Artistieke impressie van de Terran R raket.
Foto: Relativity Space

Het Amerikaanse ruimtevaartbedrijf Relativity Space heeft op dinsdag 8 juni 2021 zijn plannen bekend gemaakt voor de ontwikkeling van een tweetraps raket die volledig herbruikbaar is. De Terran R raket zal bestaan uit onderdelen die gemaakt worden met een 3D-printer en moet vrachten tot meer dan 20 ton tot in een lage baan om de aarde kunnen brengen. Opvallend aan de Terran R raket is dat deze sterk gelijkt op de Starship raket van SpaceX. 

Relativity Space werd in 2015 opgericht en heeft zijn hoofdzetel in Los Angeles, Californië. Van bij het begin werkt het bedrijf aan de ontwikkeling van een eigen raketmotor en een eigen raket, de Terran 1. Deze raket moet in 2021 voor het eerst gelanceerd worden en zal gebruikt worden voor het lanceren van satellieten in opdracht van NASA, Intelsat, Iridium en de US Department of Defense. Eén van de zaken waar Relativity Space zich vooral wil in specialiseren is in herbruikbare onderdelen die gemaakt worden met een 3D-printer. Hierdoor kan Relativity Space veel sneller en goedkoper raketten bouwen en kunnen er volgens het bedrijf met deze technologie zelfs onderdelen gebouwd worden op een toekomstige basis op Mars. Naast de ontwikkeling van de 35-meter lange Terran 1 raket maakte Relativity Space nu ook bekend dat het bedrijf ook nog een zwaardere variant gaat ontwikkelen, de Terran R.

De nieuwe Terran R raket is 66 meter lang, heeft een diameter van 4,9 meter en bestaat uit twee trappen die beiden herbruikbaar zijn. Onderaan de onderste rakettrap bevinden zich zeven Aeon R raketmotoren en de tweede rakettrap zal worden aangedreven met één Aeon 1 raketmotor. Het ontwerp van de Terran R raket lijkt sterk op dat van de Starship raket van SpaceX. Relativity Space wil met zijn Terran R raket vooral de concurrentie aangaan met Falcon 9 raket van het succesvolle ruimtevaartbedrijf SpaceX. Zo moet de Terran R raket makkelijk 20 ton tot in een lage baan om de aarde kunnen brengen terwijl de Falcon 9 raket van SpaceX 15,6 ton tot in een lage baan kan brengen. Zowel de Terran 1 alsook de Terran R raketten zullen in de toekomst gelanceerd worden vanop Launch Complex 16 op Cape Canaveral in Florida. De ontwikkeling van de nieuwe Terran R raket komt nu in versnelling doordat het bedrijf 650 miljoen dollar heeft kunnen ophalen tijdens een nieuwe investeringsronde. De eerste lancering van de Terran R raket is voorzien voor 2024. 

Relativity SpaceDe Terran 1 en Terran R raket - Foto: Relativity Space

Kris Christiaens

K. Christiaens

Medebeheerder & hoofdredacteur van Spacepage.
Oprichter & beheerder van Belgium in Space.
Ruimtevaart & sterrenkunde redacteur.

Dit gebeurde vandaag in 1986

Het gebeurde toen

Het Amerikaanse ruimteveer Challenger (STS-51-L) spat 73 seconden na de start van de lancering uit elkaar als gevolg van een brandstoflek in de rechterstuwraket. Zeven astronauten, waaronder de lerares Christa McAuliffe komen hierbij om het leven. Voor de Verenigde Staten, en de rest van de wereld die de lancering rechtstreeks volgden, was dit een grote ramp. De officiële onderzoekscommissie die na de ramp door toenmalig president Ronald Reagan werd ingesteld, concludeerde dat de waterstof en zuurstof, aan boord van de externe brandstoftank, in een grote wolk weliswaar zeer snel verbrandden, maar dat van explosieve verbranding geen sprake was. Het ruimteveer Challenger bevond zich midden in het inferno van de verbrandende brandstoffen en werd uiteindelijk uit elkaar gerukt. Foto: NASA

Ontdek meer gebeurtenissen

Redacteurs gezocht

Ben je een amateur astronoom met een sterke pen? De Spacepage redactie is steeds op zoek naar enthousiaste mensen die artikelen of nieuws schrijven voor op de website. Geen verplichtingen, je schrijft wanneer jij daarvoor tijd vind. Lijkt het je iets? laat het ons dan snel weten!

Wordt medewerker

Steun Spacepage

Deze website wordt aan onze bezoekers blijvend gratis aangeboden maar om de hoge kosten om de site online te houden te drukken moeten we wel het nodige budget kunnen verzamelen. Ook jij kunt uw bijdrage leveren door ons te ondersteunen met uw donatie zodat we u blijvend kunnen voorzien van het laatste nieuws en artikelen boordevol informatie.

Sociale netwerken