Lancering van de eerste Falcon Heavy.
Foto: Ben Cooper

Het Amerikaanse private ruimtevaartbedrijf SpaceX, dat werd opgericht door miljardair Elon Musk, heeft op dinsdag 06 februari 2017 geschiedenis geschreven. Zo bracht SpaceX vanop het Kennedy Space Center in Florida de krachtigste raket in veertig jaar in de ruimte met aan boord een Tesla Roadster elektrische auto dat dienst deed als testvracht. De lancering verliep vlekkeloos en twee van de drie rakettrappen landde na de lancering veilig terug op het Kennedy Space Center. 

Ruimtevaartliefhebbers van over de hele wereld hadden deze eerste testmissie van de Falcon Heavy al lang met stip aangeduid in hun agenda. Doordat de Falcon Heavy de krachtigste raket is in veertig jaar en deze gebruik maakt van herbruikbare onderdelen zien veel ruimtevaartliefhebbers en specialisten de komst van deze raket dan ook als het begin van een nieuw tijdperk in de ruimtevaart. Iets minder dan twee uur nadat het lanceervenster geopend werd, werden de 27 krachtige raketmotoren van de Falcon Heavy raket met succes tot ontbranding gebracht. Deze raketmotoren produceren samen evenveel kracht als achttien Boeing 747 vliegtuigen. De Falcon Heavy is dan ook de enige Amerikaanse raket ooit ontwikkeld met zoveel raketmotoren. Het resultaat was dat de meer dan 70 meter lange en 1.400 ton zware raket zich los maakte van het lanceercomplex waarna de raket begon aan zijn historische vlucht. Op het moment dat de eerste Falcon Heavy zich losmaakte van het historische lanceercomplex 39A was er op de achtergrond luid gejuich te horen van een live publiek dat zich in het vluchtleidingscentrum bevond. Zoals gepland koppelden de twee stuwraketten en de middelste rakettrap van de Falcon Heavy zich enkele minuten na de start van de lancering los van de raket waarna deze terugvielen naar de Aarde. In tegenstelling tot andere raketten werden de rakettrappen van de Falcon 9 raketten zo ontworpen dat deze autonoom terugkeren naar de Aarde waarna ze een zachte landing maken op een speciaal voorzien platform. Hierdoor kan men deze rakettrappen opnieuw gebruiken waardoor de kostprijs van een Falcon 9 raket veel goedkoper is dan concurrerende raketten. Dankzij de vele camera's aan boord van de Falcon Heavy kreeg de wereld prachtige live-beelden te zien van rakettrappen die succesvol terug landde op het Kennedy Space Center. De terugkeer van de derde rakettrap op een speciaal platform in de Atlantische Oceaan bleek uiteindelijk mislukt. Na het loskoppelen van de onderste rakettrappen werd uiteindelijk de tweede rakettrap tot ontbranding gebracht en kregen de vele duizenden online volgers een eerste glimp te zien van de speciale vracht, de knalrode Tesla Roadster met aan boord een dummy pop genaamd 'Starman'. Op dat moment klonk vanuit het vluchtleidingscentrum het nummer 'Space Oditty' van David Bowie dat wordt afgespeeld vanuit de Tesla Roadster die zich in de ruimte bevindt. Elon Musk koos als testvracht voor één van zijn eigen wagens aangezien hij liet weten dat andere testvrachten zoals beton, water of metaal veel te 'saai' zijn. De rode elektrische sportwagen werd uiteindelijk in een baan om de Zon gebracht dat voorbij de baan van de planeet Mars reikt. De auto, die vastgehecht blijft aan de tweede rakettrap, zal nooit een bedreiging vormen voor de planeet Mars. 

