Foto: NASA

De Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA en het Mohammed bin Rashid Space Centre (MBRSC) van de Verenigde Arabische Emiraten (VAE) kondigden op zondag 7 januari 2024 plannen aan voor het ruimtecentrum om een luchtsluis te leveren voor Gateway, het eerste ruimtestation van de mensheid dat in een baan om de maan zal cirkelen. Het 'maanstation' zal NASA's missies voor langetermijnverkenning van de maan onder Artemis ondersteunen ten behoeve van iedereen. 

"Als voorzitter van de National Space Council heb ik het tot een prioriteit gemaakt om de internationale samenwerking in de ruimte te verbeteren. De aankondiging van vandaag en het partnerschap tussen de Verenigde Staten en de Verenigde Arabische Emiraten bevorderen dit belangrijke werk. Door onze middelen, wetenschappelijke capaciteit en technische vaardigheden te combineren, zullen de VS en de VAE onze gezamenlijke visie op de ruimte bevorderen en ervoor zorgen dat deze buitengewone kansen biedt voor iedereen hier op aarde," zei vicepresident Kamala Harris. In het kader van een nieuwe uitvoeringsovereenkomst die hun samenwerking met NASA op het gebied van bemande ruimtevaart via Gateway uitbreidt, zal MBRSC de crew- en wetenschaps-luchtsluismodule van Gateway leveren, evenals een astronaut uit de VAE die tijdens een toekomstige Artemis-missie naar het maanstation zal vliegen.

"De Verenigde Staten en de Verenigde Arabische Emiraten markeren een historisch moment in de samenwerking van onze naties in de ruimte en de toekomst van de verkenning van de menselijke ruimte," zei NASA Administrator Bill Nelson. "We bevinden ons in een nieuw tijdperk van verkenning via Artemis - versterkt door de vreedzame en internationale verkenning van de ruimte. De terbeschikkingstelling van de luchtsluis aan Gateway door de VAE zal astronauten in staat stellen baanbrekende wetenschap te bedrijven in de diepe ruimte en voorbereidingen te treffen om de mensheid ooit naar Mars te sturen."

Naast het bedienen van de luchtsluis zal MBRSC ook technische ondersteuning bieden voor de levensduur van het maanruimtestation. De luchtsluis zal de overdracht van bemanning en wetenschappelijk onderzoek van en naar de leefbare omgeving van de onder druk staande bemanningsmodules van Gateway naar het vacuüm van de ruimte mogelijk maken. Deze transfers ondersteunen de wetenschap in de diepe ruimte en het onderhoud van Gateway. Gateway zal duurzame verkenning en onderzoek in de diepe ruimte ondersteunen, een thuis bieden voor astronauten om te leven en te werken, inclusief een verzamelplaats voor maanmissies, en een mogelijkheid om ruimtewandelingen te maken terwijl ze rond de maan draaien.

NASA's Artemis-programma is de meest diverse en brede coalitie van naties op het gebied van menselijke verkenning in de diepe ruimte. In samenwerking met de CSA (Canadian Space Agency), ESA (European Space Agency), JAXA (Japan Aerospace Exploration Agency), en nu de MBRSC, zal NASA mensen terugsturen naar het maanoppervlak voor wetenschappelijke ontdekkingen en een pad uitstippelen voor de eerste menselijke missies naar Mars.

Deze nieuwste samenwerking op het gebied van Gateway bouwt voort op de eerdere samenwerking tussen NASA en de VAE op het gebied van bemande ruimtevaart. In 2019 werd Hazzaa Almansoori de eerste Emirati die naar de ruimte vloog tijdens een korte missie naar het internationale ruimtestation, waarin hij samen met NASA experimenten uitvoerde en educatieve activiteiten ontplooide. Een tweede Emirati astronaut, Sultan Al Neyadi, ging in 2023 met NASA's SpaceX Crew-6 missie naar het ruimtestation, waar hij deelnam aan het wetenschappelijk onderzoek van het drijvende laboratorium dat de menselijke kennis bevordert en het leven op aarde verbetert. De VAE hebben momenteel nog twee astronautenkandidaten in opleiding bij NASA's Johnson Space Center in Houston. NASA heeft ook met de VAE samengewerkt op het gebied van Marsonderzoek en onderzoek naar mensen en analoge studies ter ondersteuning van wederzijdse exploratieprioriteiten.

In 2020 behoorden de Verenigde Staten en de VAE tot de oorspronkelijke ondertekenaars van de Artemis-akkoorden, een praktische reeks principes die als leidraad dienen voor de samenwerking op het gebied van ruimteverkenning tussen landen die deelnemen aan NASA's maanverkenningsprogramma voor de 21e eeuw. Met Artemis zal NASA de eerste vrouw en de eerste kleurling op het maanoppervlak laten landen, de weg vrijmaken voor een langdurige aanwezigheid op de maan en als springplank dienen om de eerste astronauten naar Mars te sturen.

Bron: NASA

Kris Christiaens

K. Christiaens

Medebeheerder & hoofdredacteur van Spacepage.
Oprichter & beheerder van Belgium in Space.
Ruimtevaart & sterrenkunde redacteur.

Dit gebeurde vandaag in 1976

Het gebeurde toen

Lancering vanop de Cape Canaveral lanceerbasis in Florida van de Amerikaans-Duitse Helios-B ruimtesonde. Net als Helios-A werd ook de Helios-B ruimtesonde in een heliocentrische baan gebracht, net binnen de baan van planeet Mercurius, om de Zon te kunnen bestuderen. Het ruimtetuig vloog enkele maanden later uiteindelijk op een afstand van "slechts" 43 432 kilometer langs de Zon. De sondes bereikten tijdens hun ruimtereis een topsnelheid van 70 kilometer per seconde waardoor het destijds de snelste machines ooit waren die door mens werden gebouwd. Foto: NASA

Ontdek meer gebeurtenissen

Redacteurs gezocht

Ben je een amateur astronoom met een sterke pen? De Spacepage redactie is steeds op zoek naar enthousiaste mensen die artikelen of nieuws schrijven voor op de website. Geen verplichtingen, je schrijft wanneer jij daarvoor tijd vind. Lijkt het je iets? laat het ons dan snel weten!

Wordt medewerker

Steun Spacepage

Deze website wordt aan onze bezoekers blijvend gratis aangeboden maar om de hoge kosten om de site online te houden te drukken moeten we wel het nodige budget kunnen verzamelen. Ook jij kunt uw bijdrage leveren door ons te ondersteunen met uw donatie zodat we u blijvend kunnen voorzien van het laatste nieuws en artikelen boordevol informatie.

1%

Sociale netwerken