Foto: https://blogue.bestbuy.ca/

Op vrijdag 28 en zaterdag 29 februari 2020 kan je op een 30-tal plaatsen in Vlaanderen ‘s avonds gaan kijken naar de Maan en de sterren. Tijdens de jaarlijkse sterrenkijkdagen van de Vereniging Voor Sterrenkunde (VVS) is iedereen welkom om naar de maan, de planeten en de sterren te kijken. Volkssterrenwachten en lokale verenigingen staan klaar om je te gidsen langs de wonderen van de nachtelijke sterrenhemel. Tijdens de Sterrenkijkdagen 2020 kan u bij goede weersomstandigheden onder andere genieten van de pracht van het sterrenbeeld Orion, de maan die in haar eerste kwartier staat en de Andromedanevel. Ook in jouw buurt kan je gaan sterrenkijken en genieten van de pracht van de sterrenhemel!

Op vrijdag 28 en zaterdag 29 februari 2020 organiseert de Vereniging Voor Sterrenkunde vzw (VVS) de jaarlijkse sterrenkijkdagen. Dankzij de medewerking van volkssterrenwachten, sterrenkundige verenigingen en individuele amateur-astronomen, kan iedereen tijdens de sterrenkijkdagen de geheimen van de sterrenhemel ontdekken. Tientallen amateur-astronomen verspreid over een 30-tal kijkposten in Vlaanderen staan op vrijdag- en zaterdagavond klaar om de bezoekers door middel van hun telescopen te begeleiden op een reis naar de maan, de planeet Jupiter en de sterrenhemel. Zelfs al mocht het weer tegenzitten, dan nog blijft een bezoek aan een van de waarnemingsposten interessant: op de meeste plaatsen is een ruim aanbod aan vervangingsprogramma’s voorzien. De sterrenkijkdagen (die voor het eerst werden georganiseerd in 1980) geven aan dat de sterrenkunde geen bezigheid is van wereldvreemde geleerden, maar een wetenschap die voor iedereen boeiend kan zijn. Meer info: www.sterrenkijkdagen.be

Waar kan u zoal terecht? 

  • Asterion (Wuustwezel)
  • Astropolis (Oostende)
  • Aquila (Lommel)
  • Cosmodrome (Genk)
  • De Sterrenjutters (Koksijde)
  • Murzim (Aalst)
  • Sterrenkijken Weelde (Weelde)
  • Sterrenwacht Altair (Zoutleeuw)
  • Sterrenwacht De Polderster (Assenede)
  • Volkssterrenwacht Armand Pien (Gent)
  • Volkssterrenwacht AstroLAB IRIS (Ieper)
  • Volkssterrenwacht Beisbroek/Cosmix (Brugge)
  • Volkssterrenwacht Mira (Grimbergen)
  • Volkssterrenwacht Urania (Hove/Antwerpen)
  • WEGA (Heverlee)
  • ...

Wat is de Vereniging Voor Sterrenkunde (VVS)?

Ben je op zoek naar een passie? Droom je weg als je sterren aan de hemel ziet fonkelen? Dan is de Vereniging Voor Sterrenkunde iets voor jou! Sinds tientallen jaren komen amateursterrenkundigen bijeen om de maan en planeten te bewonderen, om nevels te fotograferen en uitbarstende sterren te ontdekken. Iedereen die geïnteresseerd is in sterrenkunde of ruimtevaart vindt er zijn weg: waarnemers van de nachthemel, eclipsjagers, telescoopliefhebbers, ruimtevaarders-in-spe en computerrekenaars. Maar ook wie gewoon wil geïnformeerd blijven over ruimte en sterren vindt zijn gading in de VVS. Als lid krijg je twaalf keer Heelal in de bus, het geïllustreerde maandblad, boordevol nieuws, foto’s en praktische tips. Eén keer per jaar, in september, verschijnt de Hemelkalender. Daarin staat alles wat gedurende één jaar aan de hemel te zien is: zonsverduisteringen, samenstanden, bedekkingen, meteorenregens, enzovoort. Onmisbaar als je wil volgen wat er allemaal aan de nachtelijke hemel gebeurt. Ben je jonger dan 21 jaar? Dan ben je automatisch lid van de Jongerenvereniging voor Sterrenkunde (JVS) en krijg je er gratis het jongerentijdschrift Astra bovenop! 

Website VVS: www.vvs.be

Sterrenkijkdagen

Kris Christiaens

K. Christiaens

Medebeheerder & hoofdredacteur van Spacepage.
Oprichter & beheerder van Belgium in Space.
Ruimtevaart & sterrenkunde redacteur.

Dit gebeurde vandaag in 1955

Het gebeurde toen

In New Jersey overlijdt op 76-jarige leeftijd Albert Einstein. Hij wordt algemeen gezien als één van de belangrijkste natuurkundigen uit de geschiedenis en is vooral bekend geworden door het opstellen van de relativiteitstheorie. In het algemeen wordt 1905 als het vruchtbaarste jaar in Einsteins wetenschappelijke leven beschouwd. De meeste natuurkundigen zijn het erover eens dat drie van deze artikelen (over de Brownse beweging, het foto-elektrisch effect en de speciale relativiteitstheorie) elk een Nobelprijs waard zouden zijn.

Ontdek meer gebeurtenissen

Redacteurs gezocht

Ben je een amateur astronoom met een sterke pen? De Spacepage redactie is steeds op zoek naar enthousiaste mensen die artikelen of nieuws schrijven voor op de website. Geen verplichtingen, je schrijft wanneer jij daarvoor tijd vind. Lijkt het je iets? laat het ons dan snel weten!

Wordt medewerker

Steun Spacepage

Deze website wordt aan onze bezoekers blijvend gratis aangeboden maar om de hoge kosten om de site online te houden te drukken moeten we wel het nodige budget kunnen verzamelen. Ook jij kunt uw bijdrage leveren door ons te ondersteunen met uw donatie zodat we u blijvend kunnen voorzien van het laatste nieuws en artikelen boordevol informatie.

44%

Sociale netwerken