Messier 3
Foto: Don J. McCrady

Sterrenbeeld: Canes Venatici
Magnitude: 6.2
Coördinaten:

  • RA: 13h 42.2m
  • DEC: +28° 23'

Canes Venatici

Geschiedenis:

M3 of NGC 5272 werd op 3 mei 1764 ontdekt door de Franse kometenjager Charles Messier, die het object opnam in zijn catalogus. Hierdoor is M3 de eerste 'originele' ontdekking door Charles Messier in 1764. De astronoom William Herschel slaagde er in 1784 in om de cluster tot in de kern op te lossen in afzonderlijke sterren.

Waarnemen:

In de lente bevindt het sterrenbeeld de Jachthonden zich rond het zenit, vlak onder de grote beer. Je vertrekt best van ² Comae, om dan enkele graden oostwaarts te bewegen. M3 verschijnt dan in de zoeker als een wattig bolletje. Met een verrekijker zie je een klein, rond vlekje in het midden van een driehoek gevormd door sterren van magnitude 9. Ongeveer 30’ ten zuidwesten van de sterrenhoop vinden we een opvallende ster van magnitude 6,4. Met een kijker vanaf 50 mm zie je een wattig bolletje met een zwakke, centrale verheldering. In een 75 mm zien de randen van de sterrenhoop er granuleus uit. Iets grotere kijkers lossen de rand bij grotere vergrotingen op in een tiental zwakke sterren. Bij kijkers groter dan 150 mm is het mogelijk om de randen volledig op te lossen in sterren van ongeveer magnitude 11. Kijkers van 30 cm of meer zijn in staat om de bolhoop volledig in sterren op te lossen.

Dit gebeurde vandaag in 1986

Het gebeurde toen

Het Amerikaanse ruimteveer Challenger (STS-51-L) spat 73 seconden na de start van de lancering uit elkaar als gevolg van een brandstoflek in de rechterstuwraket. Zeven astronauten, waaronder de lerares Christa McAuliffe komen hierbij om het leven. Voor de Verenigde Staten, en de rest van de wereld die de lancering rechtstreeks volgden, was dit een grote ramp. De officiële onderzoekscommissie die na de ramp door toenmalig president Ronald Reagan werd ingesteld, concludeerde dat de waterstof en zuurstof, aan boord van de externe brandstoftank, in een grote wolk weliswaar zeer snel verbrandden, maar dat van explosieve verbranding geen sprake was. Het ruimteveer Challenger bevond zich midden in het inferno van de verbrandende brandstoffen en werd uiteindelijk uit elkaar gerukt. Foto: NASA

Ontdek meer gebeurtenissen

Redacteurs gezocht

Ben je een amateur astronoom met een sterke pen? De Spacepage redactie is steeds op zoek naar enthousiaste mensen die artikelen of nieuws schrijven voor op de website. Geen verplichtingen, je schrijft wanneer jij daarvoor tijd vind. Lijkt het je iets? laat het ons dan snel weten!

Wordt medewerker

Steun Spacepage

Deze website wordt aan onze bezoekers blijvend gratis aangeboden maar om de hoge kosten om de site online te houden te drukken moeten we wel het nodige budget kunnen verzamelen. Ook jij kunt uw bijdrage leveren door ons te ondersteunen met uw donatie zodat we u blijvend kunnen voorzien van het laatste nieuws en artikelen boordevol informatie.

Sociale netwerken