Foto: NASA

Planeetonderzoekers zijn opnieuw een raadsel rijker. Zo zijn er op één van de laatste ontvangen foto's van het oppervlak van de dwergplaneet Pluto talloze opmerkelijke pitjes en troggen te zien. Deze pitten zijn ongeveer honderd meter in doorsnede en enkele tientallen meters diep. Hoe deze pitten zijn ontstaan, is nog niet helemaal duidelijk.

Op het beeld, dat op 14 juli 2015 gemaakt werd met het Long Range Reconnaissance Imager (LORRI) instrument aan boord van de New Horizons ruimtesonde, zien we een deel van het bekende 'hart' van de dwergplaneet Pluto dat ook wel aangeduid wordt als 'Sputnik Planum'. New Horizons vloog op 14 juli 2015 als eerste ruimtesonde met een snelheid van 50 000 kilometer per uur langs Pluto en zal de komende weken en maanden nog veel nieuwe foto's en data naar de Aarde sturen. In het gefotografeerde gebied zien we langgerekte cecullaire patronen met daarin tal van troggen en donker gekleurde pitten. Hoe deze pitjes en troggen zijn ontstaan, is nog niet helemaal duidelijk maar onderzoekers vermoeden dat dit gebied bestaat uit ijs zoals vast stikstof en dat de pitjes en troggen worden gevormd door sublimatie (verdamping) van dit ijs. Waarom de pitten dan in deze patronen voorkomen, is tot op heden niet geweten. Doordat er in dit hele gebied ook geen enkele krater bevindt, gaan planeetonderzoekers er van uit dat het Sputnik Planum gebied geologisch gezien zeer jong is wat eveneens een groot raadsel is.

PlutoOp bovenstaande foto zijn op het oppervlak van Pluto de vele pitjes en troggen te zien - Foto: NASA

Kris Christiaens

K. Christiaens

Medebeheerder & hoofdredacteur van Spacepage.
Oprichter & beheerder van Belgium in Space.
Ruimtevaart & sterrenkunde redacteur.

Dit gebeurde vandaag in 1976

Het gebeurde toen

Lancering vanop de Cape Canaveral lanceerbasis in Florida van de Amerikaans-Duitse Helios-B ruimtesonde. Net als Helios-A werd ook de Helios-B ruimtesonde in een heliocentrische baan gebracht, net binnen de baan van planeet Mercurius, om de Zon te kunnen bestuderen. Het ruimtetuig vloog enkele maanden later uiteindelijk op een afstand van "slechts" 43 432 kilometer langs de Zon. De sondes bereikten tijdens hun ruimtereis een topsnelheid van 70 kilometer per seconde waardoor het destijds de snelste machines ooit waren die door mens werden gebouwd. Foto: NASA

Ontdek meer gebeurtenissen

Redacteurs gezocht

Ben je een amateur astronoom met een sterke pen? De Spacepage redactie is steeds op zoek naar enthousiaste mensen die artikelen of nieuws schrijven voor op de website. Geen verplichtingen, je schrijft wanneer jij daarvoor tijd vind. Lijkt het je iets? laat het ons dan snel weten!

Wordt medewerker

Steun Spacepage

Deze website wordt aan onze bezoekers blijvend gratis aangeboden maar om de hoge kosten om de site online te houden te drukken moeten we wel het nodige budget kunnen verzamelen. Ook jij kunt uw bijdrage leveren door ons te ondersteunen met uw donatie zodat we u blijvend kunnen voorzien van het laatste nieuws en artikelen boordevol informatie.

1%

Sociale netwerken