Lancering van de Kondor E satelliet
Foto: Roscosmos

Rusland heeft vanop de Bajkonoer lanceerbasis in Kazachstan op vrijdag 19 december 2014 met succes een satelliet in de ruimte gebracht in opdracht van een onbekende buitenlandse klant. Om 05u43 Belgische tijd vertrok vanuit een ondergrondse silo een Russische Strela raket die enkele minuten later de Kondor E satelliet probleemloos uitzette in een lage baan om de Aarde. Alle geruchten over de opdrachtgever van deze satelliet wijzen in de richting van een geheim Zuid-Afrikaans spionageprogramma.

De Strela draagraket is een omgebouwde Russische SS-19 lange afstandsraket die sinds december 2003 ook kan gebruikt worden voor het lanceren van satellieten. Deze 28 meter lange raket bestaat uit drie trappen en kan vrachten tot twee ton tot in een lage baan om de Aarde brengen. Tijdens deze lancering bracht de 115 ton zware Strela raket de Kondor E satelliet in de ruimte die gebouwd door het Russische bedrijf NPO Mashinostroyenia. Officieel werd de klant voor wie deze satelliet werd gebouwd geheim gehouden maar volgens verschillende media zou de 1,1 ton zware satelliet gebouwd zijn in opdracht van Zuid-Afrika. Volgens de Zuid-Afrikaanse oppositiepartij Democratic Alliance zou het land in 2006 een 120 miljoen dollar duur contract hebben afgesloten met NPO Mashinostroyenia voor de bouw van een geheime Zuid-Afrikaanse satelliet dat een onderdeel zou zijn van een geheim spionageprogramma genaamd 'Project Flute'. De Kondor E kunstmaan is uitgerust met een zogeheten S-band 'Synthetic Aperture Radar' (SAR) zodat het ruimtetuig zowel bij dag alsook 's nachts en bij bewolkt weer gedetailleerde beelden kan maken van het aardoppervlak. Hierdoor kan deze satelliet niet enkel worden gebruikt voor civiele toepassingen op vlak van aardobservatie maar ook voor spionagedoeleinden. Volgens de fabrikant van de satelliet zou de radar een maximale resolutie hebben tussen de één en twee meter en kan deze in een lagere resoluties ook grotere gebieden in beeld brengen. De ontwikkeling van de Kondor satellieten begon al begin de jaren '90 toen de Russische overheid interesse toonde in dit project. Nadat NPO Mashinostroyenia in 1997 twee van deze satellieten zou bouwen voor het Russische leger werd dit project stopgezet waarna NPO Mashinostroyenia de Kondor satellieten probeerde te verkopen aan buitenlandse klanten onder de naam 'Kondor E'.

Strela raketLancering van de door Rusland gebouwde Kondor E satelliet - Foto: Roscosmos

Kris Christiaens

K. Christiaens

Medebeheerder & hoofdredacteur van Spacepage.
Oprichter & beheerder van Belgium in Space.
Ruimtevaart & sterrenkunde redacteur.

Dit gebeurde vandaag in 1975

Het gebeurde toen

De Russische ruimtesonde Venera 9 maakt na een geslaagde landing de eerste foto's van het oppervlak van de planeet Venus. Dit was de eerste keer in de ggeschiedenis van de ruimtevaart dat een ruimtetuig in een baan om Venus werd gebracht en dat een lander beelden vanop een andere planeet terug naar de Aarde stuurde. Foto: Roscosmos

Ontdek meer gebeurtenissen

Redacteurs gezocht

Ben je een amateur astronoom met een sterke pen? De Spacepage redactie is steeds op zoek naar enthousiaste mensen die artikelen of nieuws schrijven voor op de website. Geen verplichtingen, je schrijft wanneer jij daarvoor tijd vind. Lijkt het je iets? laat het ons dan snel weten!

Wordt medewerker

Steun Spacepage

Deze website wordt aan onze bezoekers blijvend gratis aangeboden maar om de hoge kosten om de site online te houden te drukken moeten we wel het nodige budget kunnen verzamelen. Ook jij kunt uw bijdrage leveren door ons te ondersteunen met uw donatie zodat we u blijvend kunnen voorzien van het laatste nieuws en artikelen boordevol informatie.

100%

Sociale netwerken