Foto: Arianespace

De lancering van de tweede Europese Vega C raket is uitgedraaid in een mislukking. Zo slaagde deze raket er niet in om twee Pléiades Neo aardobservatiesatellieten in een lage baan om de aarde te brengen als gevolg van een probleem met de tweede rakettrap. De Vega C raket is de zwaardere variant van de Vega en werd ontwikkeld om kleinere satellieten in een lage baan om de aarde te brengen. 

De 35-meter lange Vega C raket vertrok om 02u47 Belgische tijd vanop de Europese lanceerbasis in Frans-Guyana, Zuid-Amerika. Ongeveer 2 minuten en 27 seconden na lift-off bleek er plots een probleem te zijn met de Zefiro 40 tweede rakettrap waardoor de missie snel ten einde kwam en de raket met zijn vracht terug in de Atlantische Oceaan neerstortte. Aan boord van de Vega C raket bevonden zich de Pléiades Neo 5 en Pléiades Neo 6 aardobservatiesatellieten die samen een gewicht hadden van 1,9 ton. Beide satellieten hadden door de raket in een zon-synchrone baan om onze planeet moeten worden uitgezet op een hoogte van ongeveer 700 kilometer. Deze satellieten werden gebouwd door het Europese lucht- en ruimtevaartbedrijf Airbus en maken deel uit van het Pléiades Neo netwerk van aardobservatiesatellieten. Het Pléiades Neo project heeft een prijskaartje van 600 miljoen euro en moet optische beelden van het aardoppervlak leveren met een resolutie van 30 centimeter. Eén Pléiades Neo satelliet kan in één dag een gebied van 500 000 vierkante kilometer in beeld brengen.

Dit was de tweede maal dat een Vega C raket werd gelanceerd sinds de eerste missie juli 2022. Toen bracht de eerste Vega C raket met succes de Italiaanse LARES satelliet in een baan om de aarde. De Vega C raket is de zwaardere variant van de Vega en bestaat uit vier rakettrappen. De Vega C raket werd ontwikkeld om vrachten tot 2,3 ton tot in een zon-synchrone baan om onze planeet te brengen. net als de Vega raket werd ook de Vega C ontworpen door het Europese ruimtevaartagentschap ESA en worden de lanceringen uitgevoerd door het Europese lanceerbedrijf Arianespace. Terwijl Italië de grootste bijdragen levert voor deze raket (ongeveer 65%) werken ook nog vijf andere landen mee aan het Vega project waaronder ook België. Alles samen was dit al de 22ste lancering van een Europese Vega raket. 

Kris Christiaens

K. Christiaens

Medebeheerder & hoofdredacteur van Spacepage.
Oprichter & beheerder van Belgium in Space.
Ruimtevaart & sterrenkunde redacteur.

Dit gebeurde vandaag in 1969

Het gebeurde toen

Lancering vanop de Bajkonoer lanceerbasis van het Russische ruimtetuig Sojoez 5 met aan boord de drie kosmonauten Boris Volynov, Aleksei Yeliseyev en Yevgeny Khrunov. Het doel van deze missie was Sojoez 5 in de ruimte te laten koppelen met het Sojoez 4 ruimtetuig waarin zich één kosmonaut bevond waarna kosmonauten door middel van een ruimtewandeling konden wisselen van ruimtevaartuig. Een dag na de lancering koppelden beide ruimtetuigen zich aan elkaar en begaven twee kosmonauten zich van de Sojoez 5 naar het Sojoez 4 ruimtevaartuig. Dit was de eerste maal in de geschiedenis dat twee bemande ruimtetuigen in een baan om de Aarde aan elkaar koppelden en dat een crew zich door middel van een ruimtewandeling van het ene ruimtetuig naar het andere begaf. Foto: Roscosmos

Ontdek meer gebeurtenissen

Redacteurs gezocht

Ben je een amateur astronoom met een sterke pen? De Spacepage redactie is steeds op zoek naar enthousiaste mensen die artikelen of nieuws schrijven voor op de website. Geen verplichtingen, je schrijft wanneer jij daarvoor tijd vind. Lijkt het je iets? laat het ons dan snel weten!

Wordt medewerker

Steun Spacepage

Deze website wordt aan onze bezoekers blijvend gratis aangeboden maar om de hoge kosten om de site online te houden te drukken moeten we wel het nodige budget kunnen verzamelen. Ook jij kunt uw bijdrage leveren door ons te ondersteunen met uw donatie zodat we u blijvend kunnen voorzien van het laatste nieuws en artikelen boordevol informatie.

1%

Sociale netwerken