Foto: NASA/JPL

Ingenieurs werken aan het oplossen van een probleem met een van de drie boordcomputers van de Voyager 1 ruimtesonde, het Flight Data System (FDS). Het onbemande ruimtevaartuig ontvangt en voert opdrachten uit die vanaf de aarde worden verzonden, maar het FDS communiceert niet goed met een van de subsystemen van de ruimtesonde, de telemetriemodulatie-eenheid (TMU). Hierdoor worden er geen wetenschappelijke of technische gegevens teruggestuurd naar de aarde. 

De FDS is onder andere ontworpen om gegevens van de wetenschappelijke instrumenten en technische gegevens over de gezondheid en status van het ruimteschip te verzamelen. Vervolgens combineert het die informatie in een enkel data-"pakket" dat door de TMU naar de aarde wordt teruggestuurd. De gegevens zijn in de vorm van enen en nullen, of binaire code. Verschillende combinaties van deze twee getallen vormen de basis van alle computertaal. Onlangs begon de TMU een repeterend patroon van enen en nullen uit te zenden, alsof het "vastzat". Na het uitsluiten van andere mogelijkheden heeft het Voyager-team vastgesteld dat de bron van het probleem de FDS is. Afgelopen weekend probeerde het team de FDS opnieuw op te starten en terug te brengen naar de staat van voor het probleem begon, maar het ruimteschip stuurt nog steeds geen bruikbare gegevens terug.

Het kan enkele weken duren voordat ingenieurs een nieuw plan hebben ontwikkeld om het probleem op te lossen. De ruimtesonde en zijn tweelingbroer, Voyager 2, werden in 1977 gelanceerd en zijn de twee langst werkende ruimtetuigen in de geschiedenis van de ruimtevaart. Om oplossingen te vinden voor de problemen die de sondes tegenkomen, moeten vaak originele, tientallen jaren oude documenten worden geraadpleegd die zijn geschreven door ingenieurs die de problemen die zich nu voordoen niet hadden voorzien. Het team heeft dus tijd nodig om te begrijpen hoe een nieuw commando de werking van de ruimtesonde beïnvloedt om onbedoelde gevolgen te voorkomen. Bovendien duurt het 22,5 uur voordat de commando's van de missiecontroleurs op aarde de Voyager 1 bereiken, die de buitenste regionen van ons zonnestelsel op meer dan 24 miljard kilometer van de aarde verkent. Dat betekent dat het technische team 45 uur moet wachten om een reactie van Voyager 1 te krijgen en te bepalen of een commando het beoogde resultaat had.

Bron: NASA

Kris Christiaens

K. Christiaens

Medebeheerder & hoofdredacteur van Spacepage.
Oprichter & beheerder van Belgium in Space.
Ruimtevaart & sterrenkunde redacteur.

Dit gebeurde vandaag in 1976

Het gebeurde toen

Lancering vanop de Cape Canaveral lanceerbasis in Florida van de Amerikaans-Duitse Helios-B ruimtesonde. Net als Helios-A werd ook de Helios-B ruimtesonde in een heliocentrische baan gebracht, net binnen de baan van planeet Mercurius, om de Zon te kunnen bestuderen. Het ruimtetuig vloog enkele maanden later uiteindelijk op een afstand van "slechts" 43 432 kilometer langs de Zon. De sondes bereikten tijdens hun ruimtereis een topsnelheid van 70 kilometer per seconde waardoor het destijds de snelste machines ooit waren die door mens werden gebouwd. Foto: NASA

Ontdek meer gebeurtenissen

Redacteurs gezocht

Ben je een amateur astronoom met een sterke pen? De Spacepage redactie is steeds op zoek naar enthousiaste mensen die artikelen of nieuws schrijven voor op de website. Geen verplichtingen, je schrijft wanneer jij daarvoor tijd vind. Lijkt het je iets? laat het ons dan snel weten!

Wordt medewerker

Steun Spacepage

Deze website wordt aan onze bezoekers blijvend gratis aangeboden maar om de hoge kosten om de site online te houden te drukken moeten we wel het nodige budget kunnen verzamelen. Ook jij kunt uw bijdrage leveren door ons te ondersteunen met uw donatie zodat we u blijvend kunnen voorzien van het laatste nieuws en artikelen boordevol informatie.

1%

Sociale netwerken