Artistieke impressie van de Boeing 747 met onderaan LauncherOne
Foto: Virgin Galactic

Het Amerikaanse private ruimtevaartbedrijf Virgin Galactic, dat werd opgericht door miljardair Richard Branson, heeft deze week bekend gemaakt dat het een Boeing 747-400 vliegtuig zal gebruiken voor het lanceren van zijn LauncherOne draagraket. De eerste testvluchten moeten al in 2017 plaatsvinden waarna Virgin Galactic hoopt de lanceermarkt van de kleine satellieten te kunnen veroveren. 

Naast ruimtetoerisme wil Virgin Galactic in de toekomst ook een belangrijke speler worden op de commerciële lanceermarkt voor kleine satellieten. Hiervoor ontwikkelde het bedrijf de LauncherOne draagraket die satellieten tot 400 kilogram tot in een lage baan om de Aarde kan brengen. In tegenstelling tot andere draagraketten zal LauncherOne niet gelanceerd worden vanop een lanceerbasis maar zal de raketmotor van deze raket ontstoken worden vanop een hoogte van ongeveer tien kilometer. Om deze hoogte eerst te bereiken, moet LauncherOne bevestigd worden onderaan een zogeheten 'draagvliegtuig'. Oorspronkelijk zou LaunchOne gelanceerd worden vanaf het WhiteKnightTwo vliegtuig dat Virgin Galactic's SpaceShipTwo bemande ruimtevliegtuig tot op grote moet brengen alvorens dit gelanceerd wordt. Het ruimtevaartbedrijf wil zijn WhiteKnightTwo vliegtuig nu alleen nog gaan gebruiken als draagvliegtuig van SpaceShipTwo waardoor men op zoek moest gaan naar een vervanger voor LauncherOne. Deze vervanger bleek uiteindelijk al enkele jaren in dienst te zijn bij de vliegtuigmaatschappij van Richard Branson. Het vliegtuig, een Boeing 747-400 passagiersvliegtuig, behoort al sinds 2001 tot de Virgin vloot van vliegtuigen en zal weldra een belangrijke aanpassing ondergaan. Zo zal men onderaan de linkervleugel van de Boeing 747, die de naam 'Cosmic Girl' kreeg, de LauncherOne draagraket bevestigen zodat dit kan gelanceerd worden vanop een hoogte van ongeveer tien kilometer. LauncherOne is het antwoord van Virgin Galactic op de steeds groter wordende vraag naar kleine lanceersystemen die kleine satellieten zoals cubesats in een baan om de Aarde kunnen brengen. Door de LauncherOne raket onderaan een vliegtuig te bevestigen en dit eerst op grote hoogte te brengen, spaart men dure brandstof uit en kan men veel sneller kleine satellieten lanceren dan vandaag het geval is bij grotere draagraketten. Ook het feit dat een Boeing 747 van overal op Aarde kan vertrekken en landen, is volgens Virgin Galactic een zeer belangrijke troef waarmee men veel geld kan uitsparen. Virgin Galactic liet weten dat de eerste testvluchten met de Boeing 747 en LauncherOne al in 2017 kunnen plaatsvinden. Het private ruimtevaartbedrijf heeft momenteel al een contract afgesloten met NASA ter waarde van 4,7 miljoen dollar voor het lanceren van meer dan twaalf kleine, experimentele satellieten. Daarnaast sloot het bedrijf van Branson ook al een contract af met OneWeb dat met behulp van een netwerk van kleine satellieten wereldwijd internet wil aanbieden. Onderaan dit artikel kan u een filmpje bekijken over LauncherOne en zijn nieuw draagvliegtuig!

Launcher One

Kris Christiaens

K. Christiaens

Medebeheerder & hoofdredacteur van Spacepage.
Oprichter & beheerder van Belgium in Space.
Ruimtevaart & sterrenkunde redacteur.

Dit gebeurde vandaag in 1969

Het gebeurde toen

Lancering vanop de Bajkonoer lanceerbasis van het Russische ruimtetuig Sojoez 5 met aan boord de drie kosmonauten Boris Volynov, Aleksei Yeliseyev en Yevgeny Khrunov. Het doel van deze missie was Sojoez 5 in de ruimte te laten koppelen met het Sojoez 4 ruimtetuig waarin zich één kosmonaut bevond waarna kosmonauten door middel van een ruimtewandeling konden wisselen van ruimtevaartuig. Een dag na de lancering koppelden beide ruimtetuigen zich aan elkaar en begaven twee kosmonauten zich van de Sojoez 5 naar het Sojoez 4 ruimtevaartuig. Dit was de eerste maal in de geschiedenis dat twee bemande ruimtetuigen in een baan om de Aarde aan elkaar koppelden en dat een crew zich door middel van een ruimtewandeling van het ene ruimtetuig naar het andere begaf. Foto: Roscosmos

Ontdek meer gebeurtenissen

Redacteurs gezocht

Ben je een amateur astronoom met een sterke pen? De Spacepage redactie is steeds op zoek naar enthousiaste mensen die artikelen of nieuws schrijven voor op de website. Geen verplichtingen, je schrijft wanneer jij daarvoor tijd vind. Lijkt het je iets? laat het ons dan snel weten!

Wordt medewerker

Steun Spacepage

Deze website wordt aan onze bezoekers blijvend gratis aangeboden maar om de hoge kosten om de site online te houden te drukken moeten we wel het nodige budget kunnen verzamelen. Ook jij kunt uw bijdrage leveren door ons te ondersteunen met uw donatie zodat we u blijvend kunnen voorzien van het laatste nieuws en artikelen boordevol informatie.

1%

Sociale netwerken