Lancering van een Amerikaanse Falcon 9 draagraket
Foto: SpaceX

In de nacht van maandag 27 op dinsdag 28 april 2015 heeft het Amerikaanse private ruimtevaartbedrijf SpaceX succesvol een communicatiesatelliet in de ruimte gebracht in opdracht van Turkmenistan. De Falcon 9 draagraket vertrok om 01u03 Belgische tijd vanop de Cape Canaveral lanceerbasis en zette de TurkmenAlem52E/MonacoSat communicatiesatelliet 32 minuten later uit in een tijdelijke baan om de Aarde.

Dit was de achttiende lancering van een Amerikaanse Falcon 9 draagraket en de tweede lancering in minder dan twee weken. Deze belangrijke lancering werd uitgevoerd met een krachtige Falcon 9 v1.1 raket. Dit is de tweede versie van de Falcon 9 draagraket die tussen 2005 en 2010 werd ontwikkeld door SpaceX. In september 2013 werd de Falcon 9 v1.1 voor het eerst gelanceerd vanop de Vandenberg lanceerbasis in Californië. Deze opgewaardeerde Falcon 9 heeft 60% meer stuwkracht en gewicht dan zijn voorganger en bestaat uit twee trappen die als brandstof vloeibare zuurstof en kerosine gebruiken. De onderste rakettrap is uitgerust met negen Merlin 1D raketmotoren en de tweede rakettrap beschikt over 1 Merlin 1D motor. De Falcon 9 v1.1 heeft een totale lengte van 68 meter en weegt bij de lancering maar liefst 505 ton. Het vrachtruim van deze draagraket heeft een diameter van 5,2 meter en is 13 meter lang. Hierdoor kan deze raket grote satellieten of ruimtetuigen in de ruimte brengen. De Falcon 9 v1.1 draagraket kan vrachten tot 13,1 ton tot in een lage baan om de Aarde brengen. Daarnaast werd deze raket ook ontwikkeld om communicatiesatellieten tot 4,8 ton tot in een geostationaire overdrachtbaan (GTO) te brengen. Onderaan dit artikel kan u de beelden van deze lancering herbekijken!

TurkmenAlem52E/MonacoSATDe 4,5 ton zware TurkmenAlem52E/MonacoSAT ondergaat zijn laatste tests - Foto: Thales

Tijdens deze lancering bracht de Falcon 9 v1.1 de 4,5 ton zware TurkmenAlem52E/MonacoSat communicatiesatelliet in de ruimte. Deze satelliet werd gebouwd door het Europese ruimtevaartbedrijf Thales Alenia Space op een Spacebus 4000 C2 platform en moet de volgende zestien jaar telefonie, televisie, internet en datadiensten aanbieden aan meer dan vijf miljoen Turkmenen. Hiervoor werd deze satelliet uitgerust met 38 Ku-band transponders. Daarnaast zullen de diensten van de TurkmenAlem52E/MonacoSat satelliet ook kunnen gebruikt worden door gebruikers in meer dan negentig landen die zich in Centraal-Azië, Europa en Afrika bevinden. Voor Turkmenistan was deze lancering dan ook van zeer groot belang aangezien deze eerste Turkmeense communicatiesatelliet het land minder afhankelijk moet maken van Russische satellietoperatoren. Naast het bouwen van de satelliet was Thales Alenia Space ook verantwoordelijk voor het opleiden van dertien Turkmeense ingenieurs en de bouw van grondinstallaties in Turkmenistan. Doordat deze satelliet zich in de geostationaire baan op de locatie 52° Oost zal bevinden dat door de International Telecommunications Union werd geregistreerd door Monaco kreeg de kunstmaan de naam 'TurkmenAlem52E/MonacoSat'. In ruil voor het gebruik van deze locatie gebruikt Monaco 12 Ku-band transponders van deze satelliet. Zo ondertekende Space Systems International-Monaco (SSI) met SES een overeenkomst voor het gebruik van deze twaalf transponders.

Kris Christiaens

K. Christiaens

Medebeheerder & hoofdredacteur van Spacepage.
Oprichter & beheerder van Belgium in Space.
Ruimtevaart & sterrenkunde redacteur.

Dit gebeurde vandaag in 1968

Het gebeurde toen

Lancering vanop de Cape Canaveral lanceerbasis in Florida van het Amerikaanse onbemande Apollo 5 ruimtetuig. Dit was de eerste onbemande testmissie uit het Apollo Maanprogramma waarbij de Apollo Lunar Module in de ruimte werd gebracht. De missie duurde 11 uur en 10 minuten en had als doel om de Maanlander en zijn raketmotor te testen. Foto: NASA

Ontdek meer gebeurtenissen

Redacteurs gezocht

Ben je een amateur astronoom met een sterke pen? De Spacepage redactie is steeds op zoek naar enthousiaste mensen die artikelen of nieuws schrijven voor op de website. Geen verplichtingen, je schrijft wanneer jij daarvoor tijd vind. Lijkt het je iets? laat het ons dan snel weten!

Wordt medewerker

Steun Spacepage

Deze website wordt aan onze bezoekers blijvend gratis aangeboden maar om de hoge kosten om de site online te houden te drukken moeten we wel het nodige budget kunnen verzamelen. Ook jij kunt uw bijdrage leveren door ons te ondersteunen met uw donatie zodat we u blijvend kunnen voorzien van het laatste nieuws en artikelen boordevol informatie.

Sociale netwerken