Foto: ESA/Arianespace/CNES

Op vrijdag 8 oktober 2023 om 22:36 uur lokale tijd (01:36 uur UTC) is de 21ste Vega-missie van Arianespace met succes gelanceerd vanaf Europa's ruimtehaven in Kourou, Frans Guyana, met aan boord de optische observatiesatelliet THEOS-2, de weersatelliet FORMOSAT-7R TRITON en tien kleine passagiers. Aan boord bevond zich ook de in België gebouwde aardobservatiesatelliet Proba-V Companion Cubesat.

"Felicitaties aan de teams van Arianespace en hun partners, waaronder Avio, ESA en CNES, voor deze geslaagde Vega-lancering, aldus Stéphane Israël, CEO van Arianespace, na de de scheiding van de laatste satelliet. Door meerdere satellieten in een baan om de aarde te brengen, heeft Vega opnieuw zijn unieke veelzijdigheid bewezen. zijn unieke veelzijdigheid. Ik wil onze klanten, Airbus Defence and Space voor Thailand, Taiwan Space Agency en de operatoren en sponsors bedanken. Space Agency, en de exploitanten en sponsors van de cubesats, waaronder de Europese Commissie, voor hun vertrouwen. Commissie, voor hun vertrouwen." "We zijn erg blij met het succes van de missie, zei Giulio Ranzo, CEO van Avio SpA. Het gezamenlijke werk van Avio-, Arianespace- en ESA-teams heeft het mogelijk gemaakt om de Vega-draagraket te benutten, om zo veranderingen in het schema voor klanten tot een minimum te beperken, wat getuigt van veerkracht en toewijding."

Na de lancering vanaf Europa's Spaceport, vloog de Vega draagraket aangedreven door de eerste drie trappen voor iets meer dan zes minuten voordat de bovenste trap van de derde trap, ZEFIRO-9, werd gescheiden. iets meer dan zes minuten voor de scheiding van de bovenste trap van de derde trap, ZEFIRO-9. De AVUM bovenste trap ontbrandde twee keer voordat hij tegelijkertijd de twee hoofdsatellieten losliet op een hoogte van 601 km. Na nog twee ontstekingen van de AVUM scheidden de tien kubusvormige met succes gescheiden en markeerden zo het einde van missie VV23, één uur, 43 minuten en 58 seconden na de lancering. 58 seconden na de lancering. Een vijfde en laatste AVUM-ontsteking verwijderde de draagraket.

Als hoofdaannemer voor de Vega, verantwoordelijk voor de ontwikkeling en productie, levert AVIO Spa (Colleferro, Italië) een vluchtwaardige draagraket op het lanceerplatform aan Arianespace, die de draagraket verkoopt en exploiteert vanaf het ruimtevaartcentrum in Guyana (CSG). lanceert vanaf het Guyana Space Center (CSG). Tijdens de lanceercampagnes werkt Arianespace nauw samen met CNES, het Franse ruimteagentschap en de lanceerbasisautoriteit op het Europese Spaceport in Kourou, die met name zorgt voor de voorbereidingsfaciliteiten voor de satellieten.

Overzicht satellieten: 

