Een Russische Sojoez raket wordt gelanceerd vanuit Frans-Guyana
Foto: Arianespace

Vanop de Europese lanceerbasis in Frans-Guyana is op dinsdag 25 juni 2013 een Russische Sojoez raket gelanceerd met aan boord vier communicatiesatellieten. De 1807ste Sojoez draagraket vertrok om 21u27 Belgische tijd en zette de vier satellieten meer dan twee uur en twintig minuten later succesvol uit in een baan om de Aarde.

De Sojoez 2-1b raket, die bij deze lancering werd gebruikt, had bij de start van de lancering een gewicht van ongeveer 305 ton. Alles samen bracht de 46 meter lange raket 3,2 ton in de ruimte. De Sojoez 2-1b is een opgewaardeerde versie van de klassieke Sojoez draagraket en is uitgerust met een modernere raketmotor in de tweede rakettrap. Dit was de vijfde maal dat het Europese commerciële lanceerbedrijf Arianespace een Russische raket lanceert vanuit Zuid-Amerika. Doel van deze lancering was om de eerste vier satellieten in een baan om de Aarde uit te zetten van het O3b netwerk. O3b staat voor 'Other 3 Billion' en verwijst naar de drie miljard mensen op Aarde die vandaag de dag nauwelijks of geen toegang hebben tot breedband internet en andere communicatietoepassingen. O3b Networks werd in 2007 opgericht en wil met een netwerk van acht communicatiesatellieten breedband internet snel en goedkoop aanbieden in grote delen van Afrika, Zuid-Amerika, het Midden-Oosten en Azië waar mensen hier vandaag de dag nauwelijks toegang tot hebben. Uniek aan dit netwerk is dat de acht satellieten, in tegenstelling tot andere communicatiesatellieten, zich niet in een geostationaire baan bevinden maar wel in een middelhoge baan om de Aarde op een hoogte van 8 000 kilometer. Alle O3b satellieten hebben een gewicht van 700 kilogram en werden gebouwd door het Europese ruimtevaartbedrijf Thales Alenia Space. De volgende vier O3b satellieten moeten eind 2013 in de ruimte gebracht worden door eveneens een Russische Sojoez raket.

O3bDe vier O3b satellieten worden klaargemaakt voor hun lancering - Foto: Arianespace / O3b

Kris Christiaens

K. Christiaens

Medebeheerder & hoofdredacteur van Spacepage.
Oprichter & beheerder van Belgium in Space.
Ruimtevaart & sterrenkunde redacteur.

Dit gebeurde vandaag in 1976

Het gebeurde toen

Lancering vanop de Cape Canaveral lanceerbasis in Florida van de Amerikaans-Duitse Helios-B ruimtesonde. Net als Helios-A werd ook de Helios-B ruimtesonde in een heliocentrische baan gebracht, net binnen de baan van planeet Mercurius, om de Zon te kunnen bestuderen. Het ruimtetuig vloog enkele maanden later uiteindelijk op een afstand van "slechts" 43 432 kilometer langs de Zon. De sondes bereikten tijdens hun ruimtereis een topsnelheid van 70 kilometer per seconde waardoor het destijds de snelste machines ooit waren die door mens werden gebouwd. Foto: NASA

Ontdek meer gebeurtenissen

Redacteurs gezocht

Ben je een amateur astronoom met een sterke pen? De Spacepage redactie is steeds op zoek naar enthousiaste mensen die artikelen of nieuws schrijven voor op de website. Geen verplichtingen, je schrijft wanneer jij daarvoor tijd vind. Lijkt het je iets? laat het ons dan snel weten!

Wordt medewerker

Steun Spacepage

Deze website wordt aan onze bezoekers blijvend gratis aangeboden maar om de hoge kosten om de site online te houden te drukken moeten we wel het nodige budget kunnen verzamelen. Ook jij kunt uw bijdrage leveren door ons te ondersteunen met uw donatie zodat we u blijvend kunnen voorzien van het laatste nieuws en artikelen boordevol informatie.

1%

Sociale netwerken