Een ruimtevaarder tijdens een ruimtewandeling
Foto: NASA

Twee bewoners van het internationale ruimtestation ISS, Chris Cassidy en de Luca Parmitano, hebben op dinsdag 9 juli 2013 met succes een ruimtewandeling uitgevoerd. De ruimùtewandeling duurde in totaal 6 uur en 7 minuten en stond in het teken van de verdere uitbouw en het onderhoud van het ruimtecomplex.

De Amerikaanse astronaut Chris Cassidy en Italiaanse ruimtevaarder Luca Parmitano begonnen om 14u02 Belgische tijd aan de eerste van twee voorziene ruimtewandelingen. De tweede ruimtewandeling is voorzien voor later deze maand. Voor ESA-ruimtevaarder Luca Parmitano was dit een zeer belangrijk moment aangezien hij de eerste Italiaan is die een ruimtewandeling uitvoerde. Tijdens deze ruimtewandeling bereidde het duo het ruimtestation voor op de komst van een nieuwe Russische module en werden er onderhouds- en reparatiewerken uitgevoerd. Gedurende de ruimtewandeling bevond Luca Parmitano zich deels op een werkplatform dat zich aan de robotarm van het ISS bevond. De robotarm zelf werd bediend door de Amerikaanse astronaute Karen Nyberg die zich op dat moment in de Cupola observatiemodule bevond. Na de ruimtewandeling liet de Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA weten dat alle opgelegde taken werden afgewerkt en het werk eerder klaar was dan voorzien. Alles samen was dit al de 170ste ruimtewandeling sinds het de constructie van het internationale ruimtestation in 1998 begon.

Luca ParmitanoLuca Parmitano aan het werk tijdens zijn eerste ruimtewandeling - Foto: NASA TV

Kris Christiaens

K. Christiaens

Medebeheerder & hoofdredacteur van Spacepage.
Oprichter & beheerder van Belgium in Space.
Ruimtevaart & sterrenkunde redacteur.

Dit gebeurde vandaag in 1930

Het gebeurde toen

De Duitse astronomen Arnold Schwassmann en Arno Arthur Wachmann ontdekken de komeet 73P/Schwassmann-Wachmann die ook gekend is als Schwassmann-Wachmann 3. De ontdekking was zeer toevallig aangezien de sterrenkundigen zochten naar een planetoïde op fotografische platen. In 1995 begon deze komeet uit elkaar te vallen en in april 2006 fotografeerde de Hubble ruimtetelescoop tientallen stukken. Eind april en begin mei 2006 passeerden de brokstukken de Aarde op een afstand van ongeveer 11,9 miljoen kilometer. Foto: NASA

Ontdek meer gebeurtenissen

Redacteurs gezocht

Ben je een amateur astronoom met een sterke pen? De Spacepage redactie is steeds op zoek naar enthousiaste mensen die artikelen of nieuws schrijven voor op de website. Geen verplichtingen, je schrijft wanneer jij daarvoor tijd vind. Lijkt het je iets? laat het ons dan snel weten!

Wordt medewerker

Steun Spacepage

Deze website wordt aan onze bezoekers blijvend gratis aangeboden maar om de hoge kosten om de site online te houden te drukken moeten we wel het nodige budget kunnen verzamelen. Ook jij kunt uw bijdrage leveren door ons te ondersteunen met uw donatie zodat we u blijvend kunnen voorzien van het laatste nieuws en artikelen boordevol informatie.

54%

Sociale netwerken