Foto: Wikimedia - CC Some rights reserved

Op een bijeenkomst van de United Nations/China Workshop on Human Space Technology heeft China laten weten dat het zijn bemand ruimtevaartprogramma openstelt voor buitenlandse ruimtevaarders. China heeft plannen om tegen 2020 een modulair ruimtestation te bouwen in een lage baan om de Aarde en wil dit ook permanent bemannen.

De directeur van het Chinese bemande ruimtevaartagentschap en tevens ook de eerste Chinese ruimtevaarder, Yang Liwei, liet tijdens deze bijeenkomst in Peking weten dat buitenlandse ruimtevaarders altijd welkom zijn en deze ook toegang kunnen krijgen tot het toekomstige Chinese ruimtestation. China wil niet enkel ruimtevaarders opleiden of meewerken aan wetenschappelijke experimenten maar wil ook ruimtevluchten aanbieden naar een Chinees ruimtestation. Yang wees er op dat er in het verleden al samenwerking is geweest tussen China en landen als Europa en Rusland op vlak van bemande ruimtevaart en de Aziatische grootmacht al tal van aanvragen voor samenwerking heeft ontvangen van andere landen. China wil door samenwerking op vlak van bemande ruimtevaart vooral landen stimuleren en helpen bij het realiseren van hun ruimtevaartprojecten. Tal van landen in de wereld beseffen dat ruimtevaart een belangrijke positieve impact kan hebben op hun economie en aanzien China dan ook vaak als hun grote voorbeeld. Vandaag de dag worden in China ook al tal van satellieten voor Westerse klanten gebouwd en gelanceerd. China en Rusland hebben in het verleden al samengewerkt op vlak van training en opleiding van ruimtevaarders terwijl China en Frankrijk dan weer hebben samengewerkt op vlak van wetenschappelijk onderzoek. Ook Duitse wetenschappers hebben tijdens de bemande Chinese Shenzhou VII missie meegewerkt aan deze ruimtevlucht in het kader van astrobiologisch onderzoek. Tijdens de vijfdaagse United Nations/China Workshop on Human Space Technology bijeenkomst praten ongeveer 150 deelnemers uit meer dan twintig landen over toekomstige ruimtevaartplannen en samenwerkingen.

Kris Christiaens

K. Christiaens

Medebeheerder & hoofdredacteur van Spacepage.
Oprichter & beheerder van Belgium in Space.
Ruimtevaart & sterrenkunde redacteur.

Dit gebeurde vandaag in 2000

Het gebeurde toen

Een Amerikaanse Delta II raket brengt vanop de Vandenberg lanceerbasis in Californië de Earth Observing-1 aardobservatiesatelliet in de ruimte. Deze satelliet maakte deel uit van NASA's New Millennium Program en kon dankzij het Advanced Land Imager instrument het aardoppervlak observeren in negen verschillende golflengtes. Foto: NASA

Ontdek meer gebeurtenissen

Redacteurs gezocht

Ben je een amateur astronoom met een sterke pen? De Spacepage redactie is steeds op zoek naar enthousiaste mensen die artikelen of nieuws schrijven voor op de website. Geen verplichtingen, je schrijft wanneer jij daarvoor tijd vind. Lijkt het je iets? laat het ons dan snel weten!

Wordt medewerker

Steun Spacepage

Deze website wordt aan onze bezoekers blijvend gratis aangeboden maar om de hoge kosten om de site online te houden te drukken moeten we wel het nodige budget kunnen verzamelen. Ook jij kunt uw bijdrage leveren door ons te ondersteunen met uw donatie zodat we u blijvend kunnen voorzien van het laatste nieuws en artikelen boordevol informatie.

100%

Sociale netwerken