Foto: NASA

Onlangs circuleerden op het internet niet-bestaande waarschuwingen van de Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA over een maandenlange wereldwijde uitval van het internet als gevolg van een grote zonnestorm in 2025. In tegenstelling tot wat dergelijke paniekberichten beweren, zit er helemaal geen zogeheten 'internetapocalyps' aan te komen. De paniek over zo'n maandenlange catastrofe begon te broeien op sociale mediaplatforms niet lang nadat een onderzoek uit 2021 met de titel "Solar Superstorms: Planning for an Internet Apocalypse" suggereerde dat een grote zonnestorm het wereldwijde internet en zijn infrastructuur ernstig zou kunnen beschadigen, met name de kabels onder de zee die continenten met elkaar verbinden. Ondanks het feit dat onze ster, de zon, wel actiever wordt, zit er dus helemaal uitval van het internet aan te komen! 

Internetapocalyps

De huidige paniek wordt aangewakkerd door een niet-bestaand NASA-alarm over een op handen zijnde "internetapocalyps". De meeste onwaarheden verwijzen naar een artikel dat de ruimtevaartorganisatie in maart publiceerde over haar inspanningen om zonnestormen te voorspellen met behulp van kunstmatige intelligentie. In dat artikel of elders op haar website heeft NASA de uitdrukking "internetapocalyps" echter nooit gebruikt. In plaats daarvan komt het voort uit dezelfde studie uit 2021, waarvan de enige auteur, Sangeetha Abdu Jyothi, onlangs aan The Washington Post vertelde dat ze spijt had van het gebruik van de uitdrukking en dat haar artikel "gewoon te veel aandacht kreeg". De online angsten worden ook versterkt door collegiaal getoetst onderzoek van eerder dit jaar waaruit bleek dat de zon in 2024 op het hoogtepunt van haar huidige activiteit zou kunnen zijn, een jaar eerder dan eerder voorspeld. Hoewel wetenschappers verwachten dat er grote zonnestormen zullen plaatsvinden nadat de zonneactiviteit haar piek heeft bereikt, is er geen bewijs dat de virale geruchten ondersteunt dat de volgende grote zonnestorm zal leiden tot het offline gaan van het internet. De effecten van grote zonnestormen op elektriciteitsnetten en communicatiesystemen zijn goed gedocumenteerd, dus het is "goed om op je hoede te zijn en het zon-aarde systeem en het heliosferische systeem voortdurend te controleren en te evalueren," vertelde Vishal Upendran, een onderzoeksmedewerker bij het Lockheed Martin Solar and Astrophysics Laboratory in Californië, aan Space.com. Er zijn echter "meer studies nodig om sterke uitspraken te doen over de sterkte van zonnestormen", voegde hij eraan toe.

Wetenschappers hebben geen dodelijke zonnestorm voorspeld in juli 2025

Ondanks talloze beweringen over hoe de zon de aarde en onze infrastructuur zou kunnen doden, zijn er geen wetenschappelijk onderbouwde voorspellingen dat er in 2025 een dodelijke zonnestorm zal plaatsvinden. Het voorspellen van de ernst van de schade die zonnestormen op aarde kunnen aanrichten is ingewikkeld, volgens Upendran. Als de zon bijvoorbeeld haar piek van magnetische activiteit nadert, worden de structuren op haar oppervlak steeds gecompliceerder, waardoor ze moeilijk in modellen zijn te verwerken. Bovendien zijn de zonnevlammen die door de zon worden uitgezonden 3D-structuren die een wisselwerking hebben met het magnetische veldsysteem van de aarde, dat ook een 3D-structuur is, op manieren die niet volledig worden begrepen en daarom moeilijk te modelleren zijn. "Dit zijn complexe systemen en het zou ongepast zijn om een sterke uitspraak te doen over het optreden van superstormen," vertelde Upendran aan Space.com. Hij en zijn team hebben een model met kunstmatige intelligentie ontwikkeld dat satellietgegevens over zonnewind gebruikt om voorspellingen van zonnestormen te genereren tot 30 minuten voordat ze plaatsvinden. "De grote kracht van ons model is dat het binnen enkele seconden voorspellingen kan doen en elke minuut resultaten geeft met een tijdshorizon van 30 minuten," zei hij.