  • THEOS-2 is een optische satelliet voor aardobservatie met hoge resolutie die deel uitmaakt van het nationale geo-informatiesysteem van de volgende generatie. nationaal geo-informatiesysteem, geleverd door Airbus Defence and Space ter ondersteuning van de belangrijkste ontwikkelingsprioriteiten van het Koninkrijk Thailand. van Thailand te ondersteunen. Dit end-to-end systeem levert beelden met een resolutie van 0,5 meter. Dit end-to-end systeem vormt een aanvulling op THEOS-1, dat in 2008 werd gelanceerd voor Thailand, een van de weinige landen ter wereld die in staat zijn om geo-informatie volledig te benutten voor maatschappelijke voordelen.
  • FORMOSAT-7R/TRITON, ontwikkeld door het Taiwanees Ruimteagentschap (TASA), is uitgerust met met het Global Navigation Satellite System-Reflectometry (GNSS-R), dat signalen verzamelt die die weerkaatsen op het zeeoppervlak. Het helpt wetenschappers bij het berekenen van het windveld boven de oceanen. Deze gegevens worden gedeeld met de wereldwijde meteorologische gemeenschap en dragen bij aan de voorspelling van de intensiteit en de baan van de tyfoon. intensiteit en baan.
  • ANSER (Advanced Nanosatellite Systems for Earth observation Research) LEADER, ANSER FOLLOWER 1 en ANSER FOLLOWER 2. Dit cluster van drie cubestats werkt samen om de kwaliteit van binnenwater (reservoirs) op het Iberisch schiereiland te bestuderen en te controleren, wordt geleid door het Instituto Nacional de Tecnica Aerospacial. De lanceerdiensten worden gefinancierd door het IOD/IOV programma van de Europese Unie.
  • ESTCube-2, geproduceerd door de Universiteit van Tartu (Estland), heeft als doel om deorbiting te demonstreren met plasma remtechnologie en het kwalificeren van een nanoschipplatform voor de diepe ruimte voor toekomstige missies die gebruik zullen maken van het elektrische zonnewindzeil. De lanceerdiensten voor deze missie worden gefinancierd door het IOD/IOV-programma van de Europese Unie.
  • Het N3SS-project (Nanosat 3U pour la Surveillance du Spectre) is een demonstratiesysteem voor het radiofrequente stoorzenders op te sporen en te lokaliseren. CNES is verantwoordelijk voor de ontwikkeling van het systeem en de satellietontwikkeling en ook verantwoordelijk voor de operaties van de satelliet tijdens de vlucht. U-Space is de hoofdaannemer voor de ontwikkeling van het platform en de AIT/AIV van de satelliet.
  • PRETTY (Passive REflecTomeTry and dosimetrY) en MACSAT die gelanceerd zullen worden namens van SAB-LS. De eerste is een 3U-kubussat met een primaire payload die is uitgerust met een passieve reflectometer in de L5-band voor GPS en Galileo; en de tweede is een in-orbit demonstratiemissie (IoD) om IoT-communicatie (internet der dingen) via 5G te demonstreren.
  • PVCC (Proba-V Companion Cubesat), een 12U kubusvormige satelliet om de prestaties van de payload op een kubusvormig platform te testen. van de payload op een cubesat-platform om gegevens te leveren ter ondersteuning van de kalibratie van cubesat-aardobservatiemissies. observatiemissies. PVCC is een ESA-missie die wordt geleid door ESA/TEC voor de ontwerp-, lanceer- en inbedrijfstellingsfase en door ESA/TEC voor de ontwerp-, lanceer- en inbedrijfstellingsfase. fase en door ESA/ESRIN en ESA/REDU voor de operationele fase en de laatste fase van de levensduur. fasen.
  • CSC-1 & 2, twee 6UXL multi-payload IOD cubesats met samen 7 payloads uit 5 landen: België, Spanje, Estland, Frankrijk en Tsjechië. Ze maken deel uit van het IOD/IOV-programma van de Europese Unie programma waarvoor ISISPACE/ISL verantwoordelijk is voor de uitvoering van de missie.

Bron: Arianespace/ESA

Kris Christiaens

K. Christiaens

Medebeheerder & hoofdredacteur van Spacepage.
Oprichter & beheerder van Belgium in Space.
Ruimtevaart & sterrenkunde redacteur.

Dit gebeurde vandaag in 1687

Het gebeurde toen

Overlijden van de Pools-Duitse astronoom Johannes Hevelius. Hij publiceerde in 1647 het resultaat van zijn vier jaar durende cartografisch onderzoek van de Maan onder de titel 'Selenographia sive Lunae Descriptio'. Hierbij ontdekte hij ook de zogeheten 'libratie' (langzame schommeling) van de Maan. Tijdens zijn cartografisch werk van de sterrenhemel introduceerde Hevelius ook een aantal sterrenbeelden die vandaag de dag nog steeds in gebruik zijn zoals de sterrenbeelden 'Jachthonden' en 'Sextant'.

Ontdek meer gebeurtenissen

Redacteurs gezocht

Ben je een amateur astronoom met een sterke pen? De Spacepage redactie is steeds op zoek naar enthousiaste mensen die artikelen of nieuws schrijven voor op de website. Geen verplichtingen, je schrijft wanneer jij daarvoor tijd vind. Lijkt het je iets? laat het ons dan snel weten!

Wordt medewerker

Steun Spacepage

Deze website wordt aan onze bezoekers blijvend gratis aangeboden maar om de hoge kosten om de site online te houden te drukken moeten we wel het nodige budget kunnen verzamelen. Ook jij kunt uw bijdrage leveren door ons te ondersteunen met uw donatie zodat we u blijvend kunnen voorzien van het laatste nieuws en artikelen boordevol informatie.

Sociale netwerken