Foto: CrunchLabs

De escalatie van stunts op YouTube heeft een nieuw hoogtepunt bereikt met het aanbod van Mark Rober om een selfie te nemen met de aarde met behulp van een satelliet die hij in een baan om de aarde lanceert in samenwerking met Google en T-Mobile. Rober is een voormalig NASA-ingenieur die naam heeft gemaakt op YouTube met glitterbombardementen op pakjesdieven, het ontwerpen van 's werelds grootste waterpistool en het bouwen van een hindernisbaan voor eekhoorns. Nu combineert hij zijn interesses en kennis met de lancering van een satelliet die foto's kan maken van ieders portret, weergegeven op een Google Pixel met onze prachtige planeet op de achtergrond.

Als je Rober vertelt waar je woont, beweert hij dat hij de selfie neemt terwijl de satelliet, genaamd SATGUS, zich boven jouw stad bevindt, en hij vertelt je precies wanneer de foto wordt genomen, zodat je naar buiten kunt gaan en technisch gezien twee keer op de foto kunt. Het is de bedoeling dat de satelliet in januari 2025 door SpaceX wordt gelanceerd (aan boord van de Transporter 12-missie) en een paar maanden daarna zal beginnen met het maken van selfie-foto's.

Ja, het is een gimmick en hoewel Rober en T-Mobile de mogelijkheid als “gratis” adverteren, moet ik je helaas mededelen dat er een aantal voorwaarden aan verbonden zijn. Je moet een abonnement nemen op CrunchLabs, dat bouwpakketten voor kinderen aanbiedt, om de gratis code voor de satelliet selfie te krijgen. (CrunchLab-abonnementen kosten tussen de $25 en $80 per jaar, afhankelijk van het gekozen pakket). Bestaande T-Mobile abonnees kunnen ook een gratis code krijgen via de T-Life app en Google Pixel klanten krijgen ook codes aangeboden. Codes kunnen vanaf 3 december worden ingewisseld op spaceselfie.com. Je wordt doorverwezen om je selfie te uploaden, waarna je een e-mail ontvangt waarin je kunt zien wanneer je selfie wordt genomen.

Rober heeft een hele YouTube-video gemaakt waarin het mechanisme van de selfie-satelliet wordt uitgelegd. Er zijn eigenlijk twee camera's en twee Google Pixel-telefoons aan weerszijden van de satelliet gemonteerd voor redundantie, en het hele ding wordt aangedreven door externe zonnepanelen, die energie naar een 120Wh batterijpakket stuurt. Dit creëert eigenlijk een uniek probleem voor de satelliet, die minstens drie verschillende kanten op moet kijken om zonne-energie te verzamelen, selfies te maken en foto's te verzenden en ontvangen, zonder propellors of stuwraketten om van positie te veranderen. Om dit op te lossen installeerde het team van Rober een vliegwiel in de satelliet om hem te helpen van positie te veranderen, afhankelijk van welke actie hij uitvoert. 

Space Selfie website: https://space.crunchlabs.com

Kris Christiaens

K. Christiaens

Medebeheerder & hoofdredacteur van Spacepage.
Oprichter & beheerder van Belgium in Space.
Ruimtevaart & sterrenkunde redacteur.

Dit gebeurde vandaag in 1976

Het gebeurde toen

Lancering vanop de Cape Canaveral lanceerbasis in Florida van de Amerikaans-Duitse Helios-B ruimtesonde. Net als Helios-A werd ook de Helios-B ruimtesonde in een heliocentrische baan gebracht, net binnen de baan van planeet Mercurius, om de Zon te kunnen bestuderen. Het ruimtetuig vloog enkele maanden later uiteindelijk op een afstand van "slechts" 43 432 kilometer langs de Zon. De sondes bereikten tijdens hun ruimtereis een topsnelheid van 70 kilometer per seconde waardoor het destijds de snelste machines ooit waren die door mens werden gebouwd. Foto: NASA

Ontdek meer gebeurtenissen

Redacteurs gezocht

Ben je een amateur astronoom met een sterke pen? De Spacepage redactie is steeds op zoek naar enthousiaste mensen die artikelen of nieuws schrijven voor op de website. Geen verplichtingen, je schrijft wanneer jij daarvoor tijd vind. Lijkt het je iets? laat het ons dan snel weten!

Wordt medewerker

Steun Spacepage

Deze website wordt aan onze bezoekers blijvend gratis aangeboden maar om de hoge kosten om de site online te houden te drukken moeten we wel het nodige budget kunnen verzamelen. Ook jij kunt uw bijdrage leveren door ons te ondersteunen met uw donatie zodat we u blijvend kunnen voorzien van het laatste nieuws en artikelen boordevol informatie.

1%

Sociale netwerken