Dit beeld, gemaakt met een scanning-elektronenmicroscoop (SEM), toont tunnels en gebogen microtunnels in een Marsmeteoriet
Foto: NASA

Na de vondst van stromend water op Mars, midden februari 2014, presenteert NASA opnieuw een belangrijke ontdekking. Een team wetenschappers van het Johnson Space Center in Houston en het Jet Propulsion Laboratory in Californië, heeft in een Marsmeteoriet bewijzen gevonden van water. De resultaten zijn gepubliceerd in het februarinummer van Astrobiology. Het verhaal doet uiteraard denken aan de vondst van een mogelijk biogene structuur in een Marsmeteoriet (de ALH84001) in 1996. Leden uit het toenmalige onderzoeksteam, zijn ook bij de huidige vondst betrokken.

Nu gaat het om de 14 kg zware Marsmeteoriet Yamato 000593 (Y000593). Verschillende structuren in de meteoriet zouden op biologische processen kunnen wijzen. Het zou impliceren dat honderden miljoenen jaren geleden er leven op Mars geweest kan zijn. De meteoriet werd 1,3 miljard jaar geleden gevormd als onderdeel van een lavastroom op Mars. Ongeveer 12 miljoen jaar geleden, zorgde een grote inslag op Mars ervoor dat het brokstuk in de ruimte terechtkwam. Ongeveer 50.000 jaar geleden viel het op aarde. In 2000 werd de meteoriet door een Japans expeditieteam gevonden op de Yamato gletsjer op Antarctica. Ze werd geklasseerd als een nakhliet, een subgroep van de SNC-meteorieten waarvan algemeen wordt aanvaard dat ze van Mars afkomstig zijn.

De bewuste structuren zijn tunnels en microtunnels in kleimineralen (iddingsiet). Dergelijke structuren vinden we ook terug in aards basalt, waar ze het resultaat zijn van bacteriële activiteit. Daarnaast vond men kleine sferules (grootte-orde van nanometer tot micrometer) waarin meer koolstof zit dan in de omringende kleimineralen. Een abiotische oorsprong sluiten de onderzoekers niet uit, maar dergelijke sferules kunnen ook biotisch zijn en dan is de combinatie met de microtunnels natuurlijk intrigerend.

De tunnels, microtunnels en sferulen zijn voor de onderzoekers bewijzen van een vroeger waterreservoir op Mars, waarin ook koolstof voorkwam. En een dergelijke omgeving is ideaal voor het ontstaan of herbergen van levende organismen, zoals bacteriën. De onderzoekers erkennen wel dat de meteoriet kan gecontamineerd zijn met aardse koolstof, maar de resultaten zijn toch interessant genoeg, omdat ze het onderzoek van Marsmeteorieten en van microstructuren stimuleren.

Arjan van der Star

Arjan van der Star

Geoloog & docent aardrijkskunde in de lerarenopleiding aan GROEP TDocent Sustainable Development en Geopolitics in een UNESCO-programmaLid van diverse wetenschappelijke verenigingen, internetfora en gemeentelijke adviesraden

Dit gebeurde vandaag in 1976

Het gebeurde toen

Lancering vanop de Cape Canaveral lanceerbasis in Florida van de Amerikaans-Duitse Helios-B ruimtesonde. Net als Helios-A werd ook de Helios-B ruimtesonde in een heliocentrische baan gebracht, net binnen de baan van planeet Mercurius, om de Zon te kunnen bestuderen. Het ruimtetuig vloog enkele maanden later uiteindelijk op een afstand van "slechts" 43 432 kilometer langs de Zon. De sondes bereikten tijdens hun ruimtereis een topsnelheid van 70 kilometer per seconde waardoor het destijds de snelste machines ooit waren die door mens werden gebouwd. Foto: NASA

Ontdek meer gebeurtenissen

Redacteurs gezocht

Ben je een amateur astronoom met een sterke pen? De Spacepage redactie is steeds op zoek naar enthousiaste mensen die artikelen of nieuws schrijven voor op de website. Geen verplichtingen, je schrijft wanneer jij daarvoor tijd vind. Lijkt het je iets? laat het ons dan snel weten!

Wordt medewerker

Steun Spacepage

Deze website wordt aan onze bezoekers blijvend gratis aangeboden maar om de hoge kosten om de site online te houden te drukken moeten we wel het nodige budget kunnen verzamelen. Ook jij kunt uw bijdrage leveren door ons te ondersteunen met uw donatie zodat we u blijvend kunnen voorzien van het laatste nieuws en artikelen boordevol informatie.

1%

Sociale netwerken