Artistieke impressie van de nachthemel ngezien vanaf een hypothetische planeet in het jonge Melkwegstelsel van 10 miljard jaar geleden. De sterrenhemel wemelt van de stervormingsgebieden.
Foto: NASA / ESA

Uit een nieuw en uitgebreid onderzoek is gebleken dat onze ster, de Zon, een nakomertje is. Zo is het duidelijk geworden dat de Zon later is ontstaan dan de meeste sterren in de Melkweg die ongeveer tien miljard jaar geleden zijn ontstaan tijdens een periode waarin sterren aan hoog tempo werd geproduceerd in voorlopers van spiraalstelsels.

Om te kunnen achterhalen dat de Zon een nakomertje is, ging een grootschalig sterrenkundig onderzoek aan vooraf waarbij allerlei bekende telescopen, waaronder de Hubble Space Telescope, Spitzer en Herschel ruimtetelescopen en de Magellan-telescoop in Chili, werden ingezet. Door deze telescopen licht te laten verzamelen dat lang geleden werd uitgezonden, kunnen sterrenkundigen eigenlijk terugkijken in de tijd waardoor men op die manier meer leert over de beginjaren van ons eigen sterrenstelsel. Zo werden bij dit onderzoek meer dan 24 000 voorlopers van spiraalstelsels onderzocht waaruit bleek dat deze stelsels tijdens de eerste vijf miljard jaar van hun bestaan de meeste sterren produceerden. Hierna nam het tempo van stervorming snel af wat wil zeggen dat ongeveer tien miljard jaar geleden een heuse stellaire geboortegolf in onze Melkweg heeft plaatsgevonden. Opmerkelijk is wel dat onze ster, de Zon, pas vijf miljard later is ontstaan. Indien de Zon in dezelfde periode van de stellaire geboortegolf was ontstaan, hadden wij er wellicht nooit geweest aangezien de nevel waaruit de Zon is ontstaan al superrijk was aan zware elementen. Deze elementen, die zwaarder zijn dan waterstof en helium, worden enkel maar geproduceerd in zware sterren en aangezien de Zon veel later is ontstaan, waren deze zware elementen al genoeg voorhanden. Uiteindelijk mag de mens dus heel blij zijn dat onze ster veel later werd geboren.

Kris Christiaens

K. Christiaens

Medebeheerder & hoofdredacteur van Spacepage.
Oprichter & beheerder van Belgium in Space.
Ruimtevaart & sterrenkunde redacteur.

Dit gebeurde vandaag in 1981

Het gebeurde toen

De Amerikaanse astronoom Edward L. G. Bowell ontdekt vanuit het Lowell Observatory de planetoïde 5500 Twilley. Deze planetoïde draait tussen de planeten Mars en Jupiter in een baan om de Zon en heeft een helderheid van magnitude 13,5.

Ontdek meer gebeurtenissen

Redacteurs gezocht

Ben je een amateur astronoom met een sterke pen? De Spacepage redactie is steeds op zoek naar enthousiaste mensen die artikelen of nieuws schrijven voor op de website. Geen verplichtingen, je schrijft wanneer jij daarvoor tijd vind. Lijkt het je iets? laat het ons dan snel weten!

Wordt medewerker

Steun Spacepage

Deze website wordt aan onze bezoekers blijvend gratis aangeboden maar om de hoge kosten om de site online te houden te drukken moeten we wel het nodige budget kunnen verzamelen. Ook jij kunt uw bijdrage leveren door ons te ondersteunen met uw donatie zodat we u blijvend kunnen voorzien van het laatste nieuws en artikelen boordevol informatie.

100%

Sociale netwerken