Foto: Adam Block/Mount Lemmon SkyCenter/University of Arizona

Het spiraalvormig sterrenstelsel NGC 4631 bevindt zich in het sterrenbeeld Jachthonden (Canes Venatici) en heeft een helderheid van magnitude van 9,8. Dit stelsel, dat ook gekend is onder de naam 'Caldwell 32', kreeg ook de bijnaam 'Whale Galaxy' (Walvismelkwegstelsel) aangezien sommige mensen in dit stelsel de vorm van een walvis zien. Dit sterrenstelsel staat op een afstand van 30 miljoen lichtjaar van de aarde en is ongeveer even groot als ons Melkwegstelsel. Binnenin NGC 4631 bevindt zich een centrale starburst, een gebied met intense stervorming. Binnenin het centrum van NGC 4631 zijn zoveel supernova's ontploft dat ze gas uit het vlak van het stelsel wegblazen. In de buurt van NGC 4631, iets ten noorden ervan, vinden we ook het zwakkere sterrenstelsel NGC 4627 terug. Ten zuiden van NGC 4631 vinden we dan weer het sterrenstelsel NGC 4656 terug. Deze drie stelsels maken deel uit van de NGC 4631 groep dat bestaat uit een vijftal sterrenstelsels.

Geschiedenis

NGC 4631 werd op 20 maart 1787 ontdekt door de Duits-Britse astronoom William Herschel.

Waarnemen

Door de zwakke helderheid van dit sterrenstelsel neem je dit hemelobject best waar met een middelgrote tot grote telescoop. NGC 4631 heeft ook een nabijgelegen begeleidend elliptisch dwergstelsel, NGC 4627. Doordat we dit sterrenstelsel vanop aarde gezien van opzij bekijken, observeren professionele astronomen NGC 4631 zeer vaak om een beter inzicht te krijgen in het gas en de sterren die zich buiten het vlak van het sterrenstelsel bevinden. 

Gegevens NGC 4631

Sterrenbeeld: Jachthonden (Canes Venatici)
Andere benaming: Whale Galaxy (Walvismelkwegstelsel)
Type: SB(s)d
NGC: NGC 4631
Arp: 281
Rechte klimming: 12u42m07,6s
Declinatie: +32° 32' 30"
Helderheid: 9,0
Afstand: 30 miljoen lichtjaar
Schijnbare afmeting: 15'.6 x 2'.7 boogminuten
Roodverschuiving: 606 km/s

Canes VenaticiIllustratie: Sky & Telescope

Whale Galaxy
NGC 4631 - Foto: John Hayes

Whale Galaxy
NGC 4631 - Tekening: Francis Welker

Kris Christiaens

K. Christiaens

Medebeheerder & hoofdredacteur van Spacepage.
Oprichter & beheerder van Belgium in Space.
Ruimtevaart & sterrenkunde redacteur.

Dit gebeurde vandaag in 1986

Het gebeurde toen

Het Amerikaanse ruimteveer Challenger (STS-51-L) spat 73 seconden na de start van de lancering uit elkaar als gevolg van een brandstoflek in de rechterstuwraket. Zeven astronauten, waaronder de lerares Christa McAuliffe komen hierbij om het leven. Voor de Verenigde Staten, en de rest van de wereld die de lancering rechtstreeks volgden, was dit een grote ramp. De officiële onderzoekscommissie die na de ramp door toenmalig president Ronald Reagan werd ingesteld, concludeerde dat de waterstof en zuurstof, aan boord van de externe brandstoftank, in een grote wolk weliswaar zeer snel verbrandden, maar dat van explosieve verbranding geen sprake was. Het ruimteveer Challenger bevond zich midden in het inferno van de verbrandende brandstoffen en werd uiteindelijk uit elkaar gerukt. Foto: NASA

Ontdek meer gebeurtenissen

Redacteurs gezocht

Ben je een amateur astronoom met een sterke pen? De Spacepage redactie is steeds op zoek naar enthousiaste mensen die artikelen of nieuws schrijven voor op de website. Geen verplichtingen, je schrijft wanneer jij daarvoor tijd vind. Lijkt het je iets? laat het ons dan snel weten!

Wordt medewerker

Steun Spacepage

Deze website wordt aan onze bezoekers blijvend gratis aangeboden maar om de hoge kosten om de site online te houden te drukken moeten we wel het nodige budget kunnen verzamelen. Ook jij kunt uw bijdrage leveren door ons te ondersteunen met uw donatie zodat we u blijvend kunnen voorzien van het laatste nieuws en artikelen boordevol informatie.

Sociale netwerken