Het team hoopt dat hun model satellietoperatoren, elektriciteitsnetbeheerders en telecommunicatiebedrijven voldoende van tevoren waarschuwt om hun systemen tijdelijk offline te halen of satellieten naar veiligere banen te verplaatsen om de schade te beperken. Zulke voorspellingen kunnen van pas komen tijdens de verhoogde zonneactiviteit, die volgens officiële voorspellingen van de National Oceanic and Atmospheric Administration (NOAA) in juli 2025 zal plaatsvinden. Dat is wanneer de magnetische activiteit van de zon, die aanleiding geeft tot zonnevlekken en zonnevlammen, haar piekkracht zal bereiken, maar er zijn geen officiële schattingen van de schade die zonnestormen kunnen veroorzaken als het zover is.

De Parker Solar Probe is geen afleiding voor 'The Great Reset'.

Er circuleert ook onjuiste informatie dat NASA haar Parker Solar Probe missie gebruikt om het internet te redden als façade om The Great Reset te ondersteunen, wat begon als een wereldwijd beleidsinitiatief van het World Economic Forum om de economie te helpen herstellen van de COVID-19 pandemie, maar sindsdien is verweven in talloze samenzweringstheorieën. "Dit betekent dat we niet in staat zijn om met elkaar in contact te komen, dat we niet in staat zijn om elkaar te bellen, dat we niet in staat zijn om op het internet te gaan en nog veel meer," zei een persoon in een virale Facebook video, volgens een fact-checking service genaamd PolitiFact.com. "Maar dit betekent ook dat ze The Great Reset in stilte kunnen uitvoeren zonder dat iemand het weet." De video werd door Facebook gemarkeerd als nepnieuws en is sindsdien verwijderd.

Bron: Space.com

Kris Christiaens

K. Christiaens

Medebeheerder & hoofdredacteur van Spacepage.
Oprichter & beheerder van Belgium in Space.
Ruimtevaart & sterrenkunde redacteur.

Dit gebeurde vandaag in 1976

Het gebeurde toen

Lancering vanop de Cape Canaveral lanceerbasis in Florida van de Amerikaans-Duitse Helios-B ruimtesonde. Net als Helios-A werd ook de Helios-B ruimtesonde in een heliocentrische baan gebracht, net binnen de baan van planeet Mercurius, om de Zon te kunnen bestuderen. Het ruimtetuig vloog enkele maanden later uiteindelijk op een afstand van "slechts" 43 432 kilometer langs de Zon. De sondes bereikten tijdens hun ruimtereis een topsnelheid van 70 kilometer per seconde waardoor het destijds de snelste machines ooit waren die door mens werden gebouwd. Foto: NASA

Ontdek meer gebeurtenissen

Redacteurs gezocht

Ben je een amateur astronoom met een sterke pen? De Spacepage redactie is steeds op zoek naar enthousiaste mensen die artikelen of nieuws schrijven voor op de website. Geen verplichtingen, je schrijft wanneer jij daarvoor tijd vind. Lijkt het je iets? laat het ons dan snel weten!

Wordt medewerker

Steun Spacepage

Deze website wordt aan onze bezoekers blijvend gratis aangeboden maar om de hoge kosten om de site online te houden te drukken moeten we wel het nodige budget kunnen verzamelen. Ook jij kunt uw bijdrage leveren door ons te ondersteunen met uw donatie zodat we u blijvend kunnen voorzien van het laatste nieuws en artikelen boordevol informatie.

1%

Sociale netwerken