan zal zich dan op een hoogte van 48° boven de zuidelijke horizon bevinden. Om 03u53 eindigt deze gedeeltelijke maansverduistering in de bijschaduw.

Kris Christiaens

K. Christiaens

Medebeheerder & hoofdredacteur van Spacepage.
Oprichter & beheerder van Belgium in Space.
Ruimtevaart & sterrenkunde redacteur.

Dit gebeurde vandaag in 1997

Het gebeurde toen

Voor het eerst wordt een raket gelanceerd met aan boord ondermeer as van enkele overleden mensen waaronder de bedenker van de televisiereeks Star Trek Gene Roddenberry. De lancering wordt uitgevoerd met behulp van een Pegasus XL raket in opdracht van het bedrijf Celestis. Dit is 's werelds eerste commerciële ruimtebegrafenis. Na deze eerste lancering volgen nog andere ruimtebegrafenissen waarbij de as van ondermeer de bekende astronoom Eugene Merle Shoemaker, de Amerikaanse astronaut Gordon Cooper en de Star Trek acteur James Doohan in de ruimte wordt gebracht. Foto: Celestis

Ontdek meer gebeurtenissen

Redacteurs gezocht

Ben je een amateur astronoom met een sterke pen? De Spacepage redactie is steeds op zoek naar enthousiaste mensen die artikelen of nieuws schrijven voor op de website. Geen verplichtingen, je schrijft wanneer jij daarvoor tijd vind. Lijkt het je iets? laat het ons dan snel weten!

Wordt medewerker

Steun Spacepage

Deze website wordt aan onze bezoekers blijvend gratis aangeboden maar om de hoge kosten om de site online te houden te drukken moeten we wel het nodige budget kunnen verzamelen. Ook jij kunt uw bijdrage leveren door ons te ondersteunen met uw donatie zodat we u blijvend kunnen voorzien van het laatste nieuws en artikelen boordevol informatie.

Sociale netwerken