De eerstvolgende totale zonsverduistering die we op aarde kunnen zien, is op 8 april 2024. Helaas zal deze niet te zien zijn vanuit België of Nederland maar deze totale zonsverduistering zal zich in een lange strook op het vasteland voortbewegen over Mexico, de Verenigde Staten en Canada. Het punt met de maximale totaliteit bevindt zich in het noorden van Mexico en duurt 4 minuten en 28 seconden. Dankzij tal van livestreams kan je deze totale zonsverduistering via dit artikel vanop je computer, tablet of smartphone bekijken zodat je niets hoeft te missen van dit uniek schouwspel! 

Wat is een zonsverduistering?

Een zonsverduistering, ook wel 'eclips' genoemd, is een astronomische fenomeen dat zich voordoet wanneer de aarde, de maan en de zon precies op een lijn staan. Deze samenstelling kan zich enkel voordoen bij nieuwe maan, wanneer de zon en maan in conjunctie zijn gezien vanaf de aarde. Voor velen is dit een bijzonder schouwspel wanneer de maan zich langzaam voor de zon beweegt en het overdag steeds donkerder wordt tot de maan uiteindelijk de zonneschijf volledig bedekt. Op dergelijk moment spreken we van de 'totaliteit'. De afstand van de aarde naar de zon is ongeveer 400 maal de afstand van de maan tot de aarde. De diameter van de zon is ongeveer 400 maal de diameter van de maan. Aangezien het verschil bijna gelijk is, lijken beide hemellichamen tijdens een totale zonsverduistering dus bijna even groot. Een gedeeltelijke eclips doet zich voor wanneer de zon en maan niet op één lijn staan en de maan de zon slechts gedeeltelijk bedekt. Dit fenomeen kan over een veel groter gebied gezien worden buiten de zone van de totale zonsverduistering of ringvormige verduistering. Een totale zonsverduistering biedt ons vanop de aarde de unieke kans om de hete atmosfeer rondom de zon, de 'corona', te observeren. 

De totale zonsverduistering van 8 april 2024

  • Eerste contact bijschaduw: 15u42 (Belgische tijd)
  • Eerste contact kernschaduw: 17u38 (Belgische tijd)
  • Maximum eclips: 19u17 (Belgische tijd)
  • Laatste contact kernschaduw: 20u55 (Belgische tijd)
  • Laatste contact bijschaduw: 21u52 (Belgische tijd)

NASA livestream: 

Griffith Observatory livestream: 

McDonald Observatory livestream: 

Kris Christiaens

K. Christiaens

Medebeheerder & hoofdredacteur van Spacepage.
Oprichter & beheerder van Belgium in Space.
Ruimtevaart & sterrenkunde redacteur.

Dit gebeurde vandaag in 1976

Het gebeurde toen

Lancering vanop de Cape Canaveral lanceerbasis in Florida van de Amerikaans-Duitse Helios-B ruimtesonde. Net als Helios-A werd ook de Helios-B ruimtesonde in een heliocentrische baan gebracht, net binnen de baan van planeet Mercurius, om de Zon te kunnen bestuderen. Het ruimtetuig vloog enkele maanden later uiteindelijk op een afstand van "slechts" 43 432 kilometer langs de Zon. De sondes bereikten tijdens hun ruimtereis een topsnelheid van 70 kilometer per seconde waardoor het destijds de snelste machines ooit waren die door mens werden gebouwd. Foto: NASA

Ontdek meer gebeurtenissen

Redacteurs gezocht

Ben je een amateur astronoom met een sterke pen? De Spacepage redactie is steeds op zoek naar enthousiaste mensen die artikelen of nieuws schrijven voor op de website. Geen verplichtingen, je schrijft wanneer jij daarvoor tijd vind. Lijkt het je iets? laat het ons dan snel weten!

Wordt medewerker

Steun Spacepage

Deze website wordt aan onze bezoekers blijvend gratis aangeboden maar om de hoge kosten om de site online te houden te drukken moeten we wel het nodige budget kunnen verzamelen. Ook jij kunt uw bijdrage leveren door ons te ondersteunen met uw donatie zodat we u blijvend kunnen voorzien van het laatste nieuws en artikelen boordevol informatie.

1%

Sociale netwerken