Foto: Firefly Aerospace

Firefly Aerospace, een Amerikaans ruimtetransportbedrijf dat in 2017 werd opgericht, kondigde op 14 september 2023 aan dat het bedrijf met succes zijn zelf ontwikkelde Alpha raket lanceerde en het VICTUS NOX ruimtevaartuig probleemloos uitzette in een baan om de aarde. Onder leiding van het Space Systems Command's (SSC) Space Safari Program Office van de U.S. Space Force en in nauwe samenwerking met het Rocket Systems Launch Program, bevordert de missie het vermogen van de natie om snel te reageren op behoeften in de ruimte tijdens een conflict of als reactie op een bedreiging van de nationale veiligheid.

"Vandaag was een ongelooflijk succes voor de Space Force, het Firefly team en onze natie na het slagen van deze complexe responsieve ruimtemissie," zei Bill Weber, CEO van Firefly Aerospace. "Ons gecombineerd commercieel en overheidsteam voerde de missie uit met een recordsnelheid, wendbaarheid en flexibiliteit, en voegde een essentiële mogelijkheid toe om te voldoen aan nationale veiligheidsbehoeften." Na ontvangst van het bericht van lancering en de baanvereisten van de U.S. Space Force, voltooide Firefly Aerospace binnen 24 uur alle laatste voorbereidingen voor de lancering, waaronder trajectsoftware-updates, montering van de satelliet op de raket, transport naar het lanceerplatform en de raket voorzien van brandstof. Alpha Aerospace lanceerde zijn raket vervolgens tijdens het eerste beschikbare moment, 27 uur na ontvangst van de lanceerorders.

De vlucht begon met een nominale countdown en liftoff op 14 september en verliep naadloos in elke fase van de vlucht, inclusief het afschakelen van de hoofdmotor in de eerste fase (MECO), de afstoting van de onderste rakettrap en de ontsteking van de tweede fase. Alpha bracht vervolgens de Millennium Space Systems-satelliet naar de doelbestemming in een lage baan om de aarde. Firefly testte ook met succes een herontsteking van de tweede rakettrap van de Alpha en een gerichte terugkeer.

"Ik ben ongelooflijk trots op het team dat deze kritieke mijlpalen heeft behaald en met succes heeft gelanceerd in een paar uur in plaats van weken of maanden in een typische operatie", zegt Adam Oakes, VP Launch Vehicles bij Firefly Aerospace. "Als onze derde vlucht, valideert deze missie verder Firefly's technologische nauwkeurigheid, passie en toewijding die nodig is om te zegevieren als de toonaangevende responsieve aanbieder van lanceringen voor zowel de overheid als commerciële klanten."

"Het succes van de VICTUS NOX-missie bewijst niet alleen een belangrijk aspect van de TacRS-capaciteit van de Verenigde Staten, maar biedt ook echt nut voor de oorlogsjager", zegt Col. Bryon McClain, Program Executive Officer voor het Space Domain Awareness and Combat Power directoraat, dat toezicht houdt op SSC's Space Safari programmabureau. "Door nauw samen te werken met ons Assured Access to Space-team en industriële partners, blijft het Space Safari-team aantonen hoe TacRS ons in staat stelt om snel te reageren op dringende behoeften in de ruimte."

Voortbouwend op het succes van vandaag, is Firefly Aerospace de Alpha productie en het testen voor meerdere komende lanceringen aan het opvoeren, waaronder missies ter ondersteuning van Lockheed Martin, NASA, de NRO, en nog veel meer.

Over Firefly Aerospace

Firefly Aerospace is een end-to-end ruimtetransportbedrijf met lanceer-, maan- en on-orbit-diensten. Firefly heeft zijn hoofdkantoor in centraal Texas en is een portfoliobedrijf van AE Industrial Partners ("AEI") dat zich richt op het leveren van snelle, betrouwbare en betaalbare toegang tot de ruimte voor overheid en commerciële klanten. Firefly's kleine tot middelgrote draagraketten, maanlanders en orbitale voertuigen bieden de ruimtevaartindustrie één enkele bron voor missies van de lage baan om de aarde tot het oppervlak van de maan en verder.

Bron: Firefly Aerospace

Kris Christiaens

K. Christiaens

Medebeheerder & hoofdredacteur van Spacepage.
Oprichter & beheerder van Belgium in Space.
Ruimtevaart & sterrenkunde redacteur.

Dit gebeurde vandaag in 1976

Het gebeurde toen

Lancering vanop de Cape Canaveral lanceerbasis in Florida van de Amerikaans-Duitse Helios-B ruimtesonde. Net als Helios-A werd ook de Helios-B ruimtesonde in een heliocentrische baan gebracht, net binnen de baan van planeet Mercurius, om de Zon te kunnen bestuderen. Het ruimtetuig vloog enkele maanden later uiteindelijk op een afstand van "slechts" 43 432 kilometer langs de Zon. De sondes bereikten tijdens hun ruimtereis een topsnelheid van 70 kilometer per seconde waardoor het destijds de snelste machines ooit waren die door mens werden gebouwd. Foto: NASA

Ontdek meer gebeurtenissen

Redacteurs gezocht

Ben je een amateur astronoom met een sterke pen? De Spacepage redactie is steeds op zoek naar enthousiaste mensen die artikelen of nieuws schrijven voor op de website. Geen verplichtingen, je schrijft wanneer jij daarvoor tijd vind. Lijkt het je iets? laat het ons dan snel weten!

Wordt medewerker

Steun Spacepage

Deze website wordt aan onze bezoekers blijvend gratis aangeboden maar om de hoge kosten om de site online te houden te drukken moeten we wel het nodige budget kunnen verzamelen. Ook jij kunt uw bijdrage leveren door ons te ondersteunen met uw donatie zodat we u blijvend kunnen voorzien van het laatste nieuws en artikelen boordevol informatie.

1%

Sociale netwerken