Foto: SpaceX

Het Amerikaanse succesvolle ruimtevaartbedrijf SpaceX's en zijn Starship megarocket zijn klaar voor de zesde testvlucht volgende week. SpaceX heeft de twee elementen van Starship, de Super Heavy booster en het Starship ruimtevaartuig, op elkaar gestapeld op de lanceerbasis van de Starbase in Zuid-Texas. Het bedrijf bevestigde de mijlpaal in een X-post van vrijdagavond met vier foto's van het assembleren en de nasleep ervan. Het bericht kondigde ook een wijziging aan voor de lancering: deze is verschoven van maandag 18 november naar dinsdag 19 november 2024. De lancering vindt plaats tijdens een 30-minuten durend lanceervenster dat begint om 23u00 Belgische tijd (16.00 uur lokale tijd in Texas).

De Super Heavy booster en het Starship ruimtevaartuig (ook bekend als 'Ship') maakten eerder deze week afzonderlijk de reis naar het lanceerplatform. Door beide gevaarten op elkaar te stapelen ontstond een megaraket van bijna 122 meter hoog, de grootste en krachtigste raket ooit gebouwd. SpaceX ontwikkelt Starship, dat ontworpen is om volledig en snel herbruikbaar te zijn, om de mensheid naar de maan en de planeet Mars te brengen en zelfs kolonies op te richten. NASA is alvast een klant; de Amerikaanse ruimtevaartorganisatie selecteerde Starship als de eerste bemande maanlander voor haar Artemis-ruimteprogramma voor maanverkenning. Als alles volgens plan verloopt, zal Starship in september 2026 de Artemis 3-astronauten naar het maanoppervlak brengen, in de eerste bemande maanlanding sinds Apollo 17 in 1972.

De vorige vijf testvluchten van Starship vonden plaats in april en november van 2023 en maart, juni en oktober van dit jaar. Vlucht 5 zorgde voor heel veel opwinding en leidde tot een ware mijlpaal in de ontwikkeling van Starship aangezien de Super Heavy rakettrap succesvol terugkeerde naar het lanceercomplex en de bijhorende lanceertoren, die de gigantische booster opving met zijn zogeheten "chopstick"-armen. SpaceX zal proberen dit epische manoeuvre te herhalen tijdens vlucht 6. Daarnaast zal men tijdens deze zesde testvlucht ook proberen om een raketmotor van het Starship ruimtevaartuig opnieuw tot ontbranding te brengen wanneer deze zich in de ruimte bevindt. Op het einde van de missie moet Starship terugkeren in de atmosfeer van de aarde om vervolgens een gecontroleerde landing te maken in de Indische Oceaan. De reden waarom de lancering ditmaal in de namiddag (lokale tijd) wordt uitgevoerd, is omdat men dan de landing van Starship in de Indische Oceaan bij daglicht kan monitoren en in beeld brengen. 

Foto: SpaceX

Foto: SpaceX

Foto: SpaceX

 

Kris Christiaens

K. Christiaens

Medebeheerder & hoofdredacteur van Spacepage.
Oprichter & beheerder van Belgium in Space.
Ruimtevaart & sterrenkunde redacteur.

Dit gebeurde vandaag in 1975

Het gebeurde toen

De Russische ruimtesonde Venera 9 maakt na een geslaagde landing de eerste foto's van het oppervlak van de planeet Venus. Dit was de eerste keer in de ggeschiedenis van de ruimtevaart dat een ruimtetuig in een baan om Venus werd gebracht en dat een lander beelden vanop een andere planeet terug naar de Aarde stuurde. Foto: Roscosmos

Ontdek meer gebeurtenissen

Steun Spacepage

Deze website wordt aan onze bezoekers blijvend gratis aangeboden maar om de hoge kosten om de site online te houden te drukken moeten we wel het nodige budget kunnen verzamelen. Ook jij kunt uw bijdrage leveren door ons te ondersteunen met uw donatie zodat we u blijvend kunnen voorzien van het laatste nieuws en artikelen boordevol informatie.

100%

Sociale netwerken