Het Amerikaanse ruimtevaartbedrijf SpaceX gaat op 13 oktober 2024 voor de vijfde maal een volledig geassembleerde Starship raket lanceren. Tijdens deze vijfde onbemande testvlucht vanuit Texas moet het Starship ruimtevaartuig voor de derde maal in de ruimte worden gebracht. Daarnaast gaat men tijdens deze testvlucht voor de eerste maal proberen om een Super Heavy rakettrap terug te laten landen op de Starbase lanceerbasis. Deze lancering komt er na eerdere, mislukte en deels geslaagde testvluchten waarbij de raket er al twee keer in slaagde om in de ruimte te geraken. Indien Starship succesvol in de ruimte wordt gebracht, moet deze vervolgens gecontroleerd terugkeren in de atmosfeer. Dankzij dit artikel kan u deze belangrijke testvlucht LIVE volgen!
Volg hier LIVE de lancering:
SpaceX livestream: https://www.spacex.com/launches/mission/?missionId=starship-flight-5
Doelstellingen vijfde testvlucht
In de aanloop naar de vijfde testvlucht zijn er uitgebreide upgrades gedaan aan hardware en software voor de Super Heavy rakettrap, Starship en de lanceer- en vangtoreninfrastructuur op de Starbase lanceerbasis in Texas. SpaceX-technici hebben zich jarenlang voorbereid en maandenlang getest op het 'vangen' van de Super Heavy booster. Technici hebben tienduizenden uren gestoken in het bouwen van de infrastructuur om de kans op succes zo groot mogelijk te maken.
”We accepteren geen compromissen als het gaat om de veiligheid van het publiek en ons team. De terugkeer zal alleen worden geprobeerd als de omstandigheden goed zijn”. Er moet aan duizenden verschillende criteria voor de gigantische rakettrap en het lanceerplatform worden voldaan voordat de Super Heavy booster kan terugkeren en worden 'opgevangen', waarvoor goed functionerende systemen op zowel de booster alsook de lanceertoren nodig zijn. Ook de Flight Director moet hiervoor manueel een commando geven. “Als dit commando niet wordt verzonden voor de voltooiing van de zogeheten 'boostback burn', of als automatiseerde controles onaanvaardbare condities laten zien met Super Heavy of de lanceertoren, zal de booster standaard een ander traject volgen waarna deze een zachte landing moet maken in de Golf van Mexico”.
De terugkerende Super Heavy booster zal afremmen van supersonische snelheden, wat resulteert in hoorbare sonische golven in het gebied rond de landingszone. Over het algemeen is de enige impact van een sonische boem op de mensen in de omgeving het korte donderachtige geluid, waarbij variabelen zoals het weer en de afstand tot de terugkeerplaats de omvang bepalen die waarnemers ervaren. Het onbemande Starship ruimtevaartuig zal een vergelijkbare baan vliegen als de vorige testvlucht, met een geplande splashdown in de Indische Oceaan. Deze vliegroute vereist geen de-orbit ontbranding voor de terugkeer, wat de veiligheid van het publiek maximaliseert en toch de mogelijkheid biedt om te voldoen aan SpaceX primaire doelstelling van een gecontroleerde terugkeer en zachte waterlanding van het Starship ruimtevaartuig.
Een van de belangrijkste upgrades aan het Starship ruimtevaartuig voor deze vlucht was een complete revisie van het hitteschild, waarbij SpaceX-technici meer dan 12.000 uur besteedden aan het vervangen van het hele thermische beschermingssysteem door tegels van een nieuwere generatie, een extra ablatieve laag en extra beschermingen tussen de twee flapstructuren van het ruimtevaartuig. Deze enorme inspanning, samen met updates van de operaties en software van het ruimtevaartuig voor de terugkeer en landing, moet de vorige vlucht verbeteren en Starship gecontroleerd laten landen in het doelgebied in de Indische Oceaan.
Wat is Starship?
Starship is vandaag de dag één van de meest ambitieuze projecten uit de bemande ruimtevaart. Dit nieuwe ruimtevaartuig is maar liefst 50 meter lang, heeft een diameter van ongeveer 9 meter, weegt zonder vracht of brandstof al 120 ton en wordt aangedreven door zes krachtige Raptor raketmotoren. Het Starship ruimtevaartuig bestaat uit één onderdeel en wordt in de ruimte gebracht met behulp van een Super Heavy raket die eveneens werd ontwikkeld door SpaceX. De Super Heavy rakettrap wordt op zijn beurt aangedreven door maar liefst 33 Raptor raketmotoren die samen bijna 76 MN aan stuwkracht kunnen leveren. Dit ontwerp wordt een 'single-stage solution' genoemd en biedt heel wat mogelijkheden. Zo kan een Starship ruimtevaartuig naast ruimtevaarders ook zware vrachten in de ruimte brengen en kan dit ruimtevaartuig zelfs dienen om andere ruimtevaartuigen in de ruimte te voorzien van extra brandstof waardoor dit ontwerp zeer interessant is. Na de lancering kan Starship op eigen kracht naar de maan vliegen waar het in zijn geheel in verticale positie kan landen op het maanoppervlak. Na zijn missie op de maan moet het Starship ruimtevaartuig in zijn geheel terug opstijgen vanop het maanoppervlak waarna het ruimtevaartuig terugkeert naar de aarde. SpaceX gelooft dat het Starship ruimtevaartuig de toekomst van de ruimtevaart is aangezien dit volledig herbruikbaar is en ontwikkelt wordt om mensen zowel naar de maan alsook naar de planeet Mars te brengen. Een volledig geassembleerde Starship is maar liefst 120 meter hoog en is de meest krachtige raket die ooit door de mens werd gebouwd. Naast lanceringen vanuit een test- en lanceerbasis in Texas wil SpaceX in de nabije toekomst ook Starship raketten in de ruimte brengen vanop het Kennedy Space Center in Florida.
Technische gegevens Starship raket
Lengte: | 120 m |
Diameter: | 9 m |
Gewicht: | 5.000 ton |
Fabrikant: | SpaceX |
Raketmotoren: | 33 x Raptor (Super Heavy) 3 x Raptor (Starship) |
Stuwkracht: | 72.000 kN (Super Heavy) |
Laadvermogen (LEO): | 150 ton |
Lanceercomplex: | Starbase (Texas - USA) |
De 120 meter hoge Starship raket op het lanceercomplex in Texas - Foto: SpaceX
De tientallen Raptor raketmotoren onderaan de Super Heavy rakettrap - Foto: SpaceX
Assemblage van Starship bovenop de Super Heavy rakettrap - Foto: SpaceX