Het Hubble-stemvorkdiagram van 11 miljard jaar geleden
Foto: NASA / ESA

Hoe zagen sterrenstelsels er elf miljard jaar geleden uit? Op deze vraag probeerden sterrenkundigen met behulp van de Hubble ruimtetelescoop een antwoord te vinden om na te gaan of de bekende Hubble classificatie ook toen al zou kunnen gebruikt worden. Het uiteindelijk antwoord is dat toen de vorm, kleur en grootte van sterrenstelsels nauwelijks veranderd is.

Astronomen delen sterrenstelsels in het heelal in volgens de zogeheten 'Hubble classificatie' die genoemd werd naar naamgever van de classificatie, Edwin Hubble. Deze classificatie, dat ook het 'Hubble stemvorkdiagram' wordt genoemd, onderscheidt sterrenstelsels op basis van hun vorm en mate van stervorming. Zo kennen we spiraalstelsels, balkspiraalstelsels, elliptische stelsels en onregelmatige sterrenstelsels. Tussen de (balk-) spiraalstelsels en de elliptische sterrenstelsels zit nog een tussenvorm, de lensvormige sterrenstelsels. Het onderscheid tussen de vele sterrenstelsels werd gebaseerd op gegevens uit het huidige heelal maar astronomen zijn altijd al nieuwschierig geweest of de classificatie ook kan gebruikt worden wanneer we ver terugkijken in de tijd. Dankzij voorgaande onderzoeken wist men al dat de classificatie werkt tot acht miljard jaar terug maar sterrenkundigen wouden onderzoeken of dit nog steeds het geval was wanneer men nog verder in de tijd terug zou kijken. Door de nieuwe waarnemingen heeft men nu nog eens 2,5 miljard jaar verder kunnen terugkijken (80% van de leeftijd van het heelal) en heeft men ontdekt dat de gelijkenis met het stemvorkdiagram van Hubble nog steeds zeer groot is. Uit het nieuwe onderzoek, waarbij men gebruikt heeft gemaakt van Hubble’s Wide Field Camera 3 (WFC3), heeft men ook kunnen vaststellen dat sterrenstelsels met de omvang van ons eigen melkwegstelsel nog zeldzaam zijn in het jonge heelal. In het nieuwe onderzoek werd ook gelet op de vorm van grote 'volwassen' sterrenstelsels als ons eigen melkwegstelsel. Ook daar kan men het onderscheid tussen blauwe schijfvormige en onregelmatige sterrenstelsels met veel stervorming en zware rode sterrenstelsels zonder stervorming al maken.

Bron: http://www.spacetelescope.org/news/heic1315/

Kris Christiaens

K. Christiaens

Medebeheerder & hoofdredacteur van Spacepage.
Oprichter & beheerder van Belgium in Space.
Ruimtevaart & sterrenkunde redacteur.

Dit gebeurde vandaag in 1687

Het gebeurde toen

Overlijden van de Pools-Duitse astronoom Johannes Hevelius. Hij publiceerde in 1647 het resultaat van zijn vier jaar durende cartografisch onderzoek van de Maan onder de titel 'Selenographia sive Lunae Descriptio'. Hierbij ontdekte hij ook de zogeheten 'libratie' (langzame schommeling) van de Maan. Tijdens zijn cartografisch werk van de sterrenhemel introduceerde Hevelius ook een aantal sterrenbeelden die vandaag de dag nog steeds in gebruik zijn zoals de sterrenbeelden 'Jachthonden' en 'Sextant'.

Ontdek meer gebeurtenissen

Redacteurs gezocht

Ben je een amateur astronoom met een sterke pen? De Spacepage redactie is steeds op zoek naar enthousiaste mensen die artikelen of nieuws schrijven voor op de website. Geen verplichtingen, je schrijft wanneer jij daarvoor tijd vind. Lijkt het je iets? laat het ons dan snel weten!

Wordt medewerker

Steun Spacepage

Deze website wordt aan onze bezoekers blijvend gratis aangeboden maar om de hoge kosten om de site online te houden te drukken moeten we wel het nodige budget kunnen verzamelen. Ook jij kunt uw bijdrage leveren door ons te ondersteunen met uw donatie zodat we u blijvend kunnen voorzien van het laatste nieuws en artikelen boordevol informatie.

Sociale netwerken