Foto: Ladi Svoboda (Nieuw-Zeeland)

De komeet C/2023 A3 (Tsuchinshan-ATLAS), die omschreven wordt als de beste komeet van 2024, heeft haar scheervlucht om de zon overleefd en is als een helder object met een lange, prachtige staart, zichtbaar aan de hemel. De afgelopen weken en dagen was deze komeet goed waarneembaar vanaf het zuidelijk halfrond en tussen 11 en 15 oktober zal komeet Tsuchinshan-ATLAS ook het beste zichtbaar zijn bij ons. Dit is dan ook een unieke kans om zelf deze komeet waar te nemen die pas over 80.000 jaar terug zal keren! 

De afgelopen dagen zagen we heel wat prachtige foto's op het internet en sociale media voorbij komen over de komeet C/2023 A3 (Tsuchinshan-ATLAS). Al deze foto's werden gemaakt vanop het zuidelijk halfrond waar de komeet goed met het blote oog zichtbaar was net voor zonsopkomst. Kometen worden al sinds mensengeheugenis waargenomen en zijn afkomstig uit de buitenste regionen van ons zonnestelsel. Het beste moment om de komeet komeet Tsuchinshan-ATLAS waar te nemen vanuit België en Nederland is tussen 11 en 15 oktober 2024. Dan kan je dit prachtig hemelobject met zijn lange staart ongeveer drie kwartier na zonsondergang waarnemen in het westen, laag boven de horizon. De dagen na 11 oktober zal de komeet nog steeds zichtbaar zijn en steeds hoger aan de hemel komen te staan maar doordat deze zich verder van de aarde beweegt, zal zijn helderheid afnemen. 

De helderheid van een komeet (en andere hemellichamen) wordt weergegeven in magnitude. Hoe lager dit getal, hoe groter de helderheid. Momenteel bereikt de komeet een helderheid van magnitude -0,9 en verwacht wordt dat de helderheid de volgende dagen nog kan toenemen naar eventueel magnitude -2. Ter vergelijking: de heldere planeet Venus die we soms aan de hemel zien heeft een helderheid van magnitude -3,5. Met deze helderheid is deze komeet al goed waarneembaar met het blote oog of een verrekijker. Helderheden voorspellen van kometen is echter bijzonder moeilijk. Zo kan het gebeuren dat een komeet plots veel feller wordt of dat zijn helderheid plots ook snel afneemt. Leer aan de hand van dit artikel alles over hoe je een komeet het best kan fotograferen! 

Hoe kan je deze komeet het best waarnemen?

  • zorg voor een helder zicht op de westelijke horizon
  • zoek een donkere, afgelegen locatie op 
  • gebruik onze efemeridentabel om te weten wanneer de zon exact onder gaat
  • gebruik een verrekijker
  • probeer de komeet te fotograferen met iets langere sluitertijden (5 tot 10sec maximum)

Het pad van de komeet doorheen de sterrenbeelden tussen 12 oktober en 31 december 2024 - Illustratie: Pete Lawrence

Leer aan de hand van deze video alles over deze komeet!

 

Kris Christiaens

K. Christiaens

Medebeheerder & hoofdredacteur van Spacepage.
Oprichter & beheerder van Belgium in Space.
Ruimtevaart & sterrenkunde redacteur.

Dit gebeurde vandaag in 2003

Het gebeurde toen

Het Sub-Millimeter Array (SMA) observatorium in Hawaii wordt officieel in gebruik genomen. Dit observatorium bestaat uit acht schotelantennes met een diameter van zes meter die als interferometer gebruikt worden voor astronomische waarnemingen in submillimetergolflengtes. Het SMA is in handen van het Smithsonian Astrophysical Observatory en het Academia Sinica Institute of Astronomy and Astrophysics.

Ontdek meer gebeurtenissen

Redacteurs gezocht

Ben je een amateur astronoom met een sterke pen? De Spacepage redactie is steeds op zoek naar enthousiaste mensen die artikelen of nieuws schrijven voor op de website. Geen verplichtingen, je schrijft wanneer jij daarvoor tijd vind. Lijkt het je iets? laat het ons dan snel weten!

Wordt medewerker

Steun Spacepage

Deze website wordt aan onze bezoekers blijvend gratis aangeboden maar om de hoge kosten om de site online te houden te drukken moeten we wel het nodige budget kunnen verzamelen. Ook jij kunt uw bijdrage leveren door ons te ondersteunen met uw donatie zodat we u blijvend kunnen voorzien van het laatste nieuws en artikelen boordevol informatie.

100%

Sociale netwerken