De Tesla Roadster met op de achtergrond de Aarde - Foto: SpaceX

Indien SpaceX en Elon Musk de vorige jaren nog niet hadden bewezen dat ze de commerciële ruimtevaartsector op zijn kop hebben gezet, hebben ze dit met de succesvolle lancering van de Falcon Heavy nog maar eens gedaan. Zo wil SpaceX, dat pas in 2002 werd opgericht, deze Falcon Heavy in de nabije toekomst gebruiken voor het lanceren van commerciële en militaire satellieten alsook voor het in de ruimte brengen van mensen. Zo droomt SpaceX er luidop van om de Falcon Heavy te gebruiken voor bemande missies naar de Maan en naar de planeet Mars. SpaceX is vandaag de dag het enige bedrijf dat beschikt over een dergelijke zware raket die vrachten naar andere hemellichamen kan brengen. Daarnaast kan deze indrukwekkende raket ook ladingen tot bijna 64 ton in een lage baan om onze planeet brengen. Ter vergelijking: de hedendaagse krachtige raketten zoals de Ariane 5 en Proton kunnen vrachten tot 22 ton tot in een lage baan om de Aarde brengen. Daarnaast kan de Falcon Heavy vrachten tot bijna 17 ton op weg brengen naar de planeet Mars. Doordat SpaceX gebruik maakt van herbruikbare rakettrappen kan men de Falcon Heavy verkopen aan klanten tegen een prijs van 'slechts' 90 miljoen dollar. Als we weten dat een Europese Ariane 5 raket vandaag de dag een kostprijs heeft van tussen de 160 en 220 miljoen dollar kunnen we zonder twijfel zeggen dat SpaceX de commerciële lanceermarkt nog meer op zijn kop zal zetten met de komst van de Falcon Heavy. SpaceX plant dit jaar nog twee lanceringen van de Falcon Heavy. Tijdens één van deze twee lanceringen moet de Falcon Heavy al een satelliet in opdracht van het Amerikaanse leger in de ruimte brengen. 

De twee boosterraketten van de Falcon Heavy keren na de lancering veilig terug naar de Aarde - Foto: SpaceX

Kris Christiaens

K. Christiaens

Medebeheerder & hoofdredacteur van Spacepage.
Oprichter & beheerder van Belgium in Space.
Ruimtevaart & sterrenkunde redacteur.

Dit gebeurde vandaag in 1969

Het gebeurde toen

Lancering vanop de Bajkonoer lanceerbasis van het Russische ruimtetuig Sojoez 5 met aan boord de drie kosmonauten Boris Volynov, Aleksei Yeliseyev en Yevgeny Khrunov. Het doel van deze missie was Sojoez 5 in de ruimte te laten koppelen met het Sojoez 4 ruimtetuig waarin zich één kosmonaut bevond waarna kosmonauten door middel van een ruimtewandeling konden wisselen van ruimtevaartuig. Een dag na de lancering koppelden beide ruimtetuigen zich aan elkaar en begaven twee kosmonauten zich van de Sojoez 5 naar het Sojoez 4 ruimtevaartuig. Dit was de eerste maal in de geschiedenis dat twee bemande ruimtetuigen in een baan om de Aarde aan elkaar koppelden en dat een crew zich door middel van een ruimtewandeling van het ene ruimtetuig naar het andere begaf. Foto: Roscosmos

Ontdek meer gebeurtenissen

Redacteurs gezocht

Ben je een amateur astronoom met een sterke pen? De Spacepage redactie is steeds op zoek naar enthousiaste mensen die artikelen of nieuws schrijven voor op de website. Geen verplichtingen, je schrijft wanneer jij daarvoor tijd vind. Lijkt het je iets? laat het ons dan snel weten!

Wordt medewerker

Steun Spacepage

Deze website wordt aan onze bezoekers blijvend gratis aangeboden maar om de hoge kosten om de site online te houden te drukken moeten we wel het nodige budget kunnen verzamelen. Ook jij kunt uw bijdrage leveren door ons te ondersteunen met uw donatie zodat we u blijvend kunnen voorzien van het laatste nieuws en artikelen boordevol informatie.

1%

Sociale netwerken