Artistieke impressie van de eerste Arabische Marsverkenner
Foto: Mohammed bin Rashid Space Center

Wetenschappers uit de Verenigde Arabische Emiraten hebben enkele dagen geleden laten weten dat in 2020 de eerste Arabische Marsverkenner zal gelanceerd worden. De ruimtesonde, genaamd 'Hope', moet zeven maanden later aankomen bij de planeet Mars waarna het onbemande ruimtetuig vooral de atmosfeer, het klimaat en het weer van de 'rode planeet' zal onderzoeken.

De eerste Arabische Marsverkenner, die ook wel 'Emirates Mars Mission' wordt genoemd, zal uitgerust worden met drie wetenschappelijke instrumenten die vooral de atmosfeer van Mars moeten onderzoeken. Eén van de doelstellingen van deze ambitieuze missie is om één terabyte aan wetenschappelijke gegevens vrij te geven aan wetenschappers van over de hele wereld. Een ander belangrijk doel is om met Hope de eerste globale kaart te maken van de Marsatmosfeer, zijn samenstelling en structuur. Indien de Verenigde Arabische Emiraten slagen in deze missie komt de X bij een kleine groep van landen die eerder ook al onbemande ruimtetuigen in een baan om Mars brachten. De datum waarbij de ruimtesonde Hope moet aankomen bij Mars is ook niet zomaar gekozen. Zo vieren de Verenigde Arabische Emiraten begin 2021 hun 50ste onafhankelijkheidsverjaardag. De missie is in handen van het Mohammed bin Rashid Space Center uit Dubai en enkele Amerikaanse universiteiten waaronder de University of Colorado Boulder hebben laten weten mee te werken aan dit uniek project. Het ruimtetuig zelf zal bij zijn lancering ongeveer 1,5 ton wegen, heeft de omvang van een kleine auto en zal beroep doen op drie zonnepanelen om energie op te wekken. Eenmaal aangekomen bij Mars moet deze ruimtesonde in een elliptische baan om de planeet brengen met een apogeum van 27 340 kilometer en een perihelium van 22 000 kilometer. Vanuit deze bijzondere baan moet Hope het weer op Mars permanent in beeld kunnen brengen. Volgens de Arabische projectleiders is dit de eerste missie waarbij een ruimtetuig de atmosfeer en het weer op Mars permanent zal observeren. Door dit te bestuderen bij Mars zal dit volgens de projectleiders wetenschappers op Aarde ook ten goede komen bij studies over onze eigen planeet en haar toekomst. De naam 'Hope' werd volgens de eerste minister van de Verenigde Arabische Emiraten zo gekozen omdat deze missie duizenden Arabische jongeren moet inspireren en omdat de missie een grote bijdrage zal leveren aan de wetenschap. Hoeveel deze eerste Arabische Marsmissie zal kosten, werd nog niet bekend gemaakt. Hieronder kan een filmpje bekijken over de eerste Arabische Marsmissie. 

Kris Christiaens

K. Christiaens

Medebeheerder & hoofdredacteur van Spacepage.
Oprichter & beheerder van Belgium in Space.
Ruimtevaart & sterrenkunde redacteur.

Dit gebeurde vandaag in 1977

Het gebeurde toen

Een Amerikaanse Delta raket brengt de eerste Europese Meteosat weersatelliet in de ruimte. Dit was de eerste geostationaire weersatelliet van de Europese ruimtevaartorganisatie ESA en EUMETSAT. Deze satelliet had een diameter van 2,1 meter en had een gewicht van 280 kilogram. Foto: NASA

Ontdek meer gebeurtenissen

Redacteurs gezocht

Ben je een amateur astronoom met een sterke pen? De Spacepage redactie is steeds op zoek naar enthousiaste mensen die artikelen of nieuws schrijven voor op de website. Geen verplichtingen, je schrijft wanneer jij daarvoor tijd vind. Lijkt het je iets? laat het ons dan snel weten!

Wordt medewerker

Steun Spacepage

Deze website wordt aan onze bezoekers blijvend gratis aangeboden maar om de hoge kosten om de site online te houden te drukken moeten we wel het nodige budget kunnen verzamelen. Ook jij kunt uw bijdrage leveren door ons te ondersteunen met uw donatie zodat we u blijvend kunnen voorzien van het laatste nieuws en artikelen boordevol informatie.

100%

Sociale netwerken