Lancering van de derde Long March 5 raket.
Foto: CASC

China heeft op vrijdag 27 december 2019 met succes een Long March 5 raket gelanceerd. Dit was de derde maal dat deze krachtige Chinese raket werd gelanceerd vanop het Wenchang Satellite Launch Center op het eiland Hainan. Voor China is deze geslaagde lancering van de Long March 5 van groot belang aangezien deze krachtige raket de volgende jaren tal van belangrijke ruimtetuigen moet lanceren zoals modules voor een toekomstig Chinees ruimtestation. 

De 57 meter lange Lonch March 5 (Changzheng 5) raket vertrok om 13u45 Belgische tijd vanop het Wenchang Satellite Launch Center en zette met succes de Shijian 20 communicatiesatelliet uit in de ruimte. Deze communicatiesatelliet heeft een gewicht van 7,6 ton en zal onder andere gebruikt worden voor het testen van lasercommunicatie. De Long March 5 weegt bij de lancering maar liefst 867 ton en is hierdoor de zwaarste Chinese draagraket. Terwijl de onderste rakettrap van de Long March 5 beschikt over 2 YF-77 raketmotoren wordt de tweede rakettrap voorzien van 2 YF-75D raketmotoren die men meermaals tot ontbranding kan brengen. Aan de onderste rakettrap bevinden zich ook nog eens vier boosterraketten. Opvallend aan deze krachtige raket is dat deze volledig gebruik maakt van vloeibare brandstoffen zoals vloeibare waterstof, vloeibare zuurstof en kerosine. Door zijn krachtige eigenschappen kan de Chinese Long March 5 raket makkelijk concurreren met de Falcon Heavy raket van SpaceX. Amerikaanse Delta IV Heavy raket of de Deze krachtpatser kan vrachten tot 25 ton tot in een lage baan om de Aarde brengen (LEO) en 14 ton tot in een geostationaire overdrachtbaan (GTO). Daarnaast is de Long March 5 ook in staat om ruimtetuigen tot 8,2 ton tot in een trans-lunar injection (TLI) te brengen. Door zijn groot laadvermogen wil China deze krachtige raket gebruiken voor het in de ruimte brengen van modules voor een ruimtestation en onbemande ruimtesondes bestemd voor de maan en de planeet Mars. Zo moet een Long March 5 raket in 2020 de eerste Chinese Marsverkenner in de ruimte brengen. De Long March 5 werd in november 2016 voor het eerst gelanceerd. Tijdens deze missie bracht de eerste Long March 5 de Shijian 17 satelliet in de ruimte. Tijdens de tweede lancering in juli 2017 slaagde de Long March 5 er echter niet in om de Shijian 18 satelliet uit te zetten in de juiste baan om de Aarde als gevolg van problemen met een turbopomp van één van de YF-77 raketmotoren in de onderste rakettrap. Voor China en zijn ruimtevaartprogramma was deze mislukte lancering een grote tegenslag aangezien de YF-77 raketmotor speciaal werd ontworpen voor de Long March 5 en het succes van deze krachtige raket grotendeels af hangt van het succes van deze nieuwe raketmotor. Nu de derde lancering van de Long March 5 een succes was, zal China deze raket in de nabije toekomst meer gaan gebruiken. Er zijn ook plannen om een Long March 5B raket te ontwikkelen die China dan specifiek zal gebruiken voor bemande ruimtemissies. Hieronder kan u de beelden bekijken van de lancering! 

Kris Christiaens

K. Christiaens

Medebeheerder & hoofdredacteur van Spacepage.
Oprichter & beheerder van Belgium in Space.
Ruimtevaart & sterrenkunde redacteur.

Dit gebeurde vandaag in 1986

Het gebeurde toen

Het Amerikaanse ruimteveer Challenger (STS-51-L) spat 73 seconden na de start van de lancering uit elkaar als gevolg van een brandstoflek in de rechterstuwraket. Zeven astronauten, waaronder de lerares Christa McAuliffe komen hierbij om het leven. Voor de Verenigde Staten, en de rest van de wereld die de lancering rechtstreeks volgden, was dit een grote ramp. De officiële onderzoekscommissie die na de ramp door toenmalig president Ronald Reagan werd ingesteld, concludeerde dat de waterstof en zuurstof, aan boord van de externe brandstoftank, in een grote wolk weliswaar zeer snel verbrandden, maar dat van explosieve verbranding geen sprake was. Het ruimteveer Challenger bevond zich midden in het inferno van de verbrandende brandstoffen en werd uiteindelijk uit elkaar gerukt. Foto: NASA

Ontdek meer gebeurtenissen

Redacteurs gezocht

Ben je een amateur astronoom met een sterke pen? De Spacepage redactie is steeds op zoek naar enthousiaste mensen die artikelen of nieuws schrijven voor op de website. Geen verplichtingen, je schrijft wanneer jij daarvoor tijd vind. Lijkt het je iets? laat het ons dan snel weten!

Wordt medewerker

Steun Spacepage

Deze website wordt aan onze bezoekers blijvend gratis aangeboden maar om de hoge kosten om de site online te houden te drukken moeten we wel het nodige budget kunnen verzamelen. Ook jij kunt uw bijdrage leveren door ons te ondersteunen met uw donatie zodat we u blijvend kunnen voorzien van het laatste nieuws en artikelen boordevol informatie.

Sociale netwerken