Lancering van de eerste CBERS satelliet vanop het Taiyuan Satellite Launch Centre
Foto: INPE

Een Chinese CZ-4B draagraket is er op maandag 9 december 2013 niet in geslaagd om de 250 miljoen dollar dure CBERS 3 aardobservatiesatelliet in de ruimte te brengen. De CBERS 3 satelliet was de vierde aardobservatiesatelliet uit het Chinees-Braziliaanse China-Brazil Earth Resources Satellite project. Dit was de eerste maal sinds augustus 2011 dat een Chinese lancering mislukte.

De lancering van deze Chinees -Braziliaanse aardobservatiesatelliet vond plaats vanop het Taiyuan Satellite Launch Centre in de Chinese provincie Shanxi ten zuiden van hoofdstad Peking. Normaal had de Chinese CZ-4B draagraket de 2,3 ton zware CBERS 3 satelliet twaalf minuten na de start van de lancering moeten uitzetten in een zon-synchrone baan om de Aarde. De raket slaagde hier echter niet in waardoor de satelliet als 'verloren' wordt omschreven. Ondanks het feit dat het Braziliaanse National Institute for Space Research (INPE) de lancering oorspronkelijk omschreef als succesvol meldde Chinese en Braziliaanse media dat de satelliet niet in een baan om de Aarde werd gebracht. Iets later bevestigde een woordvoerder van INPE uiteindelijk de mislukte lancering. Volgens het Chinese persagentschap Xinhua zijn Chinese ingenieurs momenteel de mislukte lancering aan het onderzoeken. Dit was de eerste maal dat een lancering met een Chinese CZ-4B raket mislukt sinds deze in 1999 voor het eerst werd gebruikt. Uit de eerste analyse van data afkomstig van de CBERS 3 satelliet blijkt dat deze in een veel te lage baan om de Aarde werd uitgezet en vervolgens vijftien minuten lang data heeft teruggestuurd naar de Aarde. De satelliet is uiteindelijk teruggekeerd naar de Aarde.

De CBERS 3 satelliet werd gebouwd door de China Academy of Space Technology (CAST) en is de vierde satelliet uit het Chinees-Braziliaanse China-Brazil Earth Resources Satellite (CBERS) programma. Dit Chinees-Braziliaanse aardobservatieprogramma werd in 1988 opgericht waarna in 1999 de eerste CBERS-satelliet in de ruimte werd gebracht. Alle voorgaande CBERS-satellieten werden succesvol in de ruimte gebracht door Chinese CZ-4B raketten. CBERS 3 werd uitgerust met vier camera's die door de Braziliaanse overheden zouden gebruikt worden om ondermeer bosbranden in het Amazonewoud in kaart te brengen of voor toepassingen op vlak van waterbeheer en stedenbouw. De beelden in zwart-wit afkomstig van deze satelliet zouden een resolutie hebben gehad van ongeveer vijf meter. Net als het Amerikaanse Landsat programma worden beelden afkomstig van CBERS-satellieten ook gratis op het internet geplaatst zodat iedereen deze kan gebruiken.

Kris Christiaens

K. Christiaens

Medebeheerder & hoofdredacteur van Spacepage.
Oprichter & beheerder van Belgium in Space.
Ruimtevaart & sterrenkunde redacteur.

Dit gebeurde vandaag in 1687

Het gebeurde toen

Overlijden van de Pools-Duitse astronoom Johannes Hevelius. Hij publiceerde in 1647 het resultaat van zijn vier jaar durende cartografisch onderzoek van de Maan onder de titel 'Selenographia sive Lunae Descriptio'. Hierbij ontdekte hij ook de zogeheten 'libratie' (langzame schommeling) van de Maan. Tijdens zijn cartografisch werk van de sterrenhemel introduceerde Hevelius ook een aantal sterrenbeelden die vandaag de dag nog steeds in gebruik zijn zoals de sterrenbeelden 'Jachthonden' en 'Sextant'.

Ontdek meer gebeurtenissen

Redacteurs gezocht

Ben je een amateur astronoom met een sterke pen? De Spacepage redactie is steeds op zoek naar enthousiaste mensen die artikelen of nieuws schrijven voor op de website. Geen verplichtingen, je schrijft wanneer jij daarvoor tijd vind. Lijkt het je iets? laat het ons dan snel weten!

Wordt medewerker

Steun Spacepage

Deze website wordt aan onze bezoekers blijvend gratis aangeboden maar om de hoge kosten om de site online te houden te drukken moeten we wel het nodige budget kunnen verzamelen. Ook jij kunt uw bijdrage leveren door ons te ondersteunen met uw donatie zodat we u blijvend kunnen voorzien van het laatste nieuws en artikelen boordevol informatie.

Sociale netwerken