Het traject van asteroïde 2012 DA14
Foto: NASA / JPL

Op vrijdag 15 februari 2013 zal een kleine asteroïde rakelings langs de Aarde scheren. De asteroïde 2012 DA14 werd op 23 februari 2012 ontdekt in Spanje en is ongeveer 50 meter groot. De kortste nadering tot de Aarde bedraagt op 15 februari omstreeks 20u25 Belgische tijd net geen 28 000 kilometer.

De asteroïde 2012 DA14 wordt door sterrenkundigen ook wel een ‘Near Earth Object’ (NEO) of ‘Aardscheerder’ genoemd. Dit zijn asteroïden met een zodanige baan om de Zon dat deze de baan van de Aarde kruist en hierdoor dicht in de buurt komen van onze planeet. Hierdoor behoort asteroïde 2012 DA14 tot een klasse van hemelobjecten dat door onderzoekers nauwlettend in de gaten wordt gehouden. Het vijftig meter grote object zou éénmaal om de 366 dagen om de Zon draaien maar door de korte scheervlucht langs de Aarde wordt de baan van deze asteroïde gewijzigd als gevolg van de aantrekkingskracht van onze planeet. Zo zou de omlooptijd van de rotsblok om de Zon worden teruggebracht naar 317 dagen. Ondanks zijn dichte passage langs de Aarde hebben onderzoekers en sterrenkundigen al uitvoerig laten weten dat er geen gevaar is voor de mens. Zo zou de kans op een inslag op Aarde 1 op de 7 692 308 000 bedragen. Wetenschappers gaan ervan uit dat objecten als asteroïde 2012 DA14 eens om de 1 200 jaar inslaan op de Aarde. Ook is de kans op een botsing met een satelliet of ruimtetuig heel klein. Even werd hiervoor gevreesd aangezien asteroïde 2012 DA14 zich dichter tot de Aarde zal begeven dan geostationaire weer- en communicatiesatellieten. Na de passage op 15 februari 2013 zal asteroïde 2012 DA14 op 16 februari 2046 op een afstand van 60 000 kilometer opnieuw langs de Aarde vliegen.

Zelf de asteroïde waarnemen?

Doordat asteroïde 2012 DA14 zeer dicht langs de Aarde vliegt, is het object bij goede weersomstandigheden waar te nemen. Zo bedraagt de magnitude van de asteroïde bij zijn dichtste nadering ongeveer 7,5 waardoor dit object al moet te zien zijn met een goede verrekijker of telescoop. Rond het moment van de dichtste nadering is de asteroïde zichtbaar vanuit Europa, Afrika en Azië. De asteroïde zal te herkennen zijn als een object dat zich tussen de sterren noordwaarts voortbeweegt met een snelheid van een halve graad per minuut. Door zijn dichte passage langs de Aarde is de positie van de waarnemer op Aarde echter wel zeer bepalend voor de plaats aan de nachtelijke hemel waar je moet kijken om het object terug te vinden.

Kris Christiaens

K. Christiaens

Medebeheerder & hoofdredacteur van Spacepage.
Oprichter & beheerder van Belgium in Space.
Ruimtevaart & sterrenkunde redacteur.

Dit gebeurde vandaag in 1687

Het gebeurde toen

Overlijden van de Pools-Duitse astronoom Johannes Hevelius. Hij publiceerde in 1647 het resultaat van zijn vier jaar durende cartografisch onderzoek van de Maan onder de titel 'Selenographia sive Lunae Descriptio'. Hierbij ontdekte hij ook de zogeheten 'libratie' (langzame schommeling) van de Maan. Tijdens zijn cartografisch werk van de sterrenhemel introduceerde Hevelius ook een aantal sterrenbeelden die vandaag de dag nog steeds in gebruik zijn zoals de sterrenbeelden 'Jachthonden' en 'Sextant'.

Ontdek meer gebeurtenissen

Redacteurs gezocht

Ben je een amateur astronoom met een sterke pen? De Spacepage redactie is steeds op zoek naar enthousiaste mensen die artikelen of nieuws schrijven voor op de website. Geen verplichtingen, je schrijft wanneer jij daarvoor tijd vind. Lijkt het je iets? laat het ons dan snel weten!

Wordt medewerker

Steun Spacepage

Deze website wordt aan onze bezoekers blijvend gratis aangeboden maar om de hoge kosten om de site online te houden te drukken moeten we wel het nodige budget kunnen verzamelen. Ook jij kunt uw bijdrage leveren door ons te ondersteunen met uw donatie zodat we u blijvend kunnen voorzien van het laatste nieuws en artikelen boordevol informatie.

Sociale netwerken