Foto: NASA

In de nacht van zondag 8 op maandag 9 januari 2023 keert een oude NASA-satelliet terug in de atmosfeer van de aarde waar het stuk ruimtepuin grotendeels zal opbranden. De 2,4 ton zware ERBS satelliet werd in 1984 in de ruimte gebracht om de relatie tussen energie afkomstig van de zon en onze planeet te onderzoeken en functioneerde tot 2005. Volgens experts is de kans dat deze oude satelliet schade op aarde zou veroorzaken 1 op de 9.400. 

De Earth Radiation Budget Satellite (ERBS) werd in 1984 in een baan om de aarde gebracht door het Amerikaanse ruimteveer Challenger tijdens de STS-41-G missie. Deze satelliet werd uitgerust met drie wetenschappelijke instrumenten waarmee wetenschappers bestudeerden hoeveel energie afkomstig van de zon onze planeet absorbeert en terug uitstraalt. Ondanks het feit dat de ERBS-satelliet een voorziene levensduur had van slechts twee jaar bleef de satelliet functioneren tot 2005. Hierna werd de 2,5 ton zware satelliet officieel een stuk ruimtepuin en en geraakte de satelliet steeds in een lagere baan om de aarde. Momenteel cirkelt de satelliet nog op een hoogte van 187 kilometer boven de aarde. 

Het Amerikaanse ministerie van defensie heeft nu laten weten dat de ERBS-satelliet in de nacht van 8 op 9 januari 2023 zal terugkeren in de atmosfeer van de aarde. Experts van de Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA vermoeden dat het grootste deel van de ERBS-satelliet zal opbranden in de atmosfeer van de aarde. Toch kunnen sommige onderdelen dit overleven en terugvallen naar de aarde. Volgens NASA is de kans dat deze brokstukken op aarde schade zouden veroorzaken 1 op de 9.400. Waar de overgebleven brokstukken eventueel zouden neerkomen op aarde is moeilijk te voorspellen. Naarmate er steeds meer satellieten rond de aarde worden gebracht, is ruimtepuin een steeds groter wordend probleem. Vaak zijn satellieten maar enkele jaren operationeel waarna ze soms nog decennia lang als ruimtepuin rond onze planeet cirkelen. In september 2022 liet de Amerikaanse Federal Communications Commission weten dat toekomstige satellieten bestemd voor Amerikaanse doeleinden vanaf 2024 niet langer dan vijf jaar na het stopzetten van hun missie rond de aarde mogen blijven cirkelen.

Op de website N2Y0.com kan je het traject van deze satelliet in real-time volgen! 

 

Kris Christiaens

K. Christiaens

Medebeheerder & hoofdredacteur van Spacepage.
Oprichter & beheerder van Belgium in Space.
Ruimtevaart & sterrenkunde redacteur.

Dit gebeurde vandaag in 1977

Het gebeurde toen

Een Amerikaanse Delta raket brengt de eerste Europese Meteosat weersatelliet in de ruimte. Dit was de eerste geostationaire weersatelliet van de Europese ruimtevaartorganisatie ESA en EUMETSAT. Deze satelliet had een diameter van 2,1 meter en had een gewicht van 280 kilogram. Foto: NASA

Ontdek meer gebeurtenissen

Redacteurs gezocht

Ben je een amateur astronoom met een sterke pen? De Spacepage redactie is steeds op zoek naar enthousiaste mensen die artikelen of nieuws schrijven voor op de website. Geen verplichtingen, je schrijft wanneer jij daarvoor tijd vind. Lijkt het je iets? laat het ons dan snel weten!

Wordt medewerker

Steun Spacepage

Deze website wordt aan onze bezoekers blijvend gratis aangeboden maar om de hoge kosten om de site online te houden te drukken moeten we wel het nodige budget kunnen verzamelen. Ook jij kunt uw bijdrage leveren door ons te ondersteunen met uw donatie zodat we u blijvend kunnen voorzien van het laatste nieuws en artikelen boordevol informatie.

100%

Sociale netwerken