Foto: ESA

Meer dan drie weken nadat de inspanningen begonnen om de ijsdoordringende Radar for Icy Moons Exploration (RIME)-antenne van Juice uit te zetten, is de 16 meter lange boom eindelijk uit zijn bevestigingsbeugel ontsnapt. Bij de eerste poging om de ingeklapte antenne uit te klappen, werden alleen de eerste segmenten van elke helft uitgeklapt.

De vluchtleiders vermoedden dat een piepkleine pin de andere segmenten op hun plaats hield. Gelukkig hadden de vluchtleidingteams in het missiecontrolecentrum van ESA in Darmstadt heel wat ideeën in petto. Om te proberen de pin te verschuiven, schudden ze Juice met behulp van zijn stuwraketten, waarna ze Juice opwarmden met zonlicht. Elke dag vertoonde de RIME-antenne tekenen van beweging, maar geen volledige loslating. Op 12 mei werd RIME eindelijk tot leven gewekt toen het vluchtleidingsteam een mechanisch apparaat afvuurde dat een 'niet-explosieve actuator' (NEA) werd genoemd en zich in de vastgelopen beugel bevond. Dit gaf een schok die de pen enkele millimeters verschoof en waardoor de antenne zich kon ontvouwen.

De onderstaande afbeelding toont de mechanische schok die wordt veroorzaakt door het afvuren van de actuator in de montagebeugel. De actuator werd geactiveerd op het moment dat "NEA 6 Release" is aangegeven. De resulterende dempende oscillatie geeft aan dat de antenne wordt losgelaten en vervolgens heen en weer wiebelt alvorens zich te stabiliseren in een uitgeschoven, vergrendelde positie.

Maar een laatste deel van de antenne bleef opgevouwen. De bevestiging dat de RIME-antenne met succes was uitgezet, kwam pas toen het vluchtleidingsteam een andere actuator in de beugel afvuurde, waardoor de RIME zich volledig uitstrekte na maandenlang te zijn opgevouwen voor de lancering.

Zodra ESA's Jupiter Icy Moons Explorer (Juice) bij Jupiter aankomt, zal het RIME gebruiken om de structuur van het oppervlak en de ondergrond van Jupiters ijzige manen tot op een diepte van 9 km te bestuderen. RIME is een van de tien instrumenten aan boord van Juice waarmee onderzoek wordt gedaan naar het ontstaan van bewoonbare werelden rond gasreuzen en de vorming van ons zonnestelsel.

Bron: ESA

Kris Christiaens

K. Christiaens

Medebeheerder & hoofdredacteur van Spacepage.
Oprichter & beheerder van Belgium in Space.
Ruimtevaart & sterrenkunde redacteur.

Dit gebeurde vandaag in 1986

Het gebeurde toen

Het Amerikaanse ruimteveer Challenger (STS-51-L) spat 73 seconden na de start van de lancering uit elkaar als gevolg van een brandstoflek in de rechterstuwraket. Zeven astronauten, waaronder de lerares Christa McAuliffe komen hierbij om het leven. Voor de Verenigde Staten, en de rest van de wereld die de lancering rechtstreeks volgden, was dit een grote ramp. De officiële onderzoekscommissie die na de ramp door toenmalig president Ronald Reagan werd ingesteld, concludeerde dat de waterstof en zuurstof, aan boord van de externe brandstoftank, in een grote wolk weliswaar zeer snel verbrandden, maar dat van explosieve verbranding geen sprake was. Het ruimteveer Challenger bevond zich midden in het inferno van de verbrandende brandstoffen en werd uiteindelijk uit elkaar gerukt. Foto: NASA

Ontdek meer gebeurtenissen

Redacteurs gezocht

Ben je een amateur astronoom met een sterke pen? De Spacepage redactie is steeds op zoek naar enthousiaste mensen die artikelen of nieuws schrijven voor op de website. Geen verplichtingen, je schrijft wanneer jij daarvoor tijd vind. Lijkt het je iets? laat het ons dan snel weten!

Wordt medewerker

Steun Spacepage

Deze website wordt aan onze bezoekers blijvend gratis aangeboden maar om de hoge kosten om de site online te houden te drukken moeten we wel het nodige budget kunnen verzamelen. Ook jij kunt uw bijdrage leveren door ons te ondersteunen met uw donatie zodat we u blijvend kunnen voorzien van het laatste nieuws en artikelen boordevol informatie.

Sociale netwerken