De tropische storm Pamela in oktober 2021.
Foto: NOAA/RAMMB/Colorado State University

NASA heeft een nieuwe aardwetenschappelijke missie geselecteerd die het gedrag van tropische stormen en onweersbuien zal bestuderen, inclusief hun invloed op weer- en klimaatmodellen. De missie wordt een verzameling van drie zogeheten 'SmallSats', die in nauwe coördinatie vliegen, genaamd Investigation of Convective Updrafts (INCUS), en zal naar verwachting in 2027 worden gelanceerd als onderdeel van NASA's Earth Venture Program.

NASA selecteerde INCUS via de Earth Venture Mission-3 (EVM-3) aanvraag van het agentschap, dat op zoek was naar complete, in de ruimte gestationeerde onderzoeken om belangrijke wetenschappelijke vragen te beantwoorden en gegevens te produceren die van maatschappelijk belang zijn op het gebied van aardwetenschappen. NASA heeft in maart 2021 twaalf voorstellen voor EVM-3-missies ontvangen. Na een gedetailleerde evaluatie door panels van wetenschappers en ingenieurs, selecteerde het ruimtevaartagentschap INCUS om verder te gaan met de ontwikkeling.

"Elk van onze aardwetenschappelijke missies is zorgvuldig gekozen om bij te dragen aan een robuuste portefeuille van onderzoek over de planeet waarop we leven," zei Thomas Zurbuchen, associate administrator voor het Science Mission Directorate van het agentschap in Washington. "INCUS vult een belangrijke niche om ons te helpen bij het begrijpen van extreem weer en de invloed daarvan op klimaatmodellen - dit alles dient om cruciale informatie te verschaffen die nodig is om de gevolgen van het weer en het klimaat voor onze gemeenschappen te beperken."

INCUS wil rechtstreeks onderzoeken waarom convectieve stormen, zware neerslag en wolken zich precies voordoen wanneer en waar ze zich vormen. Het onderzoek vloeit voort uit de 2017 Earth Science Decadal Survey van de National Academies of Sciences, Engineering, and Medicine, waarin ambitieuze, maar kritisch noodzakelijke, richtlijnen voor onderzoek en observatie zijn uiteengezet.

"In een veranderend klimaat kan nauwkeurigere informatie over hoe stormen zich ontwikkelen en intensiveren, helpen om weermodellen te verbeteren en ons vermogen om risico's op extreem weer te voorspellen," zei Karen St. Germain, NASA's Earth Science divisiedirecteur. "Deze informatie verdiept niet alleen ons wetenschappelijk inzicht in de veranderende processen op aarde, maar kan ook helpen bij het informeren van gemeenschappen over de hele wereld." Klimaatverandering doet de warmte in de oceanen toenemen en maakt het waarschijnlijker dat stormen vaker en sneller zullen intensiveren, een fenomeen dat NASA-wetenschappers blijven bestuderen.

Stormen beginnen met snel stijgende waterdamp en lucht die torenhoge wolken creëren die klaar zijn om regen, hagel en licht te produceren. Hoe groter de massa waterdamp en lucht die in de atmosfeer omhoog wordt getransporteerd, hoe groter het risico op extreem weer. Dit verticale transport van lucht en waterdamp, bekend als convectieve massaflux (CMF), blijft een van de grote onbekenden in weer en klimaat. Systematische CMF-metingen over het hele scala van omstandigheden zouden de weergave van stormintensiteit verbeteren en de terugkoppeling van hoge wolken, die onzekerheid kan toevoegen, in weer- en klimaatmodellen beperken.

De hoofdonderzoeker voor INCUS is Susan van den Heever van de Colorado State University in Fort Collins. De missie wordt ondersteund door verschillende NASA-centra, waaronder het Jet Propulsion Laboratory in Zuid-Californië, het Goddard Space Flight Center in Greenbelt, Maryland, en het Marshall Space Flight Center in Huntsville, Alabama, terwijl de belangrijkste onderdelen van het satellietsysteem worden geleverd door Blue Canyon Technologies en Tendeg LLC, beide in Colorado. De missie zal ongeveer 177 miljoen dollar kosten, exclusief de lanceerkosten. NASA zal in de toekomst een aanbieder van lanceringen kiezen.

NASA's Earth Venture Program bestaat uit door de wetenschap aangestuurde, in competitie geselecteerde, goedkope missies/onderzoeken. Dit programma biedt mogelijkheden voor investeringen in innovatieve wetenschap om ons vermogen om de huidige toestand van het aardsysteem beter te begrijpen en voorspellingen van toekomstige veranderingen verder te verbeteren. Het huidige Earth Venture-programma omvat volledige missies, satellietinstrumenten voor gelegenheidsvluchten, instrumenten voor de continuïteit van aardwetenschappelijke gegevensbestanden, en duurzame suborbitale onderzoeken.

Bron: JPL

Dit gebeurde vandaag in 1975

Het gebeurde toen

De Russische ruimtesonde Venera 9 maakt na een geslaagde landing de eerste foto's van het oppervlak van de planeet Venus. Dit was de eerste keer in de ggeschiedenis van de ruimtevaart dat een ruimtetuig in een baan om Venus werd gebracht en dat een lander beelden vanop een andere planeet terug naar de Aarde stuurde. Foto: Roscosmos

Ontdek meer gebeurtenissen

Redacteurs gezocht

Ben je een amateur astronoom met een sterke pen? De Spacepage redactie is steeds op zoek naar enthousiaste mensen die artikelen of nieuws schrijven voor op de website. Geen verplichtingen, je schrijft wanneer jij daarvoor tijd vind. Lijkt het je iets? laat het ons dan snel weten!

Wordt medewerker

Steun Spacepage

Deze website wordt aan onze bezoekers blijvend gratis aangeboden maar om de hoge kosten om de site online te houden te drukken moeten we wel het nodige budget kunnen verzamelen. Ook jij kunt uw bijdrage leveren door ons te ondersteunen met uw donatie zodat we u blijvend kunnen voorzien van het laatste nieuws en artikelen boordevol informatie.

100%

Sociale netwerken